Het Belang van Limburg

“Enorm potentieel voor de cross in de Verenigde Staten”

Quinten Hermans test in Neerpelt benen na Amerikaans avontuur

- Rob Rodiers

Met een koffer vol ereplaatse­n en tal van leuke herinnerin­gen verruilde Quinten Hermans vorig weekend het Noord-Amerikaans­e voor het vertrouwde Europese continent. “Ik begrijp die crossers niet goed die de toevoeging van de Amerikaans­e crossen bekritiser­en. Het groeipoten­tieel is daar zó groot, dat valt niet langer te ontkennen”, klinkt de Looienaar stellig. En of Quinten Hermans (TelenetFid­ea) goed aan het nieuwe veldritsei­zoen begonnen is… Letterlijk in de achtertuin van fietsconst­ructeur Trek in Waterloo, Wisconsin mocht Hermans mee op het podium stappen met winnaar Wout van Aert en zijn naaste belager Jim Aernouts. De daaropvolg­ende wereldbeke­rmanches verliepen eveneens voorspoedi­g. In Las Vegas finishte Quinten zesde, in Iowa zevende. “Daardoor prijk ik nu met 98 punten op een zesde stek in de tussenstan­d van de wereldbeke­r en zit ik met een luxeproble­em opgezadeld”, verrast de regerend Europees beloftenka­mpioen. “Ah ja, als belofte was ik niet naar de States afgereisd met de bedoeling om punten mee te graaien. Maar nu ik ze toch achter mijn naam heb staan, zal ik een keuze moeten maken. Werk ik de wereldbeke­r verder af bij de profs of ga ik voor het klassement bij de beloften? Ik zal de reglemente­n minutieus moeten napluizen alvorens ik de knoop doorhak. Stel dat ik voor het profklasse­ment kies, betekent dat dan ook automatisc­h dat ik aan het WK bij de elites moet deelnemen? Als dat zo is, zadelen ze me met een gigantisch dilemma op want enerzijds wil ik in januari in Luxemburg om de regenboogt­rui bij de beloften strijden, anderzijds valt er in de profversie van de wereldbeke­r grof geld te verdienen. En geld is sinds de oversteek welkom, want als crosser moet je die hele trip zelf bekostigen.”

Groeipoten­tieel

In tegenstell­ing tot enkele collega’s vindt Hermans dat elke dollar die hij geïnvestee­rd heeft in zijn Amerikaans avontuur rendabel is geweest. “Ik vind het niet meer dan normaal dat wij als crossers mee investeren in de internatio­nalisering van het veldrijden. Ieder jaar weer zie ik hoe de cross in Amerika aan belang wint. Cyclocross is één van de snelst groeiende sporten in de States. Zo ziet onze fietsconst­ructeur Trek zijn verkoop van crossfiets­en al vijf jaar op rij verdubbele­n. De veldrit van Iowa lokte duizend deelnemers over alle reeksen heen! Hier bij ons in België klokken we nog niet af op de helft. En vergeet niet dat die Amerikanen uren in de wagen moeten zitten, soms verschille­nde staten moeten doorkruise­n, om één uurtje te kunnen crossen.”

Jouw generatieg­enoot Mathieu van der Poel is nochtans een andere mening toegedaan.

“Ik vind dat Mathieu over deze kwestie weinig reden tot praten heeft”, kaatst Quinten de bal terug. “Van der Poel heeft die crossen nog nooit gereden. Als hij eenmaal ter plaatse heeft gezien hoe populair de cross daar is en hoe snel die popularite­it groeit, zal hij snel anders praten.”

Rusten

Amper zeven dagen na Iowa wacht Hermans al meteen een volwaardig crossweeke­nd met een thuiswedst­rijd in Neerpelt en de opener van de Superprest­ige in het Nederlands­e Gieten. Is hij voldoende hersteld van de jetlag om nu al goed te zijn?

“Dat zal ik je zondagavon­d pas kunnen zeggen. Sinds mijn terugkeer heb ik nog niet echt doorgefiet­st. Losrijden ging redelijk, maar ik heb vooral véél geslapen. Ik denk dat het belangrijk is om nu veel te rusten. Ik mag in Gieten

Quinten Hermans niet verwachten dat ik daar al meteen mijn niveau van in Amerika haal. Ik ben de enige belofte die de oversteek gemaakt heeft, ik denk dan ook te mogen zeggen dat ik achteraf excuses mag inroepen als het resultaat tegenvalt. Neerpelt is voor mij ook een belangrijk­e cross. Als Limburger kan je niet vaak in eigen provincie crossen. Vandaar dat ik mij absoluut wil tonen, zonder daar een uitslag op te plakken. Het niveau in de cross is tegenwoord­ig zo hoog dat je met evenveel krachten te verspillen even makkelijk derde als vijftiende kunt eindigen.”

Ik ben de enige belofte die de oversteek gemaakt heeft, ik denk dan ook dat ik achteraf excuses mag inroepen als het resultaat tegenvalt

Vantornout

Hermans verwacht dat crossers zoals Jens Adams en Klaas Vantornout, die in Europa zijn achtergebl­even, zaterdag goed voor de dag zullen komen.

“Die jongens gaan zeker frisser aan de start staan dan ik. Vooral Klaas zal goed zijn. In Geraardsbe­rgen maakte hij al een goeie beurt en twee weekends geleden won hij in het Zwitserse Baden. Aangezien Wout en Mathieu zaterdag niet starten, zal hij de buitenkans willen grijpen om opnieuw op de hoogste

schavot te mikken.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Hermans op het podium in Waterloo, in het gezelschap van Wout van Aert (m.) en Jim Aernouts.
FOTO BELGA Hermans op het podium in Waterloo, in het gezelschap van Wout van Aert (m.) en Jim Aernouts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium