Het Belang van Limburg

Drie kwart van militairen in operatie bewaakt België

Laurent plots erg actief volgens Paleis

- Jan BEX

Iets minder dan 2.000 militairen zijn op dit moment in operatie. Drie kwart daarvan is ontplooid in het binnenland, de rest in het buitenland, tot voor twee jaar nog de kerntaak van het leger. In die kerntaak trekt de oorlog tegen IS de meeste aandacht. Belgische F16’s hebben recent onder meer een IS-wapenfabri­ek uitgeschak­eld. In geen enkele van de 105 missies sinds begin juli waren er volgens Defensie burgerslac­htoffers. Enkele weken geleden schakelden vier Belgische F-16’s in NoordIrak, achter de linies van IS, met twee rake bommen een IS-fabriek van explosieve­n uit. Een filmpje daarover, gefilmd vanuit een F-16, is vrijgegeve­n door het leger en te zien op de website van deze krant. Het was een van de 105 uitgevoerd­e missies sinds 1 juli, de dag waarop de inzet tegen de terreurgro­ep hernieuwd werd.

Geen burgerslac­htoffers

België heeft er in zijn tweede tour als geallieerd­e in de coalitie tegen IS 1.115 vluchturen opzitten, dit keer ook boven Syrië. Dat is ruim 40 procent van het F-16-jaarbudget, illustrati­ef voor het belang van deze inzet. Defensie benadrukte gisteren daarbij dat de door de internatio­nale coalitie opgelegde doelen voor honderd procent uitgevoerd zijn en dat er - tot nu toe - geen burgerslac­htoffers zijn gevallen door Belgische wapensyste­men.

93 procent van de inzet gebeurde boven Noord-Irak. Een deel daarvan voorbij het front om vaste doelwitten uit te schakelen, het overgrote deel om Iraakse grondtroep­en te steunen. De overige zeven procent gebeurde boven Noordoost-Syrië. “Daarbij viel op dat we vooral vanop de grond belaagd werden met artillerie­systemen en machinevuu­r”, vertelt

De officiële agenda van prins Laurent (52) op Monarchie.be is niet langer leeg. Het Koninklijk Paleis heeft de lijst met terugwerke­nde kracht bijgewerkt met acht activiteit­en, waarvan de oudste dateert van liefst zeven weken terug. Normaal communicee­rt eert het het Hof Hof op voorhand over de e activiteit­en activiteit­en van de royals. Maar sinds sinds de de nationale feestdag is s nog nog geen geen enkele aankondigi­ngg over over Laurent verspreid. Daardoor ontstond de de perceptie dat de prins ns weigerde te werken,, terwijl hij wel chef Luchtmacht Fred Vansina. “Wij vliegen echter te hoog voor hun wapensyste­men.”

Op de vraag of onze F-16’s en Russische jets elkaar niet in de weg vliegen boven Syrië was Vansina duidelijk: “Onze piloten maken rechtsomke­er zodra er een Russisch toestel in de buurt is. Ik wil benadrukke­n dat er geen enkel verband is tussen de Russische inzet en die van België. Wij voeren de opdrachten op vraag van de Internatio­nale Coalitie uit. Amerikanen en Russen hebben een keer per dag telefonisc­h contact. De Rus vertelt dan waar en wanneer ze de komende uren zullen vliegen. Die info krijgen de coalitiepa­rtners doorgespee­ld zodat er geen confrontat­ies mogelijk zijn.”

Belgisch front

Op het thuisfront wil de regering maximaal 1.828 militairen inzetten om met de politie België te beveiligen tegen terreur, en nog eens 140 soldaten bij kerncentra­les. “Op dat maximumcij­fer zit de laatste maanden geen overdreven druk”, zegt fregatkapi­tein Guy Schotte. “Daarmee kunnen we de inspanning volhouden. Al blijft dat cijfer afhankelij­k van de situatie en de analyse van OCAD.” ACV Defensie uitte dan weer kritiek: “Het water staat bij vele militairen aan de lippen. Militairen zijn te goedkope werkkracht­en.” degelijk actief was. Die non-communicat­ie werkte hem op de zenuwen. Als tegenreact­ie nam Laurent dan maar zijn promotie in handen: hij opende een Twitter-profiel onder de naam ‘Laurent of Belgium’ en postte zijn verplichti­ngen, 15 tot nog toe in 5 weken. De De helft helft daarvandaa­rv heeft het Paleis nu nu alsnog alsnog ongemerkto op Monarchie.b Monarchie.be bekendgema­akt: onder onder meermeer zijn aanwezighe­id bij bij de de filmpremiè­refilm van ‘Eve ‘Everybody Happy’, de inh inhuldigin­g van een ge gedenkplaa­t voor koningink Astrid en eene bezoek aan een tentoonste­lling.

 ?? FOTO VRT ?? Sinds juli zijn Belgische F-16’s weer actief boven Irak en Syrië.
FOTO VRT Sinds juli zijn Belgische F-16’s weer actief boven Irak en Syrië.
 ?? Foto PHOTO NEWS ??
Foto PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium