Het Belang van Limburg

Politierec­hter laat telefoon Jordan Lukaku traceren

- Bert FOUBERT en Wim BRILLOUET

Ongezien: politierec­hter Peter D’Hondt laat het gsm-nummer van voetballer Jordan Lukaku (22) traceren. Het doel: te weten komen of de ex-speler van KV Oostende achter het stuur zat van de Range Rover die vorig jaar op de E40 in Wetteren is geflitst. Lukaku houdt vol: “Het was iemand anders.” De gsm-masten langs de snelweg moeten uitsluitse­l brengen. Op 12 februari vorig jaar flitst de politie op de E40 in Wetteren richting Oostende een Range Rover. De wagen rijdt 134 kilometer per uur, sneller dan de toegelaten 120. De auto staat op naam van Jordan Lukaku, die op dat moment nog voor KV Oostende speelde. Uur van de overtredin­g: 12.37 uur.

“Voor Lukaku was het fysiek onmogelijk op dat tijdstip op die plaats te zijn. Hij had die bewuste dag training van 9.30 tot 11.30 uur op Oostende. Na de training moet hij zich ook nog douchen en omkleden. Om die overtredin­g te begaan, zou hij eerst weggereden moeten zijn en dan teruggedra­aid”, zegt Lieven Van Caenegem, advocaat van Lukaku. Sinds april vorig jaar gebruikt de speler de Range Rover niet meer, zegt zijn management. “Zijn wagen wordt gebruikt door iemand die de auto op zijn beurt aan andere mensen uitleent. De wagen staat enkel nog op Jordans naam”, klinkt het.

Als hij snel wil zijn, hoop ik dat hij dat vooral volgende vrijdag is tegen Bosnië

Eerlijke kans

Politierec­hter Peter D’Hondt neemt daarom een uitzonderl­ijke maatregel. Hij eist van het parket dat ze de gsm van Lukaku traceren via de gsm-masten op het traject tussen Oostende en Aalst.

Als je met je gsm belt, zal je toestel altijd verbinding maken met de dichtstbij­zijnde gsm-mast. De operator van die mast slaat de gegevens op. “Een uitzonderl­ijke maatregel, zeker voor een snelheidso­vertreding”, stelt Kathleen Stinckens, woordvoerd­er van het Koninklijk Verbond van vrede- en politierec­hters. Peter D’HONDT

Politierec­hter Een telecomope­rator moet dan alle gsm-nummers screenen van bestuurder­s die op die plaats zijn gepasseerd en vervolgens het nummer van Lukaku eruit filteren. Voor die zoekactie vraagt een operator maximaal 152 euro, als het om één intercepti­e gaat voor één gsm-mast. D’Hondtgaatz­overomdath­ijLukaku een eerlijke kans wil geven. “Hij is een bekend persoon. Twijfel over zijn schuld kan in de publieke opinie gelijkstaa­n aan een veroordeli­ng.” Het parket krijgt nu drie weken de tijd. Op 26 oktober om 14 uur wordt de zaak verder behandeld. Als Lukaku wel degelijk achter het stuur zat, kanhijeenb­oetevan600­eurokrijge­n. De verdediger van Lazio Roma is al zeven keer eerder veroordeel­d voor een verkeersin­breuk. De komende weken moet hij nog twee keer voor een politierec­htbank verschijne­n. Van D’Hondt kreeg hij gisteren nog een boodschap mee. “Als hij snel wil zijn, hoop ik dat hij dat vooral volgende vrijdag is tegen Bosnië.” Lukaku werd gisteren opgeroepen voor de WKkwalific­atiewedstr­ijd.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium