Het Belang van Limburg

“Het stinkt hier naar rot eten”

Geurhinder slaat weer toe rond brouwerij Alken-Maes

- Raf VANMECHELE­N

Verschille­nde bewoners van de buurt rond bierbrouwe­rij Alken-Maes ondervinde­n ongemak door de geur die de brouwerij verspreidt. “Die heeft wat weg van rottende voedingswa­ren en duikt regelmatig op”, klinkt het. Alken-Maes zegt de zaak te onderzoeke­n. “Wie hinder ondervindt, mag ons onmiddelli­jk contactere­n”, aldus woordvoers­ter Sofie Deleu.

Geurhinder in de buurt van brouwerij Alken-Maes is geen nieuw fenomeen. De brouwerij schakelde in 2008 nog over op een nieuw waterzuive­ringsystee­m na klachten. “Het vorige systeem verspreidd­e toen een ondraaglij­ke geur voor de omwonenden en nu lijkt die weer terug”, herinnert Paul Dirickx (CD&V) zich. “Door de hinder van zo'n negen jaar geleden werd de brouwerij zelfs gedagvaard. Een erkend gerechtsde­skundige voerde toen een tiental metingen uit en dus deed de brouwerij in 2008 de nodige aanpassing­en.”

“Geen reactie”

De buurtbewon­ers hopen alvast dat het nu niet opnieuw tot een dure rechtsproc­edure re moet moet koal komen. “Ikzelf nam al contact contact op op met de brouwerij en daar daar verzeaar verzekeren ze me dat er naar de de ooroorzaak wordt gezocht. Maar Maar op op de berichten die ik stuurtuur volgen volgen er geen antwoorden.. 's 's Morgens Morgens tussen 5 en 6 uur is de de geur geur het het sterkst. Maar als onzee venblijhel­e vensters overdag openblijve­n stinkt het hele huis”, zegt Nathalieli­e Boonen, die al 15 jaarar in de Meerdegats­traat - woont. De e straat ligt, in vogelvluch­t, op zo'n kilometer van de brouwerij. “Bij de hele heisa jaren geleden hadhad ik ik er er ge geen last van maar maar nu nu stinktstin het wel hard. hard. Destijds Destijds kregen we zelfs zelfs bakkenbakk bier als verontschu­ldiging.veron ging Nu wil ik gewoongew een anm antwoord op mijn meldingen ge en een oplossing lo voor heth probleem.” Ook Chris Smolders van fitnesscen­trum Body Fit, even verderop, vertelt dat de geur regelmatig in de zaak hangt. “Het is een echt doordringe­nde geur. Hopelijk komt er een oplossing want klanten hebben er soms wel last van.”

Onmiddelli­jk contact

Cindy Vandormael (N-VA), schepen van Milieu, had ondertusse­n al contact met de brouwerij. “Ik wacht nu op bijkomende gegevens om alles beter in n te te schatten. schatten. Er Er werd me ondertusse­n tussen wel wel been beloofd dat mensen rechtstree­ks rechtstree­ks contact mogen opnemen opnemen met met de brouwerij alss de de hinder hinder zich zich voordoet. Zo kan kan het het bedrijf bedrijf ook gerichter naar naar de de oorzaak oorzaak zoeken”, zegt Vandormade Vandormael. “We volgen de zaak zaak nu mee op en als s blijkt blijkt dat het probleem em de de kop blijft opstekenke­n of of dat de opvolging ng niet niet naar behoren gen gebeurt moeten we we dringend rond de de taoordlken­mogen tafel zitten.”

Sofie Deleu, woordvoers­ter van Alken- Maes, is op de hoogte van de situatie. “We zijn zelfs ter plaatse geweest na een klacht, op het ogenblik dat er geur kon worden vastgestel­d. Er bleek toen een buffer vol te zitten, dat euvel is dan ook door onze mensen verholpen”, aldus Deleu. “Als er nu nog nieuwe klachten zouden komen onderzoeke­n we die ook. Maar dat kan enkel op het ogenblik dat de geur effectief aanwezig is. Dan mogen bewone bewoners ons onmiddelli­jk dellijk conta contactere­n. We hebben ben in in het het verleden zwaar geïnvestee­r geïnvestee­rd om dergelijke situaties situaties te te voorkomen en willen willen als als be bedrijf in de beste verstandho verstandho­uding met de om omwonenden ku kunnen werken.”

Er werd mij verzekerd dat er naar de oorzaak wordt gezocht. Maar op de berichten die ik stuur volgen er geen antwoorden Nathalie BOONEN, Buurtbewoo­nster

 ?? FOTO VRS ?? Negen jaar geleden leidde geurhinder rond de brouwerij nog tot een dagvaardin­g.
FOTO VRS Negen jaar geleden leidde geurhinder rond de brouwerij nog tot een dagvaardin­g.
 ?? Foto VRS ?? Volgens Chris Smolders van Body Fit ondervinde­n klanten hinder van de geur.
Foto VRS Volgens Chris Smolders van Body Fit ondervinde­n klanten hinder van de geur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium