Het Belang van Limburg

“Ik word hier al sinds mijn eerste match geviseerd”

Kara Mbodj vindt kritiek op defensie overdreven

- Jurgen Geril

Als Anderlecht na 8 duels nog eens wil winnen op Standard, dan moet RSCA op Sclessin misschien eerst eens de nul houden. Want ook op Saint-Etienne pakte paars-wit weer een vermijdbar­e tegengoal. Kara Mbodj (26), de defensiele­ider, weet dat het beter moet, maar vindt de kritiek op hemzelf en zijn defensieve compagnons soms overdreven. Na de klungelgoa­l in Saint-Etienne waarbij Roef en Nuytinck betrokken waren, was Kara de eerste die de jonge doelman ging troosten. “Ik zag dat Davy ontdaan was”, aldus de Senegalees. “Die 1-1 op 20 seconden van het einde deed pijn en ik moest hem kalmeren.”

Kara weet wat het is om in de vuurlinie te staan. De robuuste verdediger zal bij Anderlecht altijd geconteste­erd blijven. Voor sommige fans is hij King Kara, voor anderen Klungel Kara. “Al sinds mijn eerste match bij Anderlecht word ik geviseerd. Er zijn mensen die niets liever doen dan kritiek geven, die tijd hebben. Natuurlijk is het niet leuk om uitgeflote­n te worden als ik eens een slechte pass geef, terwijl anderen ook slechte passes geven en niet aangevalle­n worden, maar ik leerde er mee leven. Druk voel ik niet. In Senegal is de druk nog 1.000 keer erger.”

Nieuw contract

Het blijft natuurlijk een feit dat Anderlecht in 15 duels al 16 tegengoals slikte en dat de combinatie Kara-Nuytinck minder goed werkt dan Kara-Deschacht. “Gemiddeld meer dan één tegengoal per match is te veel”, klinkt het. “Daar moeten we geen excuses voor zoeken. Nuytinck en ik moeten nog meer automatism­en kweken, maar het maakt niet uit wie naast me staat. Verdedigen doe je als team. Niet alleen de defensie moet onder de loep genomen worden.”

Al wordt er ook gefocust op het uitvoetbal­len. Nuytinck en Kara krijgen dikwijls veel vrijheid van de tegenstand­er, want hun (lange) passes komen zelden aan. “In vergelijki­ng met vorig seizoen probeer ik minder risico’s te nemen. Ik concentree­r me op mijn defensieve taak: de bal afpakken en inleveren bij een middenveld­er. Als je bij een offday geviseerd wordt, kan dat op sommige voetballer­s een impact hebben. Ik blijf altijd positief en help mijn ploegmaats daarbij. Gezien hoe ik onlangs met Nuytinck tot bij de fans ging?”

En toch was Kara het deze zomer beu. Hij wilde per se weg. Toen Anderlecht een bod van 7,2 miljoen kreeg van het Engelse Swansea was de deal eigenlijk rond. Alleen door de vele tussenpers­onen draaide de transfer nog in de soep. “Ik wil niet te veel meer praten over het verleden. Sommige zaken doen me hier pijn, maar ik heb ook altijd bij Anderlecht willen blijven. Ja, de Premier League is mijn droom, maar als diepgelovi­ge volg ik de weg die voor mij is uitgestipp­eld. Sowieso geloof ik in mijn kwaliteite­n, want als ik geen goeie voetballer zou zijn, zou ik niet voor Senegal uitkomen. Nu zijn we bezig om mijn contract bij Anderlecht te vernieuwen.”

STANDARD - ANDERLECHT

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kara was de eerste om doelman Davy Roef te troosten na de late gelijkmake­r in Saint-Etienne. “Ik moest hem kalmeren.”
FOTO PHOTO NEWS Kara was de eerste om doelman Davy Roef te troosten na de late gelijkmake­r in Saint-Etienne. “Ik moest hem kalmeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium