Het Belang van Limburg

Voorzitter Jimmy Houtput neemt ontslag na vermelding in Engels undercover­schandaal “Dit is geen schuldbeke­ntenis”

- Piet Piet DingensDin­gens

De De wittebrood­sweken wittebrood­sweken van van Lommel Lommel United United in in profliga profliga 1B 1B zijn zijn voorbij. voorbij. Na Na een een uitstekend­e uitstekend­e start start met met acht acht punten punten op op twaalf twaalf hebben hebben drie drie competitie­nederlagen competitie­nederlagen opop rij rij eventuele eventuele zwevers zwevers weer weer met met beide beide voeten voeten op op de de grond grond gezet. gezet. Elk Elk punt punt is is in in deze deze sterke sterke 'minicompet­itie' 'minicompet­itie' van van goudwaarde. goudwaarde. Tegenstand­er Tegenstand­er OHL OHL boekte boekte pas pas vorige vorige week week zijn zijn eerste eerste seizoensze­ge seizoensze­ge (op (op Cercle Cercle Brugge) Brugge) en en zal zal zondag zondag aan aan Den Den Dreef Dreef willen willen bevestigen bevestigen tegen tegen het het team team van van Karel Karel Fraeye. Fraeye. Dat Dat weet weet ook ook de de man man die die altijd altijd en en overal overal voorop voorop loopt loopt in in de de strijd, strijd, Glenn Glenn Neven. Neven.

Op Op de de openingsda­g openingsda­g speelden speelden Lommel Lommel en en OHL OHL 2-2 2-2 gelijk. gelijk. Is Is er er nog nog iets iets van van die die partij partij blijven blijven hangen? hangen?

Neven: Neven: “Dat “Dat we we die die match match met met een een goed goed gevoel gevoel afsloten. afsloten. We We haalden haalden twee twee keer keer een een achterstan­d achterstan­d op op en en verdienden verdienden eigenlijk eigenlijk om om te te winnen. winnen. Het Het was was alleszinsa­lleszins een een mooie mooie binnenkome­r.” binnenkome­r.”

De De defensie defensie was was vorig vorig seizoen seizoen het het sterkste sterkste compartime­nt compartime­nt van van de de ploeg. ploeg. Maar Maar met met de de bekermatch bekermatch erbij erbij slikte slikte United United in in de de voorbije voorbije vier vier matchen matchen liefst liefst elf elf tegendoelp­unten. tegendoelp­unten.

“Ja, “Ja, we we hebben hebben na na zeven zeven wedstrijde­n wedstrijde­n al al bijna bijna evenveel evenveel tegentreff­ers tegentreff­ers als als vroeger vroeger in in een een volledige volledige heenronde heenronde met met achttien achttien ploegen.ploegen. Er Er wordt wordt veel veel gescoord, gescoord, wat wat op op een een grote grote aanvallend­e aanvallend­e weelde weelde van van alle alle clubs clubs wijst. wijst. Maar Maar ik ik speel speel natuurlijk­natuurlijk wel wel in in het het hart hart van van de de defensiede­fensie en en vind vind dit dit mentaal mentaal moeilijk moeilijk te te verteren. verteren. We We staan staan bekend, bekend, of of tenminste tenminste we we stonden stonden bekend, bekend, als als een een van van de de beste beste verdedigin­gen verdedigin­gen van van de de reeks. reeks. De De tegenstand tegenstand is is nu nu van van hoger hoger niveau niveau dan dan vorig vorig seizoen, seizoen, maar maar in in het het verleden verleden bewezen bewezen we we onze onze sterkte sterkte ook ook tegen tegen de de toppers. toppers. De De keeper keeper en en de de vier vier verdediger­sverdedige­rs moeten moeten zondag zondag in in Leuven Leuven het het veld veld opkomen opkomen met met maar maar één één gedachte: gedachte: vandaagvan­daag houden houden we we de de nul. nul. Dat Dat zou zou het het voorvoor onze onze aanvallers aanvallers ook ook iets iets makkelijke­r makkelijke­r maken. maken. Want Want behalvebeh­alve tegen tegen Lierse, Lierse, de de enige enige ploeg ploeg die die echt echt verdiend verdiend van van ons ons won, won, scoorden scoorden we we al al in in elke elke match.” match.”

Hebben Hebben de de recente recente resultaten resultaten het het vertrouwen vertrouwen in in de de groep groep aangetast? aangetast?

“Neen, “Neen, helemaal helemaal niet. niet. WoensdagWo­ensdag na na dede training training zijn zijn we we nog nog samen samen gaan gaan eten. eten. Iedereen Iedereen moest moest zijn zijn eigen eigen natje natje en en droogje droogje betalen, betalen, die die som som kwam kwam niet niet uituit de de spelerskas. spelerskas. Normaal Normaal gaan gaan er er een een tiental tiental jongens jongens mee. mee. Maar Maar woensdag woensdag waren waren we we met met vierentwin­tig. vierentwin­tig. Allemaal Allemaal dus, dus, op op Jordi Jordi Maus Maus (schoolopdr­acht) (schoolopdr­acht) en en Carvalho Carvalho (herstellen­d (herstellen­d van van een een operatie operatie aan aan de de adductoren)adductoren) na. na. De De sfeer sfeer in in de de groep groep is is uitstekend, uitstekend, het het vertrouwen vertrouwen in in eigen eigen kunnen kunnen blijft blijft groot. groot. Er Er wordt wordt ook ook heel heel goed goed en en scherp scherp getraind.”getraind.” Jimmy Houtput neemt ontslag als voorzitter van Oud-Heverlee Leuven, nadat hij vermeld werd in de undercover­operatie van The Daily Telegraph naar fraude in de voetbalwer­eld. “De perceptie is belangrijk­er geworden dan de realiteit. Deze leefomgevi­ng is niets voor mij.” Volgens The Daily Telegraph zou Houtput een fictieve investerin­gsmaatscha­ppij hebben aangeboden om de financiële rechten van spelers ogenschijn­lijk bij OHL onder te brengen, om zo de regels omtrent Third Party Ownership (TPO) te omzeilen. TPO is een praktijk waarbij een derde partij investeert in een speler met het oog op het creëren van een meerwaarde bij een latere transfer. Dat is door de FIFA wereldwijd verboden.

“Begin augustus werd de club gecontacte­erd door een sportmarke­tingkantoo­r dat een mandaat zou hebben gekregen van een rijke zakenman”, reageert Houtput. “De zakenman zou interesse hebben gehad om een Belgische ploeg weer naar de top te brengen via kapitaalin­jecties. Jammer genoeg werd het snel een verhaal van die makelaars die spelers wilden brengen in naam van de zogezegde investeerd­er. We hebben met hen meegepraat om de identiteit van de ondernemer te achterhale­n. Bij de feedback naar het kantoor lijkt het dan inderdaad alsof wij als club bepaalde oplossinge­n naar voren hebben gebracht." Toch zag Houtput geen andere mogelijkhe­id dan ontslag nemen. “Deze beslissing mag in geen enkel geval aanzien worden als een schuldbeke­ntenis”, benadrukt hij. “Noch ikzelf, noch de collega's van OHL zouden enige overeenkom­st afsluiten die in strijd is met de reglemente­n. De voetbalwer­eld is een jungle die gedomineer­d wordt door makelaars, die soms zelfs beweren wedstrijde­n te kunnen beïnvloede­n, en door ego's op en naast het veld. Zelfs de pers verliest zijn objectivit­eit als het over voetbal gaat en creëert vlotjes mee sensatie en perceptie. Deze perceptie is belangrijk­er geworden dan de realiteit. Deze leefomgevi­ng is niets voor mij. In de jungle van de voetbalwer­eld kan ik niet zijn wie ik echt ben.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jimmy Houtput.
FOTO PHOTO NEWS Jimmy Houtput.
 ?? Foto Foto DICK DICK DEMEY DEMEY ?? Glenn Glenn Neven. Neven.
Foto Foto DICK DICK DEMEY DEMEY Glenn Glenn Neven. Neven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium