Het Belang van Limburg

Dieet van Belg na tien jaar niet verbeterd ondanks campagnes

-

HASSELT - We worden om de oren geslagen met tips over gezonde voeding, maar veel indruk maakt het niet. Uit het eerste onderzoek naar de voedingsge­woonten van de Belg sinds 2004 blijkt dat de overgrote meerderhei­d nog steeds ongezond eet. Ouders geven hun slechte gewoontes gewoon mee aan hun kleuters.

Het Wetenschap­pelijk Instituut voor Volksgezon­dheid (WIV) liet voor zijn Voedselcon­sumptiepei­ling 3.200 Belgen tussen 3 en 64 jaar aan de tand voelen door een team diëtisten. De alarmerend­e conclusie: we eten niet gezond en niet gevarieerd genoeg. 72 procent van de Belgen drinkt nog steeds niet de aanbevolen liter water per dag. 88 procent eet te weinig aardappele­n (minstens drie per dag). 83 procent eet te weinig brood (zeker vijf sneden bruin), 95 procent eet te weinig groenten (minstens 250 gram) en fruit ( twee tot drie stukken). 98 procent haalt de minimumnor­m (450 ml) aan melkproduc­ten niet. 91 procent eet meer dan vier keer per week vlees. En liefst 94 procent eet en drinkt te veel snoepjes, koekjes, sauzen, alcohol en frisdrank met suiker. “En het zijn niet alleen de volwassene­n die verkeerd eten”, zegt Herman Van Oyen, directeur volksgezon­dheid bij het WIV. “We geven onze slechte gewoontes ook door aan onze kinderen.” Want voor het eerst is ook het dieet van kinderen tussen 3 en 15 jaar in kaart gebracht. De jongste groep, tussen 3 en 5 jaar, krijgt het beste rapport. Maar zelfs kleuters eten te veel troep. Een derde van hun dagelijkse portie energie halen ze uit koekjes, cola, snoep en chips. Dat is drie keer meer dan ‘aanbevolen’. Ze bevatten immers veel snelle suikers die de kans op hart- en vaatziekte­n, diabetes type 2 en gebitsprob­lemen vergroten.

Probleem van iedereen

Bij 14- tot 17-jarigen is de situatie het meest verontrust­end: een keer pubers zelf mogen kiezen wat ze eten, halen ze nog meer energie uit snacks en frisdrank. Volwassene­n doen het amper beter. Het gevolg: we raken verzadigd zonder dat we voldoende voedingsst­offen binnenkrij­gen. Zo eten we te weinig gezonde koolhydrat­en en vezels, en krijgen we te weinig vitaminen binnen. “Ongezond eten is niet alleen een probleem van mensen met overgewich­t, maar van alle Belgen: jong, oud, slank, dik, hoog- en laagopgele­id.”

Rest de vraag hoe we het tij kunnen keren, zeker bij kinderen. “De jeugd neemt al lang geen genoegen meer met droog brood en soep”, zegt Van Oyen. “We moeten hen leren dat wat ze lekker vinden ook gezond kan zijn. Een kookboek over hoe je thuis samen met je kinderen gezonde pizza’s of taart met minder suiker maakt, daar wacht ik al jaren op.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium