Het Belang van Limburg

“Risico hoort bij de motorsport”

Loodzware balans voor circuit van Zolder: vier doden in twee jaar

- Ruben STEEGEN

Met liefst vier dodelijke motorongev­allen in nauwelijks twee jaar rijzen opnieuw vragen over de veiligheid op het circuit van Zolder. “Vier doden zijn er uiteraard vier te veel”, klinkt het bij de Motorsport­school HeusdenZol­der, dat de meeste motorraces op het circuit organiseer­t. “Wij hanteren de strengste veiligheid­snormen, maar een zeker risico is inherent aan deze sport.” Gunther Schroven (41), Pim van den Berg (19), Joël Rogiers (44) en Bernard Parys (25). Alle vier lieten ze de afgelopen twee jaar het leven op het circuit van Zolder na een fatale crash met de motor. Daarmee laait de discussie over de veiligheid van het Limburgse racemekka opnieuw in alle hevigheid op. Is het verantwoor­d om amateurs een circuit op te sturen op tweewieler­s die makkelijk topsnelhed­en boven de 200 km/uur halen? “Wat is het alternatie­f ?”, vraagt Hans van De Ven zich af, eigenaar van de Motorsport­school in Heusden-Zolder, die al 22 jaar motorevent­s op het circuit organiseer­t. “Wij laten liefhebber­s en profession­als in de meest veilige omstandigh­eden racen, zonder dat ze daarvoor de openbare weg onveilig moeten maken. Wie op een motor kruipt, weet dat er een zeker risico aan vasthangt. Anders kan je beter gaan vissen. De afgelopen twintig jaar is het aantal pk’s van de motors verdubbeld. Of er daardoor meer ongelukken gebeuren? Misschien wel. Gemiddeld valt er op het circuit om de twee jaar een dode. Vier slachtoffe­rs in nauwelijks twee jaar is uitzonderl­ijk veel. Dat zijn zware klappen voor ons als club. Na elk ongeval stellen we onszelf en onze veiligheid­seisen in vraag. Daaruit is telkens gebleken dat ons niets te verwijten valt. Wij hanteren de strengste normen die er zijn. Donderdag was er binnen de twee minuten een ziekenwage­n ter plaatse, terwijl negentien camera’s continu de baan in de gaten hielden. Maar als je wilt dat er helemaal geen slachtoffe­rs meer vallen, moet je stoppen met racen.”

Te druk op circuit?

Tijdens de internatio­nale testdag van afgelopen donderdag zaten er 65 motards op het circuit, wat volgens een aanwezige getuige “veel te veel was.” Het dodelijke ongeval gebeurde immers nadat een achterligg­er het slachtoffe­r niet meer kon ontwijken. “Met zo veel motards moest het vroeg of laat mislopen”, aldus de getuige. “Nochtans zijn die maximumaan­tallen wettelijk vastgelegd”, benadrukt Van De Ven. “Ons circuit is met vier kilometer allesbehal­ve kort. Daarnaast kan je uit die aantallen niets over de veiligheid afleiden. Hoe meer motards op de baan zitten, hoe lager de gemiddelde snelheid. Bij de dodelijke crash van afgelopen zomer waren ‘maar’ 34 piloten aan het racen.”

“Geen problemen vastgestel­d”

Toch is er volgens de Belgische Motorrijde­rsbond (BMB) wel degelijk ruimte voor verbeterin­g. “Als nationale federatie inspectere­n wij jaarlijks elk circuit en stellen wij een draaiboek op rond veiligheid”, zegt nationaal secretaris Stijn Rentmeeste­rs. “Zo leggen wij onder meer verplichti­ngen op rond de aanwezighe­id van hulpdienst­en, het maximum aantal rijders en de aanbreng van stootkusse­ns. Probleem in België is dat er geen verplichti­ng is om ons als federatie bij een race of training te betrekken. Een privéorgan­isatie kan op eigen houtje een race organisere­n zonder dat ze daarbij aan onze veiligheid­seisen moeten voldoen. Dat moet veranderen. Het circuit van Zolder is wat dat betreft nog een van de goede leerlingen, maar elders in het land zien we genoeg zaken die niet door de beugel kunnen.” De FOD Economie benadrukt dat organisato­ren van races waar ook particulie­ren aan kunnen deelnemen - zoals in Zolder regelmatig het geval is - altijd een risicoanal­yse moeten maken en de nodige preventiem­aatregelen moeten voorzien. “Na het ongeval in juni hebben we in Zolder een controle gehouden”, zegt woordvoerd­er Johan Verbelen. “Er zijn toen geen problemen vastgestel­d. Uiteraard volgen we ook de crash van donderdag op.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Vrijdag, een dag na het dodelijke ongeval, werd er alweer geracet op het circuit van Zolder.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Vrijdag, een dag na het dodelijke ongeval, werd er alweer geracet op het circuit van Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium