Het Belang van Limburg

“Dewaest moet geduldig zijn en terugvecht­en”

Jakub Brabec geselectee­rd voor Duitsland-Tsjechië

- Roger Cox

Een 7 tegen Anderlecht, een 7 tegen Sassuolo. Het minste wat je kan zeggen, is dat Jakub Brabec (spreek uit: Brabets) bij Genk een vliegende start heeft genomen. Alsof hij al jaren in de Luminus Arena voetbalt. “Daar ben ik blij om”, straalt hij. “Maar dit is pas een begin. Toen ik hier aankwam, zei Dimitri de Condé dat Genk voor de prijzen wil gaan. Ik sluit me daarbij aan.” Sinds kort verdient het Genkse hotelwezen geen stuiver meer aan de 24-jarige Tsjech. Hij is met vrouw Katarina en hun 1-jarig dochtertje Natalia verhuisd naar een woning.

“Een huis met een tuin in het centrum van Opglabbeek”, zegt hij in vloeiend Engels. “Op 30 meter van de Delhaize. Mijn vrouw is dus content. En ik ook. We zijn nog volop bezig met de inrichting van ons huis. Het onderhoud van de tuin zal nog even moeten wachten. Evenals mijn hobby: vissen. In Tsjechië vind je me vaak aan de oevers van een meer. Karpers vangen. Mijn gerief heb ik ginds gelaten. Tot nader order wil ik me honderd procent focussen op het voetbal.”

Dat lukt aardig. Vanwaar die vlotte start?

“Ik heb me hier vanaf de eerste dag thuis gevoeld. Iedereen spreekt hier Engels, ook de coach. Ik weet dus perfect wat er verlangd wordt. Dat vergemakke­lijkt de integratie. Koppel dat aan een warme ontvangst - dit is een fijne spelersgro­ep - en je begrijpt waarom het me voor de wind gaat.”

De voorbije weken waren nochtans niet de makkelijks­te.

“Nee, dat geef ik grif toe. De resultaten vielen tegen. Tegen Anderlecht verdienden we meer. Zelfs tegen Kortrijk was ons voetbal niet zo slecht. Maar daar hebben we wel een lesje geleerd. Goed voetbal alleen volstaat in België niet altijd. Ook de zogenaamde kleintjes weren zich als een duivel in een wijwaterva­t. We gaan dat nog regelmatig tegenkomen. Zondag al tegen Mechelen, vermoed ik. We zijn dus gewaarschu­wd.”

Sassuolo was een ideale generale repetitie.

“Ja, heerlijke avond was het. Deze keer waren we wel efficiënt. Dit is een prestatie waar we op kunnen voortbouwe­n. Ondanks vier nederlagen in vijf matchen zijn we toch schouder aan schouder blijven staan. De beloning is er nu. Mede door de steun van het publiek. Het laatste kwartier waren we zegezeker en was het genieten.”

Een paar uren eerder stonden ze ook bij Sparta Praag bovenop de banken.

“Ja, 3-1 tegen Inter Milaan. Leuk voor mijn ex-club. De felicitati­es per sms vlogen donderdaga­vond over en weer.”

Colley en jij vinden mekaar achteraan uitstekend.

“Het gaat goed, ja. Maar we gaan nog sterker worden. Trouwens, vergeet Dewaest en Wouters niet. We zijn met vier voor twee plaatsen. n. Voor Voor Sebastien Sebastien is is het nu even lastig. Maar Maar ik ik heb heb dat dat ook ook meegemaakt. Bij Sparta Sparta Praag Praag was was ik ik soms ook derde of of vierde vierde man. man. Dan Dan moet je geduld hebben bben en en terugvechn­s terugvecht­en. Seba steunt ons in in ieder ieder geval geval volzelden voluit.”

Opvallend: jij zal zelden de de bal bal zomaar wegkeilen. n.

“Vergis je niet. In het het verleden, verleden, bij Zizkov, deed ik dat dat wel. wel. Maar Maar bij Sparta Praag hameren ameren de de coaoet coaches erop dat je moet uitvoetbal­len. uitvoetbal­len. Een centrale verdediger­dediger is is de de eerste eerste schakel in een aanval.nval. Dat Dat probeer probeer ik ik nu ook. Zelfs onder druk.”

Bondscoach Jarolim apprecieer­t dat ook.

“Ja, de vorige interland heb ik gemist door die transferpe­rikelen. Maar nu ben ik weer geselectee­rd. Duitsland in Hamburg en Azerbeidzj­an thuis in Ostrava, dat is het menu. Straffe kost. In principe staan Suchy van Basel en Sivok van Bursaspor hoger in de rangorde dan ik. Maar ik ben blij dat ik er weer bij ben.”

Daarna is het weer aan Genk. Hoe hoog mik je?

“Zo hoog mogelijk. Toen ik hier arriveerde, zei Dimitri de Condé me in een gesprek dat ze een hele reeks transfers hadden gedaan om prijzen te pakken. Ik denk dat we momenteel tonen dat dit Genk tot veel in staat is. Maar eerst moeten we die kloof in de competitie dichten. Tegen Mechelen moeten we even gefocust zijn als tegen Sassuolo.”

Voor Sebastien Dewaest is het nu even lastig. Maar ik heb dat ook meegemaakt. Dan moet je geduld hebben en terugvecht­en. Seba steunt ons in ieder geval voluit

Jakub Brabec

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium