Het Belang van Limburg

98 procent van Limburgse horeca heeft witte kassa

Bijna alle zaken in Vlaanderen hebben een witte kassa, in Wallonië niet eens de helft

- Liliana CASAGRANDE

In Limburg hebben bijna alle zaken die dit nodig hebben (98 procent), een witte kassa. Net als in West- en Oost-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant (beiden 85 procent) is dat al wat minder, maar in Wallonië en Brussel is nog niet eens de helft in orde. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een vraag van partijgeno­ot Werner Janssen.

“Sinds juli van dit jaar moeten 17.378 horecazake­n een witte kassa gebruiken”, zegt Kamerlid Werner Janssen uit Beringen. Dat getal is gebaseerd op het aantal horecazake­n waarvan uit de BTW-aangifte blijkt dat ze meer dan 25.000 euro van hun omzet uit eten halen. Want die horecazake­n zijn verplicht om een witte kassa te gebruiken. “Van Overtveldt heeft op mijn vraag daarnaast het aantal geregistre­erde kassa’s genoteerd en de verhouding berekend”, zegt Janssen. “Dat Vlaanderen wel goed scoort en in Wallonië niet eens de helft in orde is, heeft te maken met de horecafede­raties. Horeca Vlaanderen heeft zijn leden goed ingelicht, in Wallonië zijn er ongetwijfe­ld uitbaters die nog nooit van die witte kassa hebben gehoord.”

Boven 100 procent

Uit die berekening­en blijkt dat West- en Oost-Vlaanderen zelfs boven de 100 procent zitten. “Dat komt omdat de regels na de uitspraak van de Raad van State zijn aangepast”, weet Janssen. “Eerst was de regel dat als je 10 procent van je omzet uit maaltijden haalde, je die geregistre­erde kassa nodig had. Daarna dat die kassa verplicht was als je meer dan 25.000 euro van je omzet uit eten haalt. Dus zijn er aantal zaken die volgens die eerste regel wel een witte kassa moesten gebruiken en volgens de nieuwe regel niet meer. Zo zijn er dus in West- en Oost-Vlaanderen meer witte kassa’s dan dat er strikt gezien verplicht zijn. Vandaar dat je zo boven de 100 procent uitkomt: eerst was er immers sprake van 40.000 horecazake­n die zich moesten registrere­n, maar door die 25.000 euro-regel is dat verminderd tot 17.378.”

130 boetes

De FOD Financiën is in elk geval bezig met het controlere­n van wie een kassa moet hebben, maar er geen heeft. In totaal zullen ze zo’n 5.000 controles uitvoeren. Tot nu toe zijn er 271 dossiers volledig afgerond. Daarvan is er in 130 gevallen een eerste administra­tieve boete van 1.500 euro uitgeschre­ven; dat bedrag wordt bij volgende overtredin­gen met een veelvoud verhoogd.

 ?? Foto PHN ?? De Limburgse horeca is een goede leerling wat de witte kassa betreft.
Foto PHN De Limburgse horeca is een goede leerling wat de witte kassa betreft.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium