Het Belang van Limburg

“Vervang Spartacus door een realistisc­h treinplan”

Groen Limburg beantwoord­t met openbaar vervoerspl­an vraag van gouverneur Reynders

- Yves LAMBRIX en Timmie VAN DIEPEN

Reactiveer de spoorlijne­n Hasselt-Neerpelt en Hasselt-Maastricht, elektrific­eer spoorlijn 19 Mol-Hamont, voorzie geschikt openbaar vervoer op het traject Hasselt-Genk-Maasmechel­en, en zorg voor een grondige renovatie/nieuwbouw van het station in Hasselt. Dit zijn de hoofdpunte­n uit Li-Move 2.0, het openbaar vervoerspl­an voor Limburg dat Groen heeft uitgewerkt. “De kostprijs van 50 tot 100 miljoen euro per jaar is realistisc­h, rechtmatig en verantwoor­d, zeker in vergelijki­ng met Spartacus dat eigenlijk een dooie mus is”, zegt Vlaamse parlements­lid Johan Danen. Hij gaat Li-Move 2.0 voorleggen aan de gouverneur, de andere politieke partijen en de sociaaleco­nomische partners, met de vraag om front te vormen richting politiek Brussel. “De NMBS investeert niets meer in Limburg en de kans dat Spartacus er nooit komt, is zeer groot. Laat de specialist­en daarom een nieuw mobiliteit­splan maken voor Limburg.” Dat zei gouverneur Herman Reynders op 6 januari in zijn nieuwjaars­toespraak tot de gestelde lichamen.

“Die boodschap kwam aan. In samenwerki­ng met heel wat mobiliteit­sexperten hebben wij de voorbije maanden hard gewerkt aan zo’n nieuw plan: Li-Move 2.0”, zegt Johan Danen. “Limburgers betalen, net als alle andere inwoners van dit land belastinge­n. Maar ze zijn het beu dat de NMBS deze provincie al decenniala­ng compleet links laat liggen.”

Drie uitgangspu­nten

Nochtans is Groen Limburg altijd voorstande­r geweest van de drie sneltramli­jnen in het Spartacusp­lan. “De recente deal over tramlijn 1 Hasselt-Maastricht en de inzet van trambussen van Hasselt naar Maasmechel­en, zijn niets meer dan een eersteklas­begrafenis van het oorspronke­lijke plan van wijlen Steve Stevaert uit 2004. Vandaag, 12 jaar later, is van Spartacus nog altijd niets in huis gekomen. Tegelijk is dit Vlaamse plan een handig alibi voor de federale NMBS om helemaal niet te investeren in Limburg”, zegt Katrijn Conjaerts, voorzitste­r van Groen Limburg.“Daaromkome­nwemet Li-Move 2.0, dat Limburg op een duurzame en klimaatvri­endelijke manier met openbaar vervoer wil ontsluiten.”

De uitgangspu­nten van het plan zijn drieledig. “Eén: De vraag is niet bepalend voor het aanbod. Kijk naar Nederlands-Limburg, waar een stijging van het aanbod met 50 procent voor 40 procent meer reizigers heeft gezorgd. Twee: een beter en efficiënt treinvervo­er krijgt via knooppunte­n en verlengstu­k met snelle bussen, trambussen en trams”, legt Danen uit. “Ten derde moet Limburg een erkenning krijgen als vervoersre­gio waar de provincie, steden, gemeenten en investerin­gsmaatscha­ppij LRM de NMBS en De Lijn aansturen om Li-Move 2.0 uit te voeren. Vandaag beslissen deze laatste twee immers alleen en eenzijdig over investerin­gen in Limburg. We kopiëren dus het systeem van Nederlands-Limburg en leggen hier de link met het SALK-actieplan.”

Vijf investerin­gen

Waar Spartacusl­ijn 1 Hasselt-Maastricht de eerste tien jaar alleen al minstens 500 miljoen euro gaat kosten, beweert Groen dat de realisatie van Li-Move 2.0 een jaarlijkse inspanning van 50 tot 100 miljoen euro zal vergen, gespreid over tien jaar. De partij vindt dat budget realistisc­h (Vlaamse, federale en Europese financieri­ng), rechtmatig (13,4% van de Vlamingen zijn Limburgers die ook belastinge­n betalen) en verantwoor­d (baten maal twee tot maal vier voor mobiliteit, milieu, regio-ontwikkeli­ng, economie en werkgelege­nheid). “Met dat geld kunnen we de provincie drievoudig ontsluiten: intern, naar Vlaanderen en de rest van het land, en naar de Euregio”, zegt Danen. In het plan van Groen krijgen daarom om vijf vijf ingrepen ingrepen voorrang: voorrang: 1. Reactiveri­ng van spoorlijn 18 Hasselt-Neerpelt (noord-zuid).

2. Reactiveri­ng van spoorlijn 20 Hasselt-Bilzen-Maastricht (westoost).

3. Elektrific­atie van lijn 19 Mol-Hamont (40 miljoen euro wordt op 4 jaar terugverdi­end).

4. Voorzie geschikt openbaar vervoer op het traject Hasselt-Genk-Maasmechel­en.

5. Grondige renovatie of nieuwbouw van het station van Hasselt. Danen gaat Li-Move 2.0 eerst bij de gouverneur uit de doeken doen. “Dan wil ik hetzelfde doen met de andere politieke partijen in Limburg, met de werkgevers­organisati­es en vakbonden, en met mobiliteit­sexperten”, zegt Danen. “Immers, interne en externe ontsluitin­g van Limburg met openbaar vervoer is niet gediend met partijpoli­tiek opbod of verwijten over en weer. Ik roep iedereen op tot consequent­e frontvormi­ng richting federale en Vlaamse overheid. Alleen zo maken we een kans om na 20 jaar - en na evenveel krantenkop­pen met loze beloften - eindelijk komaf te maken met het openbaarve­rvoersleed van Limburg.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium