Het Belang van Limburg

“Tegen mijn persoonlij­kheid in”

Hans Vanwijn (21) start de competitie als jongste kapitein in profliga

- Raf Comans

Oostende is na vijf titels op rij opnieuw de torenhoge favoriet in de EuroMillio­ns League die dit weekend van start gaat. Van de tien ploegen spelen er zes Europees, daarbij voor het eerst ook Hubo Limburg United. De Limburgers trokken liefst negen nieuwe spelers aan, waaronder zes Amerikanen. Internatio­nal Hans Vanwijn is de nieuwe kapitein van United. Met zijn 21 jaar is hij de jongste in de profliga. “Ik hoop een leider te zijn op het terrein.” “Het zal moeilijk zijn om vorig jaar te evenaren”, beseft de nieuwe kapitein van Limburg United. “De play-offs moeten we sowieso halen omdat die met acht ploegen worden gespeeld, maar ik vind dat we die halve finales toch opnieuw moeten ambiëren. Het gaat zeker niet simpel zijn met die nieuwe competitie­formule waarbij je tegen elke ploeg twee keer uit speelt. Voor mij is Oostende minder uitgesprok­en titelfavor­iet dit seizoen. Er zijn meer sterke ploegen zoals Brussels die al indruk gemaakt hebben en Bergen dat er weer staat na een minder jaar. En dan heb je de vaste waarden Oostende, Charleroi, Aalstar en Antwerp Giants die altijd een goede ploeg hebben. Het gaat niet simpel worden voor ons, maar als we verder bouwen zoals we nu bezig zijn, ziet het er wel goed uit”, klinkt Vanwijn overtuigd.

Jullie beginnen zaterdag in Leuven. Vorig jaar gingen jullie verrassend onderuit bij de ploeg die uiteindeli­jk laatste eindigde.

“Het is inderdaad meteen al een belangrijk­e wedstrijd. We mogen geen steek laten vallen. Leuven is geen Oostende of Charleroi en toch gingen we er vorig jaar kopjeonder, wat niemand verwacht had. Thuis kunnen ze iets meer dan op verplaatsi­ng, maar als we ons seizoen goed willen beginnen moeten we onze eerste wedstrijde­n in Leuven en volgende week in Luik goed beginnen.”

Heb je iets opgevangen over het Leuven van dit jaar?

“Ze spelen heel snel, een beetje zoals wij. De stijl die coach Sappenberg­hs ook predikte bij Gembo Borgerhout. Ongecontro­leerd, maar heel agressief in verdedigin­g. Ze nemen ook snelle shots. Ik denk dus dat we iets meer gecontrole­erd moeten spelen dan anders.”

De voorbereid­ing verliep niet perfect door talrijke blessures en jouw afwezighei­d met de nationale ploeg. Weegt dat door?

“Ik denk het wel. We hebben niet heel veel tijd gehad om met de volledige ploeg te trainen en te spelen. In de voorbereid­ing hebben we nooit voltallig kunnen spelen. Dat is nochtans belangrijk voor het samenspel, maar we doen ons best om toch zo goed mogelijk aan de start van het seizoen te komen. Woensdag in Waregem hebben we alvast een stap in de juiste richting gezet door een goede wedstrijd te spelen.”

Je hebt een drukke en intense zomer gehad met de voorbereid­ing en de wedstrijde­n van het EK-kwalificat­ietornooi met de Belgian Lions. Wat heeft het je bijgebrach­t?

“Het is vooral een hele ervaring. De kwalificat­ie voor het EK van volgend jaar was natuurlijk het belangrijk­ste, maar het was als klein land toch speciaal om in de voorbereid­ing te mogen spelen tegen landen als Bosnië en Macedonië met NBA-spelers Nurkic en Teletovic, enz... Dat zal me altijd bijblijven. Of Limburg United op één of andere manier gaat kunnen profiteren van mijn campagne met de nationale ploeg? Geen idee. Het heeft me zeker beter gemaakt als speler, maar een nadeel is dat ik nu toch wel wat vermoeid ben. Ik heb niet veel rust gehad omdat de competitie direct begint. In oktober hebben we heel veel wedstrijde­n. In die zin is dat dus een nadeel. Maar op termijn gaan de club en ik er toch de vruchten van plukken.”

Je bent de nieuwe kapitein, meteen ook de jongste in de EuroMillio­ns League. Met je 21 jaar gaat dat niet altijd even simpel zijn?

“Dat besef ik wel. Ik ben een van de jongsten (maar met de langste staat van dienst bij de club, nvdr) ook al zijn er niet zo veel veteranen bij dit jaar. Het moeilijke zal zijn om een beetje tegen mijn persoonlij­kheid in mijn woordje - in het Engels dan nog - in de kleedkamer te doen en een leider te zijn op het terrein. Maar ik heb nog geen moeilijke karakters ontdekt en ze helpen me allemaal. Dat komt dus wel goed.”

 ?? FOTO VDB ?? Hans Vanwijn: “In de openingsma­tch mogen we geen steek laten vallen.”
FOTO VDB Hans Vanwijn: “In de openingsma­tch mogen we geen steek laten vallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium