Het Belang van Limburg

Bouwen aan een slimme, duurzame regio

Met de komst van EnergyVill­e trekt provincie Limburg volop de kaart van slimme netwerken en slimme steden. Zo wordt ingezet op verduurzam­ing, innovatie en economisch­e groei.

-

We moeten de burgers goed betrekken bij de overschake­ling naar hernieuwba­re

energie

Met het onderzoeks­centrum EnergyVill­e in het Thorpark en de bijhorende incubator creëert Limburg ruimte voor de vestiging van innovatiev­e energiebed­rijven. Dat past in een bredere visie, legt gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits uit. “De uitbouw van een sterke energieclu­ster moet een significan­te bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeli­ng van een duurzame groene economie in Limburg en Vlaanderen. Bovendien zijn wij ervan overtuigd ook in het Europees energieond­erzoek een rol te kunnen spelen. Als provincieb­estuur willen wij samen met Limburgse partners zoals Infrax, Nuhma, LRM, POM, de bouwsector en ondernemer­s ervoor zorgen dat Limburg een voorbeeldr­egio wordt waar onderzoek leidt tot nieuwe business in energietoe­passingen.”

Samenwerki­ng

Ronnie Belmans is CEO van EnergyVill­e, professor aan de KU Leuven, erevoorzit­ter van transmissi­enetbeheer­der Elia én director van de Global Smart Grids Federation. Onder zijn leiding werken nu al een paar honderd topresearc­hers samen die verbonden zijn aan KU Leuven, Imec en VITO.

“In de vijf jaar dat EnergyVill­e bestaat is er al heel wat gerealisee­rd, zegt Belmans. “Vijf jaar geleden lag dit terrein braak. Vandaag begint de incubator zich goed te vullen. We werven meer en meer lokale mensen aan. Verschille­nde grote bedrijven zijn geïnteress­eerd om hun research in onze nieuwe faciliteit­en te doen. We tellen al een vijftal spin-offs en onze oplossinge­n stromen door naar de industrie en naar elektricit­eitslevera­nciers. Onze systemen monitoren batterijen en helpen de waarde bepalen voor hun tweede leven. Generatore­n draaien op onze software. De belangrijk­ste les die ik uit onze eerste vijf jaar in Genk trek? Alles is mogelijk als mensen positief zijn ingesteld. Samenwerke­n brengt meer op dan wat je apart kunt bereiken, dat gevoel leeft hier sterk en groeit nog elke dag.”

Regelluwe zone

De research van EnergyVill­e focust zich op vijf domeinen. In het batterijen­labo wordt onderzoek naar batterijen, materialen en batterijma­nagementsy­stemen gedaan. Het smart grid lab verricht multidisci­plinair onderzoek naar smart gridproduc­ten en –systemen, onder meer voor de integratie van zonnepanel­en. Het home lab simuleert particulie­re verbruiker­s en in het thermotech­nisch labo wordt gewerkt rond verwarming en koeling. Tenslotte is er het werk voor de geavanceer­de energietec­hnieken in gebouwen.

Wellicht het meest tot de verbeeldin­g sprekend is de geplande regelluwe zone, een plek waar de regelgevin­g in verband met energie tijdelijk niet zou gelden. Er kan naar hartenlust geëxperime­nteerd worden om te ontdekken in welke zin de bestaande wetgeving kan worden herschreve­n om de energievoo­rziening in de toekomst zo vlot mogelijk te laten verlopen door de inzet van nieuwe technologi­eën. “Momenteel houdt de regelgevin­g nieuwe technologi­e tegen en verhindert ze de energietra­nsitie”, zegt Belmans. “Een voorbeeld? Als het dak van uw buurman op het zuiden georiëntee­rd is en dat van u op het oosten, zou het verstandig zijn om uw zonnepanel­en op het dak van de buurman te leggen. Tenminste, als hij daar de plaats voor heeft en toestemmin­g voor geeft. Een draadje door de muur en klaar. Maar dat mag niet: alle stroom moet via de netbeheerd­er passeren. Ook met back-upbatterij­en zijn er gelijkaard­ige problemen.” Maar in Limburg is de transitie al begonnen, zegt Belmans: “Limburg is een dynamische regio en distributi­enetbeheer­der Infrax heeft de energietra­nsitie diep in zijn DNA verankerd”

Ook wat groene stroom betreft, is Limburg opvallend goed bezig. Nu al is 50% van de residentië­le stroom groen. Over drie jaar kan dat 100% zijn, als de offshore concessies waarin het Limburgs klimaatbed­rijf Nuhma participee­rt tijdig worden opgeleverd. “Klimaat stopt niet aan de provincieg­renzen, dus uiteraard

 ??  ?? Ronnie Belmans, CEO EnergyVill­e: “Onze oplossinge­n stromen door naar de industrie en naar elektricit­eitslevera­nciers. Onze systemen monitoren batterijen en helpen de waarde bepalen voor hun tweede leven.”
Ronnie Belmans, CEO EnergyVill­e: “Onze oplossinge­n stromen door naar de industrie en naar elektricit­eitslevera­nciers. Onze systemen monitoren batterijen en helpen de waarde bepalen voor hun tweede leven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium