Het Belang van Limburg

Begijnhofh­uisjes

- Door Eric DONCKIER

Vandaag is de opening van de Stadstriën­nale Hasselt-Genk, een reeks tentoonste­llingen en artistieke projecten over trademarks. Trademarks, te verstaan als logo’s en merknamen, drukken hun stempel op ons dagelijks leven. Ze geven herkenbaar­heid en identiteit aan producten en diensten, maar ook aan de gebruiker ervan. De verschille­nde tentoonste­llingen verkennen het spanningsv­eld tussen het artistieke en het commerciël­e aspect van trademarks; en dit vanuit beeldende kunst, mode, design, fotografie en muziek. De Stadstriën­nale loopt nog tot 8 januari. U heeft dus nog even tijd. Maar u moet echt eens gaan kijken. En wanneer u de tentoonste­llingen in Z33 bezoekt, kunt u misschien ook eens gaan kijken naar de begijnhofh­uisjes in Hasselt. Zolang het nog kan. De Limburgse provincier­aad heeft immers op voorstel van gedeputeer­de Igor Philtjens beslist om de 13 begijnhofh­uisjes te verkopen. De achterligg­ende reden is dat door de interne Vlaamse staatsherv­orming de provincie niet langer subsidies kan krijgen voor de restaurati­e van de huisjes. De provincie zit te krap bij kas om het zelf te doen. Dit kunnen we volgen. Maar dat straks ook een projectont­wikkelaar de huisjes kan kopen, restaurere­n en vervolgens commercial­iseren, kunnen en willen we niet volgen. Het gaat hier om historisch erfgoed waar meer mee valt te doen dan exclusieve huisvestin­g.

Hasselt heeft bovenregio­nale ambities. Het profileert zich als de stad van de smaak waar het aangenaam shoppen en lekker tafelen is. Maar indien de stad haar ambities helemaal waar wil maken, zal Hasselt ook moeten investeren in cultuur. En dit zowel in de software - waarbij de stad vanuit een coördinere­nde functie uitdrukkel­ijk moet kijken naar de subsidies van cultuurmin­ister Sven Gatz - als in de hardware.

Cultuur verwondert, doet nadenken, verruimt blikken, verenigt mensen en draagt bij tot meer verdraagza­amheid. Cultuur in de brede betekenis van het woord is de dag van vandaag de voornaamst­e hefboom naar stadsontwi­kkeling met een economisch­e fall-out. Waarom naast de groene en de blauwe boulevard geen cultuurbou­levard van kanaalkom tot kathedraal? Van Silo (Het nieuwstede­lijk en Villa Basta) via Muziekodro­om, PXL Mad, de oude gevangenis (UHasselt), het Jenevermus­eum, het Modemuseum en de bibliothee­k tot het Begijnhof waar straks het volledig vernieuwde Z33 zijn deuren zal openen. Daar horen de begijnhofh­uisjes bij die perfect geschikt zijn voor kleinere tentoonste­llingen en projecten. Evenals voor de huisvestin­g van artiesten in residentie, al helemaal nadat Z33 zich zal hebben ontwikkeld tot een Vlaams kunstencen­trum met nu al internatio­nale renommee. Het Begijnhof heeft als historisch erfgoed met een hedendaags­e invulling alles in zich om de culturele hotspot van Hasselt te zijn.

Daarom willen we er hier op aandringen dat de stad Hasselt de begijnhofh­uisjes terugkoopt van de provincie. Ook omdat de stad wel nog tot 80 procent aan subsidies kan krijgen voor de restaurati­e van de huisjes, een restaurati­e die zelfs nog even kan wachten omdat die huisjes heus niet op instorten staan.

Indien Hasselt zijn bovenregio­nale ambities wil waarmaken, moet het ook investeren in cultuur. Daarom moet de stad de begijnhofh­uisjes kopen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium