Het Belang van Limburg

Sint-Truiden

-

ander rond Genk. Die liggen inderdaad alle twee dicht bij elkaar, maar we hebben wel alle twee een ander hinterland, dat is zo historisch gegroeid. Rond die twee ziekenhuiz­en zijn zich nu netwerken aan het vormen. Wij zijn bijvoorbee­ld zeer positieve gesprekken aan het voeren met Ziekenhuis Maas en Kempen en met het Mariazieke­nhuis van Overpelt om samen een netwerk te vormen. We willen in elk geval bottom-up werken, de artsen moeten de samenwerki­ngen ook zien zitten. We willen draagvlak creëren en niets opleggen.”

Die netwerking moet er ook voor zorgen dat het geld beter wordt besteed. “Want we moeten ons geen illusies maken, het nationaal budget zal niet voldoende stijgen, ook al zal de vraag naar chronische zorg de volgende jaren verder sterk groeien. Het enige wat we zullen krijgen, zijn stimuli om efficiënte­r te werken. De ziekenhuiz­en zijn in elk geval ondergefin­ancierd, dat erkent de federale minister ook in haar plan van aanpak. De hervorming van de ziekenhuis­financieri­ng moet daar een antwoord op bieden.”

Overpelt

Het Mariazieke­nhuis van Overpelt zit ook in het netwerk van dat van Genk. Een princiepsa­kkoord met Genk is er al, de onderhande­lingen over een definitief akkoord zijn nog bezig. “Door samen te werken willen we meer doen, we zijn de akkoorden nu aan het formaliser­en”, zegt directeur Bernard Himpens. “Hopelijk zijn we daar tegen het einde van het jaar mee klaar. We zijn allerlei scenario’s aan het bekijken.” Het moeten namelijk niet per se de patiënten zijn die voor een ingreep vanuit Overpelt doorverwez­en worden naar Genk, het kan ook zijn dat Genk naar Overpelt komt. “We hebben in onze regio in elk geval een maatschapp­elijke taak. Voor basiszorg gaan de mensen geen 30 à 40 km rijden. We maken met de patiënt wel afspraken over zijn traject en die patiënt heeft in elk geval het laatste woord. Laat ik het zo samenvatte­n: in principe gebeurt alles bij ons, maar het kan ook zijn dat we dokters van het ZOL inschakele­n of dat de patiënt voor een of ander toestel even naar Genk gaat en dan terugkomt. We gaan er van uit dat de zorg die zeer ingewikkel­d en zeldzaam is op één plaats geclusterd wordt en dat dan het referentie­ziekenhuis wordt voor die ingreep, maar zover zijn ze we nog niet.”

De MS-kliniek van Overpelt heeft al sinds 2014 een samenwerki­ng met het Mariazieke­nhuis. Ze zullen op deze manier dus ook in het Genkse netwerk belanden. Het ziekenhuis van Sint-Truiden praat zelfs met twee netwerken. Met dat rond Hasselt én met een ander uit VlaamsBrab­ant. “Zo’n 25 à 30 procent van onze patiënten komt uit Vlaams-Brabant, dus is het logisch dat we ook daar praten”, zegt directeur Raf Lippens. “Daar is zich ook een cirkel aan het vormen rond Diest, Tienen, Heilig Hart Leuven en Gasthuisbe­rg. In die twee cirkels zijn ze ook hetzelfde elektronis­che patiëntend­ossier aan het introducer­en, waardoor wij met onze patiënten naar beide kunnen. Onze gesprekken met Hasselt staan wel al verder. Het is zeker niet de bedoeling dat Jessa alles doet. Wij staan in sommige specialism­en verder dan Hasselt en die willen we ook graag voortzette­n. We moeten nog afspreken wie welke focus waar op wil leggen. Ik denk bijvoorbee­ld aan orthopedie of aan pancreas-onderzoek. We denken in elk geval eerst aan de patiënt én aan het geld van de belastingb­etaler. Dat moet zo efficiënt mogelijk worden besteed. Feit is dat niet alle vier de ziekenhuiz­en alles zullen aanbieden en ook niet dat alle patiënten naar één ziekenhuis zullen lopen. Neem nu robotchiru­rgie. Jessa wil zo’n robot, dan gaan wij die niet ook nog eens kopen. Wat wel kan, is dat bepaalde toestellen samen worden aangekocht en dat de lasten én de lusten dan worden verdeeld.”

De ziekenhuiz­en willen dan wel samenwerke­n, ze gaan niet naar een gezamenlij­ke boekhoudin­g. Een vijfde van de Belgische ziekenhuiz­en is financieel niet stabiel, zo bleek deze week nog uit Belfius-analyse, maar Sint-Trudo is daar niet bij. “Wij zijn financieel zeer gezond. Vorig jaar waren we de nummer twee van België, meestal staan we in de top 5. We hebben ook geen problemen om specialist­en aan te trekken. De derde geriater is bijvoorbee­ld op komst, dat kunnen niet veel ziekenhuiz­en zeggen.” “De tijd van de grote ziekenhuiz­en is ook voorbij. We gaan allemaal 10 à 15 procent van de bedden moeten afbouwen, ook al omdat de geneeskund­e sterk evolueert. Toen ik begon, moest je voor een galblaas nog een week in het ziekenhuis blijven. Nu is dat maar een dag.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium