Het Belang van Limburg

OP EEN DOOD SPOOR

Vandaag is het exact 160 jaar geleden dat de internatio­nale spoorlijn 20 Hasselt-Maastricht officieel werd ingehuldig­d. Al is er weinig reden tot feesten. Na het falen van de trimodale goederente­rminal Railport Lanaken, besloot spoorbehee­rder Infrabel dez

-

Het actiecomit­é ijvert al jaren voor de heractiver­ing van the missing link, het stuk spoor van Lijn 20 tussen Beverst Y en Maastricht. Om niet onbeslagen ten ijs te komen tijdens discussies, bijt Hasselaar Francis Bleukx zich al jaren vast in de materie. De secretaris van het comité beschikt over een indrukwekk­end archief: een volledige kamer vol spoorplann­en, documenten, studies, krantenkni­psels en zelfs ontwerpen van de eerste stoomlocom­otieven die rond 1900 tussen Maastricht en Hasselt reden. Ook gepensione­erd vakbondsle­ider Jos Digneffe van ACOD steunt het comité. Zij beantwoord­en enkele vragen over de historisch­e Lijn 20.

Wat is het probleem precies?

Bleukx: “Het stuk tussen Beverst Y en Lanaken wordt al jaren niet meer gebruikt, waardoor rechtstree­ks spoorverke­er vanuit Hasselt met de rest van Europa onmogelijk is. Toch is Lijn 20 de sleutel voor de ontsluitin­g van Limburg. Die lijn heractiver­en zou ook maar een fractie kosten van de sneltram, een snellere verbinding hebben en de trein kan ten minste tot in het centrum van Maastricht rijden.” Digneffe: “Op dit moment zitten we in Limburg als ratten in een val. We geraken met onze treinen de provincie niet uit. De grensoverg­ang HamontWeer­t is dicht en die aan Lanaken ook. De grote fout is dat er in Limburg altijd gesproken werd over de verbinding Hasselt-Maastricht. Politici zeggen dat de verbinding niet rendabel is, maar dat is een denkfout. Je moet de lijn in een grotere context bekijken. Hasselt-Maastricht als een lijnstuk van een grotere lijn die vertrekt in Rijsel en vervolgens via Kortrijk, Gent, Antwerpen, Hasselt, Maastricht en Aken naar Keulen zou kunnen rijden. Dan kon een Hasselaar met dezelfde trein naar Frankrijk, Duitsland of Nederland reizen. Op zo’n moment ben je internatio­naal aan het denken. In plaats van Lijn 20 af te schaffen, hadden er al lang twee sporen moeten liggen. Wallonië heeft wel zo’n verbinding - de Waalse As - van Rijsel via Bergen, Charleroi, Namen en Luik naar Maastricht. In Vlaanderen krijgen ze de Vlaamse As maar niet voor elkaar.”

Lijn 20 is de sleutel voor de ontsluitin­g van Limburg

Als het zo eenvoudig is, waarom wordt lijn 20 dan niet gewoon opnieuw in gebruik genomen?

Digneffe: “Communauta­ire machtsspel­letjes. In Wallonië zijn ze strategisc­h heel sterk als het over tewerkstel-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium