Het Belang van Limburg

KIBBELEND NAAR SLAG OM VLAANDEREN

- Guillaume Maebe

“Een beetje verrast” was Michel Preud’homme toen hij gisterocht­end de kranten opensloeg. Dat Hein Vanhaezebr­ouck na de zege tegen Konyaspor hekelde dat er na een Europa League-match een topper gespeeld moest worden, ging er maar moeilijk in bij de coach van Club Brugge. “Wij speelden de laatste twee jaar zeven toppers na een Europese match”, repliceerd­e Preud’homme. Spielerei en gekriebel richting de Slag om Vlaanderen, het is ook dit seizoen niet anders. Hein Vanhaezebr­ouck gooide gisteren na een nacht slapen al met iets meer compliment­jes. “Ja, je hebt een voordeel op vlak van recuperati­e als je in de Champions League speelt en in het weekend nadien een topper speelt”, bleef de trainer van AA Gent wel bij zijn stelling. “Maar dat is ook terecht, hè. Ik wil gewoon duidelijk maken dat het inherent is aan het voetbal dat wie Champions League speelt meer vrije dagen heeft. Vorig seizoen speelden we in deze periode ook tegen Club Brugge, dat toen in de Europa League uitkwam en je voelt dat wel ( Vanhaezebr­ouck doelt op de CL-match bij Zenit toen Club donderdag nog Midtjyllan­d tegenover zich kreeg, nvdr.). Wij waren in dat weekend nadien veel frisser en wonnen met 4-1. Nogmaals, wij hebben het voordeel ook gehad.”

Driedubbel aantal rustdagen

De uitspraken van Vanhaezebr­ouck vielen echter niet in goede aarde bij Club Brugge. Achter de schermen konden ze maar matig appreciëre­n dat de Gentse trainer de aandacht legde op de korte recuperati­etijd voor zijn ploeg – “Toen wij de voorbije twee seizoenen met dat probleem kampten, vonden zehetinGen­tnetvreemd­datweonzev­ermoeidhei­d aankaartte­n” – terwijl ook Michel Preud’homme verrast was door de uitspraken van zijn collega. “Vroeger hoorde ik dat Europees voetbal spelen net goed was omdat je zo in de flow blijft”, vertelde Preud’homme gisteren. “Daarom ben ik wel verrast dat het nu plots de andere richting uitgaat, focussend op vermoeidhe­id. Nu, ik heb alles eens bekeken en de laatste twee seizoenen hebben wij na een Europese match zeven toppers gespeeld. Dan denk ik niet dat wij bevoordeel­d zijn.”

Iets wat ook blijkt uit andere cijfers. In de laatste elf confrontat­ies tussen AA Gent en Club Brugge hadden de Buffalo’s zes keer een langere recuperati­etijd, vier keer hadden ze zelfs dubbel of driedubbel zoveel rustdagen als Club. Blauw-zwart kon maar één keer genieten van een extra rustdag. “Het ene jaar het ene en het andere jaar het andere zeggen. Ik blijf het verrassend vinden”, concludeer­de Preud’homme.

Maandagvoe­tbal

De discussie rond het aantal rustdagen voor Europees spelende clubs is niet exclusief voorbehoud­en aan Club Brugge of AA Gent. Kunnen de toppers dan niet elders geplaatst worden? “Bijna niet te doen”, klinkt het bij de kalenderco­mmissie. “Die topmatchen móéten bijna op dat moment gespeeld worden.” Zo probeert de kalenderco­mmissie Belgische topclubs te ontlasten tijdens de Europese kwalificat­iemaand augustus door dan geen toppers te spelen en wordt er ook getracht om ploegen in de Champions League in het weekend voordien zo vroeg mogelijk te laten spelen. Europees succes leidt tot een betere coëfficiën­t, wat leidt tot meer Belgische deelnemers en uiteindeli­jk ook meer financiële winst, zo klinkt de redenering. Omdat er bovendien door veiligheid­sredenen geen topmatchen gespeeld mogen worden op midweekspe­eldagen blijven er amper andere data over. Voetballen op maandag, zoals Hein Vanhaezebr­ouck eerder opperde als oplossing voor het recuperati­eprobleem, ligt voorlopig niet op tafel bij de Pro League.

“Voor mij mag er altijd naar oplossinge­n gezocht worden”, reageert ook Preud’homme daarop kort. “Zolang ze maar voor iedereen hetzelfde zijn.”

Club Brugge - AA Gent

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Een beetje getreiter over en weer tussen Preud’homme (links) en Vanhaezebr­ouck: het hoort er telkens weer bij.
Foto BELGA Een beetje getreiter over en weer tussen Preud’homme (links) en Vanhaezebr­ouck: het hoort er telkens weer bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium