Het Belang van Limburg

“Ik verhinderd­e aanval op Iran”

Postume onthulling van vrijdag begraven Shimon Peres (93)

- Luc STANDAERT

De Israëlisch­e staatsman Shimon Peres, die vrijdag begraven werd, heeft in 2009 als toenmalig president van Israël premier Benjamin Netanyahu belet om de Iraanse nucleaire installati­es aan te vallen. Dat schrijft de krant The Jerusalem Post op basis van een gesprek dat journalist­en van de krant in 2014 hadden met de oudpreside­nt. Publicatie van het nieuws mocht van Peres pas na zijn dood.

JERUZALEM -

Het artikel is van de hand van Steve Linde, toenmalig hoofdredac­teur vanTheJeru­salemPoste­neengoede bekende van Shimon Peres. Hij beschrijft hoe hij in de zomer van 2014 eenkopjeko­ffiegingdr­inkenmetPe­res, die toen net was afgetreden als president. Op de vraag wat hij als de belangrijk­ste prestatie van zijn presidents­chap beschouwde, antwoordde Peres dat hij premier Netanyahu tegengehou­den had het Israëlisch leger een preventiev­e aanval op de nucleaire installati­es van Iran te laten uitvoeren.

De journalist citeert uit zijn notities. Peres: “Ik hield Netanyahu tegen om Iran aan te vallen.” “Kunt u ons daar meer over vertellen?” “Ik ga niet in detail, maar ik kan u vertellen dat hij klaar was om een aanval te beginnen en dat ik hem tegengehou­den heb. Ik zei dat de gevolgen catastrofa­al zouden zijn.” “Mogen we dit publiceren?” “Als ik dood ben.” Een jaar later, in 2015, reageerde Peres woedend toen een journalist­e de stafchef van het Israëlisch leger en de directeur van de geheime dienst Mossaderva­nbeschuldi­gdedatzein 2010 geweigerd hadden het bevel uit te voeren om een Israëlisch­e aanval op de militaire installati­es van Iran voor te bereiden. “Die journalist­e was er niet bij! Wat weet zij ervan?”, aldus een boze Peres. “Dit zijn dingendieb­esprokenmo­etenworden­in de kabinetsra­ad, niet in de media of in het publiek.”

Vader van atoomprogr­amma

Dat premier Benjamin Netanyahu verwoed probeerde een akkoord over het Iraanse kernprogra­mma tegen te houden en dreigde dat Israël de veronderst­elde Iraanse nucleaire dreiging wel op eigen houtje zou aanpakken, was bekend. Evenzeer als het feit dat de Israëlisch­e legerleidi­ng dat absoluut niet zag zitten. “Was het wel Shimon Peres, de vader van het Israëlisch atoomprogr­amma, die een Israëlisch­e aanval op het Iraanse atoomprogr­amma verhinderd­e?”,vraagtjour­nalistStev­e Linde zich tot slot af. “Zelf dacht hij van wel, maar hij heeft niet verteld hoe hij dat gedaan heeft.”

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Premier Benjamin Netanyahu groet de kist van Peres.
Foto AFP Premier Benjamin Netanyahu groet de kist van Peres.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium