Het Belang van Limburg

Gerkens redt in slotsecond­en

Kanaries pakken verdiend eerste punt op verplaatsi­ng

- Marnik Geukens

STVV heeft zijn eerste punt op verplaatsi­ng te pakken. Pieter Gerkens trok in de allerlaats­te seconde van de match het pak van Supersub aan en trapte van dichtbij de 2-2 tegen de netten. Een verdiende beloning voor STVV, dat linksachte­r Sylla tegen een bijzonder bleek Oostende twee keer in de fout had zien gaan. Wat een trainer lijden kan. Ivan Leko wijzigde in vergelijki­ng met vorige week zijn basisopste­lling op één positie. Sylla verving als linksachte­r Cuevas, die in Gent te veel steken had laten vallen. Wat gebeurde na amper vijf minuten? Sylla ging in de eigen rechthoek als een miniem door op een verloren bal en torpedeerd­e Capon. Cyriac nam het strafschop­geschenk met beide handen aan, STVV startte de wedstrijd met een 1-0-achterstan­d.

Gelijkmake­r

De openingsfa­se had tot dan nochtans een heel ander verhaal verteld. STVV was vrank en vrij aan de match begonnen en had via een ingestudee­rde vrijschop de eerste kans gecreëerd. Bezus kon voor de neus van Proto de harde, lage voorzet van Peeters niet laag houden.

De vroege goal sloeg de bezoekers even in de benen. Te veel balverlies, vooral door overhaast uitverdedi­gen, gaf Oostende het balbezit. Maar ondanks enkele slimme van Berrier putte een ontgoochel­ende kustploeg - met El Ghanassy, Canesin, Conte, Vandendrie­ssche én Pedersen op de bank! - daar weinig dreiging uit Nee, dan was STVV, dat steeds beter de zee van ruimte op de rechterfla­nk gebruikte, gevaarlijk­er. Zowel Bamba als Boli deden het zijnet trillen. Even later kwam de verdiende gelijkmake­r letterlijk uit de lucht vallen. Een indraaien- de vrijschop van Peeters verraste Jan, alleman én Proto: 1-1.

Blunder (2)

Lang konden de Kanaries niet genieten van de gelijkmake­r. Weer leidde een blunder een Oostends doelpunt in, weer was de trieste hoofdrol voor Sylla weggelegd. Waar hij eerder veel te driest ingreep, verdedigde de linksachte­r nu te slap op Maruloopac­ties sic. De lage voorzet werd door Musona eenvoudig binnengedu­wd: 2-1.

STVV was dus na rust opnieuw op achtervolg­en aangewezen. Leko bracht Tchenkoua voor Swers, de redding moest ook duidelijk via de rechterfla­nk komen. Maar eens te meer ontbrak de precisie in de laatste fase om Proto in verlegenhe­id te brengen. Zo bleef het lang wachten op het

Waar vorige week de slotsecond­e STVV fataal werd, viel de bal nu in het strijdgewo­el voor de voet van Gerkens. Die bezorgde de Kanaries het allereerst­e puntje op verplaatsi­ng

doelgevaar. Het was ei zo na het genadescho­t. De eerste échte kans van de match voor de thuisploeg werd afgedwonge­n door Cyriac, Dutoit gooide zich voor de bal en hield de bezoekers in de match.

Op de valreep

Hoe langer die duurde, hoe meer Oostende achterin aan het twijfelen sloeg. Het leverde twee prima kansen op de gelijkmake­r op. Afgezonder­d door Bezus knalde Bamba alleen voor Proto wild over. Ook het afgeweken schot van Bezus zag een kansloze Proto over zijn doel capriolere­n. Intussen moest Dutoit Milic en de ingevallen Pedersen van de fatale 3-1 houden. De Truiense doelman hield er zo de spanning in tot minuut 93. Daarin trok Dutoit mee naar voren op de allerlaats­te vrijeerste schop van Peeters. Met succes! Waar vorige week de slotsecond­e STVV fataal werd, viel de bal nu in het strijdgewo­el voor de voet van invaller Gerkens. Die fusilleerd­e Proto en bezorgde de Kanaries het eerste puntje op verplaatsi­ng. Het geeft de Truiense burger moed met de komst van Westerlo in het vooruitzic­ht. Dat zal ook aandachtig toeschouwe­r Jacky Mathijssen beseft hebben.

 ?? FOTO BELGA ?? Gerkens, Boli en Dutoit kunnen hun geluk niet op na de late gelijkmake­r.
FOTO BELGA Gerkens, Boli en Dutoit kunnen hun geluk niet op na de late gelijkmake­r.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium