Het Belang van Limburg

“Ik ben zacht voor mensen, maar scherp voor resultaten”

Het is niet meteen het eerste waar je aan denkt wanneer je haar ziet en spreekt, maar Nadja Vananroye is geen gemakkelij­ke dame. Wie met haar werkte, weet het, en de nieuwe burgemeest­er van Hasselt geeft het ook zelf toe. “Ik ben zacht voor mensen maar st

-

Dat u nog altijd niet benoemd bent, is een beetje vreemd. Hoe komt dat?

“Zo “Zo vreemd is dat niet. Gemeentera­adsverkiez­ingen raa gaan altijd door in oktoberokt en de nieuwe burgemeest­ers tredentred pas op 1 januari daarna in functie. tie. Omdat er eerst een hele procedure moetmo doorlopen worden. Dat is nu voorvoo mij ook het geval. Daarom is het nog nog even wachten. Dinsdag 25 oktober ber hebben we een belangrijk­e gemeentera­ad. mee Die dag willen we ons geactualis­eerd actu bestuursak­koord voorleggen legg aan de gemeentera­ad. We zullenzull dan aangeven welke onze prioriteit­en rite zijn en waar we voor willen gaan.gaa Ik denk dat het ook die dag zal zijn zijn dat ik word geïnstalle­erd als burgemeest­er. gem Tot dan is Karolien Mondelaers dela waarnemend burgemeest­er en ben ben ik nog altijd schepen van Welzijn en en voorzitter­v van het OCMW in Hasselt.” selt

Waar wil u naartoe met uw geactualis­eerd bestuursak­koord?

“Daar“D kan ik nu nog niet echt op ingaan, gaa omdat we nog met elkaar aan het het spreken zijn. Wat ik nu wel al zeker weet,wee is dat de bestuursst­ijl anders moet.mo Ik wil als burgemeest­er een echte te leiderle zijn. Maar ik wil wel eerst in overlegove en dialoog tot beslissing­en komen. men Dat betekent dat ik met het schepencol­lege als een hechte ploeg wil werken. Het betekent ook dat ik zal werken met alle stakeholde­rs en dan denk ik in het bijzonder aan onze administra­tie. Ik wil de mensen meer vrijheid en verantwoor­delijkheid geven. Zij moeten gerespecte­erd worden voor hun werk. Dit is wel niet vrijblijve­nd. We zullen de mensen niet alleen meer kansen geven, maar ook doelstelli­ngen. We zullen dit werk controlere­n en evalueren. Hier bij het OCMW doen we dat al. Ik ben zacht voor de mensen, maar scherp voor de resultaten. Dat moet nu ook zo bij de stad. Het sleutelwoo­rd is transparan­tie. De Hasselaren moeten fier kunnen zijn op hun stad, ook omdat die goed wordt bestuurd.”

Ook de inwoners zijn stakeholde­rs.

“We zullen de inwoners meer bij het beleid betrekken. We noemen dat burgerpart­icipatie. Maar we mogen de lat ook niet te hoog leggen, want dan gaan we verwachtin­gen creëren die we niet kunnen beantwoord­en. We mogen niet beloven wat we niet aankunnen.”

Transparan­tie is het sleutelwoo­rd. Momenteel wordt de stad wel doorgelich­t door Audit Vlaanderen.

“Momenteel lichten drie medewerker­s van de controledi­enst Audit Vlaanderen de werking van de stad door. Aanleiding is de aanbestedi­ng van een communicat­iecontract. Maar de onderzoeke­rs kunnen zo breed en zo diep gaan als ze willen en wij als stad zullen alle medewerkin­g verlenen. Wat dat zal opleveren, weet ik niet. Mocht het onderzoek aantonen dat er zaken zijn gebeurd door de administra­tie of door collega’s die niet kunnen, dan zullen wij daar tegen optreden en de gepaste maatregele­n nemen.”

Door de administra­tie en collega’s. We hebben het dan over personen. Heeft u vermoedens?

“Neen, helemaal niet en ik ga er ook vanuit dat dit niet het geval is. Maar men mag nooit iets uitsluiten. Ik wil er met een echt propere lei eraan kunnen beginnen.”

U wordt de nieuwe burgemeest­er van Hasselt. Dat is enigszins een verrassing. Velen dachten dat Tom Vandeput naar voren zou geschoven worden.

“Dat begrijp ik. Over twee jaar zijn het gemeentera­adsverkiez­ingen. Alle partijen zijn zich al aan het voorbereid­en. Bij ons leefde het idee om dan Tom naar voren te schuiven als kandidaat burgemeest­er. Ik was geen vragende partij, ook omdat ik nationale ambities heb. Maar dan is er gebeurd wat is gebeurd en dreigde de stad in een impasse te verzeilen. Voor ons was het meteen duidelijk dat we absoluut moesten voorkomen dat de stad onbestuurb­aar zou worden, met als logisch gevolg dat we onze verantwoor­delijkheid moesten nemen en een burgemeest­er naar voren moesten schuiven. Wij, en dan heb ik het over de vier CD&V-schepenen (Karolien Mondelaers, Tom Vandeput, Gerald Corthouts en Nadja Vananroye, red) en over Wouter Beke en Ivo Belet, zijn bijeengeko­men om te zien wie. Elk van de vier schepenen gunde het elkaar. Uiteindeli­jk heeft men het aan mij gevraagd. Omdat het op dit ogenblik belangrijk was om iemand aan te duiden met bestuurser­varing en ik aan dat profiel beantwoord als OCMW-voorzitter, als voorzitter van het ziekenhuis Jessa en omdat ik 18 jaar directeur was van de sociale organisati­e vzw IN-Z, met toch meer dan 1.000 medewerker­s.”

Waar wil u naartoe met Hasselt?

“Hasselt is een mooie en gezellige stad waar het goed wonen is en die de nietHassel­aren vooral kennen als stad waar het fijn shoppen is. Het is ook een groeiende stad, wat maakt dat we voor belangrijk­e uitdaginge­n staan. Ik denk dan aan zaken zoals sociale opvang, zorg, scholen en een divers aanbod aan woongelege­nheden. Iedereen moet in Hasselt kunnen wonen. Dat alles moet meegroeien met de stad. Het betekent dat we goed moeten plannen en gefaseerd uitbouwen.”

Hoe ziet u de samenwerki­ng met Genk?

“Een van mijn eerste gesprekken na mijn aanduiding was met burgemeest­er Wim Dries van Genk. Neen, we hebben niet over een fusie gesproken. Het moet duidelijk zijn dat hij voor Genk gaat en ik voor Hasselt. Dat belet niet dat er dossiers zullen zijn die we samen zullen aanpakken omdat we elkaar daarmee versterken. Het Family Justice Center is een eerste project. Slachtoffe­rs van intrafamil­iaal geweld zullen er terecht kunnen voor hulp, ondersteun­ing, opvang en politiebes­cherming.

Geen fusie dus, terwijl Limburg nood heeft aan een grotere stad.

“Neen, dat ligt nu niet voor de hand, dat moet organisch groeien. Ik wil wel meer samenwerke­n en samen met Wim naar Brussel gaan om er onze dossiers te verdedigen. Dat moeten we ook uitbreiden naar andere burgemeest­ers. Als OCMW-voorzitter kom ik regelmatig samen met mijn collega’s OCMW-voorzitter­s. Dat moeten we ook doen als burgemeest­ers. Ik weet het uit ervaring. Zo nodig moeten we Brussel stalken, anders krijgen we niks. Het is belangrijk dat we dat samen doen. Want indien we dat allemaal individuee­l doen, is er het risico dat we elk onze eigen accenten leggen en dat ze dit in Brussel misbruiken om zich af te vragen wat wij juist willen en vervolgens niets doen.”

Laten we het eens over een aantal concrete dossiers hebben. Zoals het mobiliteit­sprobleem in en rond Hasselt.

De bestuursst­ijl van Hasselt moet anders. Ik zal de administra­tie meer vrijheid geven, maar ik verwacht wel resultaten Een fusie met Genk is nu niet aan de orde. Wim Dries gaat voor Genk, ik voor Hasselt. Maar ik wil wel meer samenwerke­n

“Ons voornaamst­e probleem is vooral een parkingpro­bleem. Het aanbod is nu te klein. Maar dat probleem is zich nu aan het oplossen met de aanleg van een nieuwe grote ondergrond­se parking langs de kanaalkom. Eens die parking er is, zal er een voldoende ruim aanbod zijn dicht bij de stadskern. Het moet ook helpen om de tarieven te drukken. Maar denken dat we op alle momenten van het jaar iedereen tegemoet kunnen komen, is niet realistisc­h. Hasselt heeft een grote aantrekkin­gskracht. Zoals in alle andere steden zal men moeten aanvaar-

den dat men soms wat verder van de stad zal moeten parkeren.”

De stationsbu­urt blijft een probleembu­urt.

“Dit is een van de grootste uitdaginge­n waar we voor staan. Het grote probleem is dat we deze buurt nooit helemaal kunnen opwaardere­n zonder nieuw station. Net zoals elke provincieh­oofdplaats heeft ook Hasselt recht op een mooi station. Ons station is trouwens nog altijd het belangrijk­ste knooppunt van Limburg. Ik heb in Het Belang van Limburg gelezen dat er plannen zijn om het station voor een stuk te renoveren. Op korte termijn is dat goed. Maar op lange termijn blijf ik aandringen op een volledig nieuw station.”

Hasselt is een slaapstad, met veel dure appartemen­ten die enkel oudere mensen zich kunnen veroorlove­n.

“Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is juist dat de stad een grote aantrekkin­gskracht heeft op iets ouders personen die willen genieten van het comfort van een stad. Langs de andere kant trekken we ook nog altijd jonge gezinnen aan. Hoe dan ook staan we hier voor een uitdaging. Niet eens zo lang geleden wilden jonge gezinnen het liefst een huis met een tuin. We zien nu dat ook jongere gezinnen kiezen voor een appartemen­t in de stad. We moeten hierop inspelen met meer hoogbouw, gecompense­erd door meer groene ruimte in de stad waar jonge gezinnen met hun kinderen terecht kunnen.”

Hoe staat u ten overstaan van de uitbouw van de Universite­it Hasselt in de stad?

“Rector Luc De Schepper pleit voor een volwaardig­e universite­it en daar ben ik het helemaal mee eens. Niet dat we alle opleidinge­n moeten hebben, wel dat het gaat om volledige opleidinge­n inclusief de masters. Dat is vooral belangrijk om de mensen die afstuderen hier te houden. We hebben die jonge mensen nodig om onze stad en onze provincie uit te bouwen. Nu gaan ze voor hun masters naar andere universite­iten, vooral Leuven, en blijven ze daar hangen. De universite­it verjongt Hasselt, maakt de stad dynamische­r. Ik weet dat bij sommige mensen de vrees leeft voor wat overlast. Ik vind dat dit nogal meevalt. Ik heb daar nooit echt klachten over gehoord.”

Een dossier dat al heel lang aansleept, is dat van het nieuwe ziekenhuis.

“Het enige wat tot nu definitief is beslist, is dat het nieuwe ziekenhuis in Hasselt komt en niet in Diepenbeek. Raad van bestuur, directie en artsen zijn het hierover eens. Waar het zal worden ingeplant, weten we nog niet. We zijn de mogelijke locaties aan het bestuderen. Het is niet helemaal uitgeslote­n dat we de functies care (verzorging) en cure (genezen) uit elkaar trekken en dat we in dat geval voor twee locaties kiezen. Maar het kan ook één locatie zijn. Een streefdatu­m voor het nieuwe ziekenhuis is er nog niet. Wanneer het nieuwe ziekenhuis er komt, zal het oude Virga Jesse-ziekenhuis in de stad worden afgebroken. Komt het nieuwe ziekenhuis op de Salvatorca­mpus, dan kan het zijn dat we een deel van de gebouwen recuperere­n. Dat moeten we wel nog allemaal bekijken.”

Cultuur is een belangrijk­e hefboom om een stad te ontwikkele­n. De provincie gaat de huisjes in het Begijnhof verkopen. De stad zou die kunnen kopen om van het Begijnhof met het nieuwe Z33 een echte cultuursit­e te maken.

“Dit moeten we nog bekijken. Ons probleem op dit ogenblik is dat we krap bij kas zitten als gevolg van de vele projecten zoals het zwembad, het stadskanto­or en de nieuwe gebouwen

voor politie en brandweer.”

U wordt de nieuwe burgemeest­er. We nemen aan dat u ook de kandidaat-burgemeest­er van de CD&V is bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018.

“Dat is zo.”

Het betekent wel dat u uw nationale ambities moet opbergen.

“Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten. Niemand weet wat de toekomst brengt. Ik ga nu voor de honderd procent voor Hasselt en zal in 2018 met grote overtuigin­g de lijst te trekken.”

Om daarna gewoon voort te doen met deze coalitie.

“Dat zegt men, maar dat is helemaal niet afgesproke­n. Wat we wel hebben afgesproke­n, is dat we tegen dan een evaluatie zullen maken van wat we van nu tot dan presteren en dat we op basis van de verkiezing­suitslag zullen bekijken wat daarna mogelijk is. Dat betekent dat alles nog open ligt. Het kan dus net zo goed gaan om een nieuwe coalitie als om het verderzett­en van deze coalitie met Helemaal Hasselt ( het samengaan van sp.a, Groen en onafhankel­ijken, red).”

Ik zeg u dat wij als CD&V geen voorakkoor­d hebben. Met geen enkele partij

En mocht het toch tot een voorakkoor­d komen, zou u dat dan zeggen, gezien de transparan­tie waar u voor staat?

“Ja. En ik zeg u dat wij als CD&V geen voorakkoor­d hebben.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium