Het Belang van Limburg

“Wie trouwt nog in een gerecyclee­rde jurk van lappen?”

Lanakense huwt met jurk uit Bokrijk en houdt milieubewu­ste receptie

- Caroline VANDENREYT

Een kanten onderlegge­r van iemands oma, lappen geborduurd laken, een beetje T-shirt. Dat ze vandaag in Houthalen trouwt in een ‘originele’ bruidsjurk is het minste wat je kan zeggen van Liene Bervoets. Domein Bokrijk deed deze zomer een oproep aan alle bezoekers om stukken witte stof mee te brengen om te recycleren - upcycling, liever - tot een uniek trouwkleed. Liene won het resultaat met haar verhaal. “Ik ben sowieso heel milieubewu­st bezig. Het trouwmenu wordt gemaakt met producten van De Wroeter, de cava is biologisch en het bestek van recycleerb­are palmblader­en en rietsuiker.”

GENK/HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Naast haar, nagels en make-up heeft Liene Bervoets (30) vanochtend nog een hele opdracht aan het verbergen van de krant voor haar toekomstig­e. Pas namiddag, op het gemeentehu­is van Houthalen-Helchteren, zal Tim Lynen (29) het trouwkleed voor het eerst mogen zien. “Iedere keer dat ik ze aantrek, vind ik de jurk mooier en mooier. Wie heeft nog zo’n uniek trouwkleed? De eerste keer had ik wel zoiets van toch wel ‘veel Bokrijk-gehalte’ met al dat kant maar nu ben ik compleet verkocht”, vertelt de Lanakense, terwijl ze haar jurk een laatste keer aanpast.

Australië

Heel toevallig is ze op de ‘geupcycled­e’ jurk van Bokrijk gestoten. “Ik zat zelf nog in Australië, was daar zeven maanden op werkvakant­ie. Mijn mama had erover gelezen in de krant en het kleed zien hangen in Bokrijk. Of dat niets voor mij was?”

“Ik was er meteen weg van, de jurk hing hier zo mooi op een pop in het kerkje van Erpekom”, zegt mama Mia Evens. “Een kerk waar ik sowieso een bijzondere band mee heb, het is de kerk van mijn geboortedo­rp. Mijn vader is er heel zijn leven naar de mis geweest, tot de kerk in de jaren 60 dan naar Bokrijk is verhuisd. Het is bijna alsof het zo heeft moeten zijn.”

Zoals het blijkbaar ook zo moest zijn tussen Tim en Liene. “Ik heb hem ontmoet op Tomorrowla­nd in Boom. De dag voor het festival zou beginnen, op de camping. Ik had een pijnlijke blaar op mijn voet en heb de eerste de beste gevraagd waar de EHBO-tent was. Dat was veel te ver wandelen, zei het meisje dat ik aansprak. Maar zij zaten vlakbij, ze hadden pleisters en er was een feestje... Ik zag die jongen staan, vond hem wel leuk en achteraf hebben we dan wat gebabbeld en gedanst. Van Alabama in de VS was hij, vertelde Tim in het Engels. Hij zou hier op Erasmus-uitwisseli­ng zijn. Later op de avond vroeg het meisje dat me geholpen had wat ik van haar broer vond. Haar broer? Ja, die jongen waarmee ik zo lang had staan praten. ‘Oh, neen, heeft hij weer die flauwe grap van Alabama verteld?’ Veel signalen dat hij me leuk vond, had Tim ook niet gegeven. Rond een uur of vier, vijf die nacht zei ik dan dat ik maar ging vertrekken, het festival moest de volgende dag uiteindeli­jk nog beginnen, he. Waarop Tim reageerde dat hij mee naar mijn tent zou lopen. Ik heb hem helpen opstaan en toen heeft hij me spontaan gekust. Toen wist ik het...” Van Alabama bleek hij dus niet, zelfs niet eens van Gent of Brugge maar vlakbij de deur in Houthalen-Helchteren. “We hebben meteen opnieuw afgesproke­n en het voelde gewoon goed aan.”

Aanzoek

Dat was 2010. Intussen is zij afgestudee­rd en gedoctoree­rd in de biomedisch­e wetenschap­pen en is hij als industriee­l ingenieur aan de slag in Nederland. Tomorrowla­nd hebben ze niet meer aangedaan, Australië wel. “Ik ben daar dit jaar op werkvakant­ie geweest, avocado’s plukken, een kantoorjob,... Tim is ook een tijdje meegekomen op vakantie. En daar heeft hij het aanzoek gedaan. Ik had het echt niet verwacht. Zijn bedoeling was om het op een strand te doen maar waar we op dat moment waren, kon het niet want daar zaten krokodille­n. Uiteindeli­jk is het dan toch gelukt. Hij zou terugkeren naar huis en ik ging hem een cadeautje geven op de luchthaven. Maar hij bleef daar maar naar vragen. Ik had een sleutelhan­ger met onze foto, hij gaf mij een ring...” Trouwen doet ze vandaag, zaterdag in een gerecyclee­rd kleed. Los van het feit dat het haar ongeloofli­jk staat, is het voor Liene belangrijk dat het milieubewu­st is. “Toen mama het stuurde van die wedstrijd in Bokrijk, was ik meteen overtuigd dat ik het moest proberen.”

Een tiental bruidjes heeft meegedonge­n. “We hadden onze bezoekers gevraagd om lappen witte stof binnen te brengen”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens. “Vanalles hebben we gekregen, van kanten onderlegge­rs tot witte T-shirts. De creatieve dames van De Paskamer hebben daarop dag en nacht gewerkt om een origineel stuk te maken. Spullen van vroeger nieuw leven inblazen, op een creatieve manier, aan de hand van vakmanscha­p. Daar staat Bokrijk voor. En uiteraard dragen we duurzaamhe­id en ecologisch bewustzijn hoog in het vaandel.”

Quinoa

Stoppen doet het voor Liene ook niet met de ‘geupcycled­e’ jurk. “Het feest is bij Greenville (het centrum voor cleantech, red) en de kok werkt met producten van sociaal economiebe­drijf De Wroeter. Op het menu: quinoa met palmhart en zalm, parelhoen met winterse groenten en als afsluiter brownie met ijs en passievruc­htencoulis. Glutenvrij­e brownie, speciaal voor mij.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Liene Bervoets in haar unieke trouwjurk, gemaakt van herbruikte stukken stof.
FOTO LUC DAELEMANS Liene Bervoets in haar unieke trouwjurk, gemaakt van herbruikte stukken stof.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium