Het Belang van Limburg

“Recupereer beter dan

Schuift na tijdrit op naar de dertiende plaats in het klassement

- Rob Rodiers

Chris Froome heeft de Vuelta opnieuw spanning ingeblazen. Maar ook Diepenbeke­naar Ben Hermans blijft intussen verbazen. Hij schoof dankzij de tijdrit en de opgave van ploegmaat Samuel Sanchez op naar plaats dertien.

Tevreden met de tijdrit, Ben?

“Een tijdrit liegt nooit. Ik had vooraf gehoopt om nog meer plaatsen op te schuiven, maar George Bennett, de Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo presteerde sterker dan ik had verwacht. Ach ja, ik ben enkele weken geleden niet naar Spanje afgereisd met de bedoeling om een goed klassement te rijden. Vooraf zou ik met beide handen getekend hebben voor een dertiende plaats.”

Je volgt in het klassement op minder dan een minuut van Jean-Christophe Péraud. Opschuiven lijkt niet onmogelijk met die slotklim van liefst 21 kilometer op het menu in de zaterdaget­appe.

“Een minuut goedmaken, daar kan je onmogelijk op mikken. Opschuiven in het klassement lukt enkel nog als alles goed valt in de koers. Je moet zelf over superbenen beschikken terwijl de anderen net een offday moeten kennen. Ik ben al blij als ik zelf geen offday ken. Het is me deze Vuelta nog niet overkomen en ik hoop dat het zo blijft. Twaalfde, dertiende of veertiende: dat maakt allemaal niet uit. Enkel een plaats in de top tien levert WorldTour-punten op.”

Reed je ooit zo lang op zo’n hoog niveau als in deze Vuelta?

“Nee. De drie grote rondes die ik voordien reed, waren nooit echt plezierig. Altijd kende ik wel één of meerdere slechte dagen. Ditmaal ben ik er, tot dusver, van gespaard gebleven. Nooit eerder recupereer­de ik beter van de geleverde inspanning­en dan in deze Vuelta. Wat maakt dat ik voorin kan blijven meestrijde­n. Nochtans is de concurrent­ie hier moordend. Misschien wel groter dan in de Tour?”

Tijdens de eerste rustdag zei je: vanaf nu ga ik Samuel Sanchez bijstaan. Maar wat zagen we daags erop? Je viel zelf aan richting Peña Cabarga en stak zowaar even een hand uit naar ritwinst.

“Het was zeker niet mijn bedoeling om voor eigen rekening te rijden, ik probeerde er een ritwinst uit te slepen. Indien Tinkoff die dag niet had gejaagd, was het raak geweest. Anderen hebben deze Vuelta wel dat tikkeltje meeval gekend, ik niet. De ritten daarna ben ik vooral bij Sanchez gebleven. Als test voor de toekomst.”

Wil je volgend seizoen niet eens uitprobere­n waar je limieten zoal liggen?

“Ik weet dat ik kansloos ben in het rondewerk. Dus ik ga daar zeker niet op focussen in de toekomst. Waar ik wel op hoop,is dat ik nog eens voor ritwinst mag gaan. Geregeld eens iets anders mogen doen, kan nooit kwaad. Op die manier leer je ook je lichaam beter kennen.”

Je rijdt een regelmatig­e en aanvalslus­tige Vuelta. Vertaalt zich dat ook in een verhoogde interesse van andere ploegen rond jouw persoon?

“Vooralsnog niet. Ik heb van geen enkele andere ploeg iets gehoord. Ik weet ook niet waarom. Ik veronderst­el dat ik bij BMC kan blijven, maar ik heb nog niets getekend.”

Bondscoach Kevin De Weert passeerde jou nog voor Rio, maar volgend weekend tijdens het EK in Plumelec wil hij jou er wel bij. Met welk plan trek je naar Frankrijk?

“Dat hangt af van wat de bondscoach voor ogen heeft. Bij het begin van deze Vuelta waren er mannen die bewezen hebben dat ze het kopmanscha­p waard waren. Maar is dat nu nog zo, na deze slopende drie weken? Zelf hoop ik op een vrije rol. Zit dat er niet in dan zal ik goedschiks werken voor mijn kopman. Als ik alleen met Sagan op de streep afstuif, ben ik bij voorbaat geklopt. Andere landgenote­n maken in dat geval meer kans op de titel. We zullen zien welk plannetje de bondscoach voor ons in petto heeft.”

Ik heb nog van geen enkele andere ploeg iets gehoord en veronderst­el dat ik bij BMC kan blijven, maar ik heb nog niets getekend

Welk programma rijd je nog na het EK?

“Ik kom zowel in de Giro dell’Emilia, Milaan-Turijn, Ronde van Lombardije als de Abu Dhabi Tour aan de start. Dat zijn koersen die ik stuk voor stuk als doelen beschouw. Ik hoop dat ik zolang de lijn van de Vuelta kan doortrekke­n. Ik ben benieuwd...”

Ben Hermans

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium