Het Belang van Limburg

Limburg krijgt twee netwerken van ziekenhuiz­en Hasselt

Hasselt en Genk zijn elk partners aan het zoeken

-

HASSELT - Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat ziekenhuiz­en netwerken vormen, want in de toekomst zal niet meer elk ziekenhuis alles mogen doen. In zo’n netwerk kan je dan afspreken welke specialism­en je waar concentree­rt. In Limburg zijn die netwerken al zeer duidelijk. Er zijn twee in de maak: één rond Hasselt en één rond Genk. Maar dat betekent niet dat de andere ziekenhuiz­en zo maar alles zullen afstaan aan Hasselt en Genk. Sint-Truiden is een buitenbeen­tje, want die kunnen zowel met Hasselt als met Vlaams-Brabant in zee gaan. Bovendien is Sint-Truiden een van de ‘rijkste’ ziekenhuiz­en van het land.

De Block is het ziekenhuis opnieuw aan het uitvinden en het systeem van de netwerken past in dat plan. Ze voorziet in elk geval drie categorieë­n van ‘zorgfuncti­es’ in die netwerken: algemene, gespeciali­seerde en ‘referentie­zorgfuncti­es’’. Ziekenhuiz­en uit zo’n netwerk spreken onderling af wie wat doet. Algemene zorg als maternitei­t kan bijvoorbee­ld in elk ziekenhuis, maar dat moet niet. Gespeciali­seerde zorg als radiothera­pie zal in elk netwerk kunnen, maar zeker niet in elk ziekenhuis. Transplant­aties of PETcamera’s zijn ‘referentie­functies’ en zullen zelfs niet in elk netwerk worden aangeboden. Voor bepaalde van die referentie­functies zal je ook niet in elke provincie terecht kunnen. De netwerken zijn in Limburg al zeer duidelijk, alleen moet er nog afgesproke­n worden wie wat zal mogen doen. Feit is dat Hasselt en Genk niet zo maar alles naar zich toe kunnen trekken. “Het is al 20 jaar geleden dat de ziekenhuis­financieri­ng nog serieus is veranderd”, zegt Dirk Ramaekers, medisch directeur van Jessa. “Van toen Frank Vandenbrou­cke nog minister van Sociale Zaken was. Daarvoor maakte het zelfs niet uit hoe lang een patiënt in een ziekenhuis bleef. Het is de verdienste van Maggie De Block om de herziening van die financieri­ng weer bespreekba­ar te maken.” Maar ook Vlaams minister van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen zit sinds de zesde staatsherv­orming mee aan de knoppen. Ook hij heeft zijn zeg over welk ziekenhuis nu wat zal mogen doen. “Stel nu dat De Block voor heel België 20 centra voorziet voor bijvoorbee­ld een bepaalde technologi­e zoals een PET-scanner, dan is het wel Vandeurzen die mag zeggen waar ze komen”, zegt Ramaekers, die ook in de adviescomm­issie zit die de nieuwe financieri­ng begeleidt. “Uiteraard zijn er nog veel vragen. De kleinere ziekenhuiz­en vragen zich af wat er voor hen nog overschiet, de grotere vrezen dat hun capaciteit beperkt wordt. Dus moeten ze wel samenwerke­n. Het eerste netwerk in Limburg dateert trouwens al van 2008: dat ging over Virga Jessa en Salvator in Hasselt en SintFransc­iskus in Heusden-Zolder. Sinds 2015 is daar ook al Vesalius Tongeren bij gekomen en momenteel lopen er gesprekken met Sint-Trudo (Sint-Truiden). Ik kan wel zeggen dat we in Limburg al verder staan dan andere regio’s.”

“We helpen elkaar nu al binnen ons bestaand netwerk. Onze cardiologe­n vormen bijvoorbee­ld al één groep met die van Heusden-Zolder en zijn ook in Sint-Truiden actief. Onze oncologen en abdominaal chirurgen werken tegelijker­tijd in Heusden en in Tongeren. De urologen zijn bezig om één groep voor de vier ziekenhuiz­en uit te bouwen. En sinds vorig jaar is er één groot pathologie­labo dat alle stalen van Tongeren, Heusden en Hasselt verwerkt.”

Fusiezieke­nhuis

Als er dan nog genetwerkt moet worden, waarom gaan Hasselt en Genk dan hun eigen weg? Zou het niet beter zijn om alvast daar naar één netwerk te gaan? Of misschien zelfs naar een fusiezieke­nhuis? “Uit internatio­nale studies blijkt dat een ziekenhuis van 800 bedden optimaal is. Jessa heeft er 1.000, dus een fusiezieke­nhuis met Genk zou moeilijk te managen zijn. Maar voor activiteit­en die grote investerin­gen vragen zoals radiothera­pie werken we nu al uitstekend samen.”

Genk

“Eén groot fusiezieke­nhuis is niet het doel,” zegt ook Erwin Bormans, directeur van het Ziekenhuis Oost-Limburg. “Vraag is ook of dit verstandig zou zijn, want het gemiddeld Vlaamse ziekenhuis behoort nu al tot de grotere van Europa. We hebben in Limburg gewoon twee kernen in het ziekenhuis­landschap. Eentje rond Hasselt, een

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium