Het Belang van Limburg

“Al 32.000 euro ingezameld voor onderzoek naar MS”

GENK/KAAPSTAD - Na ruim twee jaar van intensieve voorbereid­ing ruilt Ruben Donné (27) zondag het Limburgse vasteland in voor het zilte water. De Genkse zeiler wil als eerste Belg solo de Atlantisch­e Oceaan overzeilen. Zijn doel? Geld inzamelen voor onderz

- Door Ruben Steegen

Vader Rudi (61) is al tien jaar MS-patiënt 32.000 euro. Zoveel heeft Ruben de afgelopen tien maanden ingezameld via Sailingcha­llenge4MS. Geld dat rechtstree­ks naar MS-onderzoek aan de UHasselt vloeit. Morgen, zondag 2 oktober, gooit de Genkse zeiler in Nieuwpoort de trossen los, waarna hij koers zet richting Kaapstad, ZuidAfrika. In totaal zal hij bijna drie maanden onderweg zijn, moederziel alleen in een zeilbootje van nauwelijks zes meter lang en overgeleve­rd aan de grillen van Moeder Natuur.

Een tocht vol gevaren, maar vader Rudi Donné - wiens zenuwaando­ening de aanleiding vormde voor de Sailingcha­llenge4MS - heeft het volste vertrouwen in zijn zoon. “Na twee jaar van voorbereid­ing is het de hoogste tijd dat hij vertrekt”, zegt Rudi, die zonder twijfel Rubens grootste supporter aan land wordt. “Ik denk niet dat er in Limburg een meer trotse vader rondloopt.”

Volgt u de oversteek van uw zoon met een bang hartje?

“Nee, daarvoor is Ruben té goed voorbereid. Mijn zoon kent de oceaan als geen ander en heeft zich de afgelopen maanden met de best mogelijke mensen omringd. Voeding, veiligheid, communicat­ie,… werkelijk elk detail is gedacht. Als er op de oceaan iets misloopt, zal het niet aan de voorbereid­ing hebben gelegen. Uiteraard is zo’n oversteek niet zonder risico. Wie in zijn eentje op de oceaan ronddobber­t, weet dat het gevaar constant op de loer ligt. Stormweer, ronddrijve­nde wrakken, een gebroken mast... er kunnen letterlijk duizend-en-een dingen fout lopen. Maar ik ben niet de vader om elke nacht bezorgd wakker te liggen. Daarvoor heb ik te veel vertrouwen in mijn zoon. Hier in Genk kun je net zo goed onder de wielen van een auto belanden. Je mag je leven niet door angst laten leiden. ”

In 2006 werd bij u de zenuwaando­ening MS vastgestel­d. Hoe voelt u zich vandaag?

“Ik lijd aan remittente MS, dus niet de progressie­ve vorm. In plaats van een continue verslechte­ring verloopt de ziekte bij mij met pieken en dalen. Om de zoveel maanden krijg ik een plotse opstoot, waarna de pijn langzaam wegebt en het herstel volgt. MS is eigenlijk een zenuwaando­ening die de cellen rond de zenuwbanen aantast, alsof je een elektricit­eitskabel van zijn plastic omhulsel stript. Bij mij uit zich dat in pijn aan de voeten en benen, maar de symptomen zijn voor elke patiënt verschille­nd. Ik slik al tien jaar medicatie om de ziekte onder controle te houden. Daardoor kan ik vandaag nog relatief vlot wandelen, maar genezen kunnen ze mijn aandoening helaas niet. Als ik naar andere patiënten kijk, mag ik echter van geluk spreken dat ik nog zoveel kan. Ik ben een optimist, maar leef noodgedwon­gen van dag tot dag. Die onzekerhei­d weegt. Niemand weet hoe de ziekte zal evolueren en de wetenschap tast nog altijd in het duister over de oorzaak. De aandoening is bijvoorbee­ld niet erfelijk, maar toch zie je in bepaalde families meer gevallen opduiken. Bij mijn broer is op zijn twintigste een bijzonder agressieve vorm vastgestel­d. Zes jaar later is hij aan de gevolgen van de ziekte overleden. Er moet dus wel een genetische link zijn, maar volgens de dokters hebben mijn zonen niet meer kans om MS te krijgen dan een ander.” “Ik ben zelf al jaren betrokken bij het wetenschap­pelijk onderzoek naar MS. Via professor Peter Feys (UHasselt), een wereldauto­riteit op vlak van multiple sclerose, heb ik in het verleden aan verschille­nde studies deelgenome­n. Enkel zo kunnen we de ziekte beter leren begrijpen.”

Ruben heeft intussen meer dan 30.000 euro voor MS-onderzoek ingezameld. Tevreden?

“Uiteraard. Ruben heeft de afgelopen tien jaar van heel dichtbij gezien wat die aandoening

Door mijn ziekte heeft Ruben van heel dichtbij gezien wat MS met een mens doet Vader Rudi Donné

met een mens doet. Dat hij zich nu inzet voor MS-patiënten wereldwijd, maakt van mij een ongeloofli­jk dankbare en trotse vader. Ik wist al langer dat hij met het idee speelde om geld in te zamelen voor MS, maar het was toch even slikken toen hij vertelde dat hij de oceaan wou overzeilen. Ruben wordt per slot van rekening de eerste Belg die solo de Atlantisch­e Oceaan in dit type boot zal oversteken. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik minstens voor een deeltje mee schuldig aan het idee ben.”

Leg uit.

“Toen Ruben negen was, hebben we met de hele familie een cursus zeilinitia­tie gevolgd op de plas in Kelchterho­ef (Houthalen-Helchteren). Sindsdien heeft het zeilen ons niet meer losgelaten. Toen we in 2000 voor mijn werk naar Zuid-Afrika verhuisden, heb ik een boot gekocht. In die periode zijn Ruben en zijn broer intensief beginnen wedstrijdz­eilen. Voor zijn twaalfde verjaardag heb ik hem vervolgens het boek van Ellen MacArthur cadeau gedaan, een Britse die als snelste vrouw rond de wereld is gezeild. Die liefde voor de zee en het avontuur zijn Ruben met de paplepel ingegeven. Dat hij nu als eerste Belg solo de Atlantisch­e Oceaan zal oversteken, is dus niet zo héél verwonderl­ijk.”

Trekt u zelf naar Zuid-Afrika voor de aankomst?

“Zeker, Kaapstad is zowat mijn tweede thuis en ik heb er nog veel vrienden rondlopen. Bovendien zou ik de aankomst van mijn zoon voor geen geld van de wereld willen missen. Ik vertrek begin december en blijf daar tot Ruben aankomt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Infogafiek HBvL ??
Infogafiek HBvL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium