Het Belang van Limburg

“Trots op huilbui van Rio”

Laurens De Plus (21) blikt terug op zijn eerste seizoen bij de grote jongens

- Van onze reporter in Bergamo Bram vandecapel­le

Bijna had een val tijdens de Ronde van de Piemonte een kruis over zijn Ronde van Lombardije gezet. Maar de jongste renner in de World Tour zal ondanks diverse schaafwond­en en rugpijn zaterdag starten. Laurens De Plus over, onder andere, de laatste wedstrijd in zijn opmerkelij­ke eerste jaar als prof.

Wat is er donderdag precies gebeurd?

“In een afdaling, die ik naar mijn gevoel rustig nam, schoof ik in een bocht hard onderuit op mijn rechterkan­t. Ik ben toch nog op de fiets gesprongen, maar de arts verbood mij verder te rijden. Uit scans bleek dat ik niks heb gebroken, dus ik kan starten.”

Wat is de ambitie?

“De finale rijden, wordt gezien mijn gehavende lichaam moeilijk. De vroege vlucht zegt mij wel iets. Omdat het zo lastig is, verwacht ik dat veel renners vroeg zullen aanvallen en anticipere­n. Daarbij ook de klassieke mannen zoals Van Avermaet. Tenminste, als ze iets van deze wedstrijd willen maken. Het is echt lastig met meer dan drieduizen­d hoogtemete­rs in de laatste honderd kilometer.”

Je viel ook in de Ronde van Polen. Val je zo vaak?

“Normaal niet. Ik heb altijd veel vertrouwen in de bochten en de afdaling. In Polen vielen ze twee keer vlak voor mij. Pure pech.”

En zeggen dat je wielercarr­ière startte na een zware val in de fietsensta­lling van de school.

“Ik zat in het derde middelbaar en de examens waren afgelopen. Twee Vandaag, zaterdag, vat Tim Wellens zijn laatste koers van het seizoen aan: de Ronde van Lombardije. Net als twee jaar geleden loopt het loodzware traject van Como naar Bergamo. Toen finishte Tim vierde. Donderdag trok de Truienaar op verkenning uit in Lombardije. In zijn laatste column van het seizoen leest u wat Tims bevindinge­n zijn.

Laurens De Plus vrienden die al koersten, reden van de trappen naar beneden in die fietsensta­lling. In de typische sfeer van het einde van de examens probeerde ik het ook. Het probleem was dat mijn rem niet werkte. Ik reed recht tegen de muur en was buiten bewustzijn. In de week die ik moest doorbrenge­n op mijn kamer om te herstellen, staarde ik voortduren­d naar de poster van Alberto Contador die aan mijn deur hing. Toen ik genezen was, vertelde ik mijn ouders dat ik wilde koersen. Ze waren in alle staten.”

“Het grappige is dat ze in die school nu nog steeds praten over dat incident: Er was eens een jongen die met zijn fiets knal tegen de muur reed en die is nu profrenner. (Lacht) Nadien hebben ze zelfs in het schoolregl­ement laten zetten dat het verboden is om van de trappen van de fietsensta­lling te fietsen.”

Hoe kijk je terug op je eerste seizoen bij de profs?

“Ik reed constant goed en iedereen is positief over mij. Ook al reed ik nooit top tien. Er wordt wel gezegd dat ik te veel heb gekoerst voor mijn jonge leeftijd. Maar ik tel amper zestig koersdagen. Dat is niet te veel.”

Na mijn val hebben ze in het schoolregl­ement laten zetten dat het verboden is om van de trappen van de fietsensta­lling te fietsen

Ook die tranen in Rio zijn de mensen bijgebleve­n. Ben je snel emotioneel?

“Neen. Maar ik ben trots op die huilbui. Ik heb er ook alleen positieve reacties op gekregen. Dat wijst erop dat ik ook blij kan zijn voor het geluk van een ander. Greg en ik moeten er trouwens nog steeds om lachen.”

Je bent meteen uitgegroei­d tot de

chouchou van Patrick Lefevere.

“Ik heb veel contact met hem. We sms’en vaak. Dat doet plezier. Hij gelooft echt in mij, zonder dat hij mij voortrekt.”

Wat brengt 2017? Een grote ronde?

“Ik wil volgend jaar betere uitslagen rijden en nog een stap zetten. Ook al ben ik dan nog altijd maar 21, ik zou graag een grote ronde willen rijden. Het is voorlopig gepland dat ik volgend jaar start in de Giro. Dat is ook de ronde die ik graag zou willen rijden.”

 ?? Foto BELGA ?? De Plus ging donderdag nog zwaar tegen de grond, maar start zaterdag toch in Lombardije.
Foto BELGA De Plus ging donderdag nog zwaar tegen de grond, maar start zaterdag toch in Lombardije.
 ??  ??
 ??  ?? De Plus liet liet zijn zijn tranen de de vrije vrije loop loop na het goudoud voor voor Van Van Avermaet. Avermaet.
De Plus liet liet zijn zijn tranen de de vrije vrije loop loop na het goudoud voor voor Van Van Avermaet. Avermaet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium