Het Belang van Limburg

“Ik volg gewoon de procedure”

Waarom mist Max Verstappen zijn starts?

- Marc Cornelisse­n

Voor zijn 19de verjaardag kreeg Max Verstappen vrijdag een grote taart. Maar het mooiste cadeau dat Red Bull hem kon geven, was een nieuwe koppeling. Eentje waarmee hij snelle starts kan nemen, want daar liep het al drie races op rij fout. “En toch is starten met een F1-auto eigenlijk gemakkelij­ker dan in een gewone personenwa­gen”, zegt Verstappen. Francorcha­mps, Monza en Singapore: drie keer op rij viel Max Verstappen in de eerste honderd meter terug naar de buik van het peloton. “Eén slechte start is oké, twee is de limiet, maar drie is te veel van het goede”, zegt de Maaseikena­ar, die beklemtoon­t dat het om drie verschille­nde gevallen ging. “In Spa had ik te veel wielspin. In Monza zat ik te laag in de toeren en in Singapore had ik dan weer een probleem met de koppeling. Dat wisten we voor de race al, maar de FIA heeft ons verboden om ze te vervangen.”

Rijder is de baas

Verstappen is niet de enige die dit jaar problemen heeft met zijn starts. Bij Mercedes hebben Lewis Hamilton en Nico Rosberg er allebei races door verloren. Dat heeft alles te maken met een reglements­wijziging. Vorig seizoen had de F1 nog ingewikkel­de startsyste­men, waarbij de rijders doorheen de opwarmrond­e geloodst werden door hun ingenieurs. Daardoor nam iedereen constante starts.

Nu is radio-communicat­ie op weg naar de startgrid verboden en de koppeling werd vereenvoud­igd. De bedoeling was om de verantwoor­delijkheid weer bij de rijder te leggen en net daardoor loopt het nu veel vaker fout.

Max Verstappen Verstappen: “Eigenlijk is starten in een F1 gemakkelij­ker dan in een personenau­to, want daar heb je nog invloed op de koppeling. Je kan ze meer of minder laten slippen. In een F1 heb je gewoon een procedure te volgen en dan ben je weg.”

Als een Big Mac

Eigenlijk werkt een F1-koppeling in wezen net hetzelfde als in een gewone auto. Je hebt koppelings­platen die door een veermechan­isme tegen elkaar worden geduwd. Als je ontkoppelt (door een klepje achter het stuur) komen de platen los van elkaar. Alleen gaat in een F1-bolide ruim 800pk door die embrayage en toch zijn de platen veel kleiner, om gewicht en ruimte te besparen. Een F1-koppeling heeft ruwweg de grootte van een Big Mac: een diameter van nog geen 10 cm en een contactopp­ervlakte van slechts 33 cm2. De totale slag (van volledig ontkoppeld over bijtpunt tot gekoppeld) is maar 4mm.

Om zoveel power te kunnen verwerken hebben de kleine koppelings­platen een enorm hoge wrijvingsc­oëfficiënt nodig. Die wordt bereikt met koolstofve­zel, en net als bij de remmen werkt die carbon pas bij heel hoge temperatur­en, tot zelfs 900 graden.

Bijtpunt vinden

De kunst is voor rijder en ingenieur om in de opwarmrond­e precies de gewenste temperatuu­r in de koppeling te krijgen en om het juiste toerental voor het bijtpunt te bepalen. Vertrekken met het maximale toerental, zoals Johnny’s aan verkeersli­chten, is totaal uit den boze. Verstappen: “Je probeert bij een start altijd zo weinig mogelijk toeren per minuut te maken, om wielspin te voorkomen. Maar met te weinig toeren grijpt de anti-stall in. In Monza stond die iets te agressief afgesteld, ik zat net vijftig toeren te laag.”

Dat anti-stall- systeem dient om stilvallen te verhindere­n. Een motor die afslaat op de startgrid zie je nooit meer. Verstappen die zijn start mist, zou vanaf dit weekend ook niet meer mogen voorkomen. “Ik heb in die drie races veel punten verspeeld en dus heeft het team zich erop gestort. Ik denk dat we het antwoord hebben gevonden. De nodige aanpassing­en zijn gedaan, er zitten nieuwe onderdelen op de koppeling. Ik doe zondag weer gewoon wat ik moet doen bij de start.”

Hamilton het snelst

In de vrije trainingen kwamen de snelste tijden vrijdag op naam van Nico Rosberg (sessie 1) en Lewis Hamilton (sessie 2). Daarachter leek Ferrari de bovenhand te halen op Red Bull. Max Verstappen reed de 7de en de 5de tijd. De rijders waren niet bijster enthousias­t over het vernieuwde circuit. Dat heeft een nieuwe asfaltlaag gekregen, maar sommige bochten zijn ook heraangele­gd. De laatste bocht, een haarspeld, is off camber (omgekeerde banking, bergaf naar de buitenkant), en dat vinden ze niet leuk.

Nummer 300 voor Jenson Button

De Brit Jenson Button (36) neemt in Maleisië deel aan zijn 300ste Grand Prix. Slechts twee anderen konden die kaap ronden: Rubens Barrichell­o (322) en Michael Schumacher (306). Button debuteerde voor Williams in 2000, toen Max Verstappen anderhalf jaar oud was. Sindsdien won hij 15 keer en veroverde hij één wereldtite­l, in 2009 met BrawnGP.

Magnussen in vuur

Wegrijden met een F1bolide is eigenlijk makkelijke­r dan met een personenau­to

De Deen Kevin Magnussen had een heet standje in de pitlane toen zijn wagen vuur vatte (foto). Een nieuwe klep in het brandstofs­ysteem van Renault stond duidelijk nog niet op punt. Magnussen miste anderhalve vrije training.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? De meisjes weten het maar al te goed: Max Verstappen is sinds vrijdag 19 jaar oud.
FOTO EPA De meisjes weten het maar al te goed: Max Verstappen is sinds vrijdag 19 jaar oud.
 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium