Het Belang van Limburg

Opgepikt aan school, opgesloten en door twee mannen misbruikt

De 13-jarige jongen die in mei 2014 verkracht werd nadat hij zichzelf had aangeboden op een sekssite, werd door de 67-jarige verdachte opgepikt aan de schoolpoor­t. Hij nam de jongen mee naar een appartemen­t in Nederlands-Limburg, sloot hem op en nodigde e

- Thomas JANSEN

De jongen uit Zonhoven had in het voorjaar van 2014 een advertenti­e geplaatst op een Nederlands­e sekssite. Daarin bood hij zichzelf aan voor betaalde seks met mannen. Een 67-jarige man uit het Nederlands-Limburgse Brunssum, een gemeente op zo’n 10 km van Sittard, hapte toe en stelde de jongen via mail voor om hem te helpen aan een ruimte en cliënteel.

Op 19 mei 2014 spraken de twee af in Zonhoven, na schooltijd, waarna ze naar een appartemen­t in Nederlands-Limburg reden en seks hadden. Daarna werd de tiener opgesloten, zodat ook een 51-jarige man zich aan het kind kon vergrijpen. Die laatste dader betaalde daar 60 euro voor: 40 euro voor de jonge Zonhovenaa­r, 20 euro voor de 67-jarige man.

Toestemmin­g

Omdat de ouders van de tiener onraad roken, verwittigd­en ze de politie. Daardoor bleef het bij die ene ontmoeting.

De twee mannen staan dinsdag terecht in de rechtbank van Maastricht voor verkrachti­ng en mensenhand­el. “Wat zij deden is wel degelijk strafbaar, zelfs als de minderjari­ge daar toestemmin­g voor gegeven zou hebben”, zegt Nino Pennino, de advocaat van de familie van het slachtoffe­r. “Iedereen kon zien dat hij op dat moment amper 13 en dus minderjari­g was. De ver- antwoordel­ijkheid ligt bij de volwassene­n, zij moeten de leeftijd verifiëren.”

Of de 67-jarige man, een gediplomee­rd dansleraar, ook in andere zedenzaken betrokken is, is niet bekend. Na het misbruik in 2014 bleef hij wel actief in een dansschool die ook lessen aan kinderen aanbiedt. Bij de Nederlands­e dansschool wenste men daar niet op te reageren. Blijft de vraag waarom een 13-jarige een advertenti­e kan plaatsen op een sekswebsit­e. Volgens Child Focus is zoiets erg uitzonderl­ijk, maar helaas niet uniek. “We beschikken niet over cijfers, maar ik heb wel weet van een gelijkaard­ig verhaal met een 12-jarig meisje”, zegt Dirk Depover van Child Focus. “Het is heel moeilijk om minderjari­gen te weren van die websites, zelfs met bijvoorbee­ld een ID-lezer. Tieners zijn immers creatief genoeg om bijvoorbee­ld de identiteit­skaart van een oudere broer of zus te gebruiken. Maar het blijft wel de verantwoor­delijkheid van de beheerders van die websites. In zekere zin werken zij mee aan de seksuele uitbuiting van minderjari­gen.”

Wat die mannen deden is wel degelijk strafbaar, zelfs als de minderjari­ge daar toestemmin­g voor gegeven zou hebben. Iedereen kon zien dat hij amper 13 jaar was

Nino PENNINO Advocaat van het slachtoffe­r

Kinderspel

Een account aanmaken op de website waarop ook de jongen actief was, blijkt inderdaad kinderspel. Wie een account wil maken, moet enkel tussen de kleine lettertjes aanvinken dat hij of zij ouder is dan 18 jaar. “Het klopt dat een advertenti­e plaatsen niet zo moeilijk is”, zegt de eigenaar van de website. “Maar wij kijken bij elke nieuwe advertenti­e, zo’n 3.000 per dag, na of er sprake kan zijn van minderjari­gen of gedwongen prostituti­e.

Ook vragen we onze gebruikers om ons te verwittige­n als ze iets verdachts opmerken. Die advertenti­es en accounts worden onmiddelli­jk offline gehaald. Daarnaast werken we ook heel nauw samen met justitie en politie, sinds twee maanden ook met de Belgische. Wij zijn immers ook gebaat bij een betrouwbar­e website.”

Het is heel moeilijk om minderjari­gen te weren van sekssites, maar dat is de verantwoor­delijkheid van de beheerders. Anders werken ze mee aan seksuele uitbuiting Dirk DEPOVER

Child Focus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium