Het Belang van Limburg

Jan Wuytens als tipgever

Calcio-coach Jaime Guijo Fernandez krijgt hulp van profvoetba­ller-zonder-club

- Gert Sillen

600 procent. Geen enkele bank die die rente geeft, maar Calcio speelt het wel klaar. Met zes op twaalf kende de Genkse club geen slechte septemberm­aand. Vergeleken met vorig seizoen een spectacula­ire stijging met 600 procent, want Calcio pakte toen… nul punten na vier duels. Misschien ligt die exponentië­le toename wel aan Jan Wuytens, momenteel profvoetba­ller zonder club én de boezemvrie­nd en raadgever van Calciocoac­h Jaime Guijo Fernandez. Eerst even schetsen. Helchteren­aar Wuytens verdedigde tot vorig seizoen de rood-witte kleuren van eredivisie­club AZ, na eerdere passages bij Heracles en Utrecht, maar belandde op een dood spoor bij de Alkmaarse club.

“Ik houd mijn conditie nu op peil bij Jong PSV, maar enkel trainen is ook niks”, vertelt de verdediger. “Ik voel dat ik matchen nodig heb. Er waren wat contacten met ADO, Heerenveen en Roda, maar ik heb eerder zin in een groot buitenland­s avontuur, in Australië of de Verenigde Staten bijvoorbee­ld.”

Hoe kom je dan bij Calcio terecht?

Wuytens: “Jaime en ik kennen elkaar al van ons zeventiend­e. We zijn boezemvrie­nden. Hij vroeg, nu ik wat meer tijd heb, om zijn matchen op te volgen en eventueel wat advies te geven. Niet alleen op technisch en tactisch vlak, maar ook op mentaal vlak.”

Guijo Fernandez: “Zo heeft Jan me geleerd om een discussie of gesprek met een speler altijd positief af te ronden. Vroeger zou ik boos opgestapt zijn als bijvoorbee­ld een speler kwaad bleef als hij uit de kern viel.”

Wuytens: “Jaime vraagt me heel veel dingen: Hoe pak ik dit aan?, Hoe zou ik daarop reageren?. Ik stimuleer hem om zelf over situaties na te denken, maar raad kan nooit kwaad. Jaime is een beginnende trainer, die heel veel passie uitstraalt en ook hogerop wil. Jammer genoeg kan hij zich hier niet voor de volle 100 procent richten op het voetbal. Te veel randfactor­en zijn niet ingevuld.”

Guijo Fernandez: “Vorig seizoen waren er van die kleine prulletjes die me ambeteerde­n, terwijl ik me alleen maar wil concentrer­en op het voetbal én matchen winnen. Gelukkig waait er met het nieuwe bestuur een frisse wind door de club.”

Kapitein Aksoy Aydin is erbij komen zitten en mengt zich in het gesprek.

Aydin: “Deze ploeg coachen is heel moeilijk, zeker met al onze karakters, dat beseffen we maar al te goed, toch doet de coach het fantastisc­h. Het klopt dat bij bepaalde spelers snel een kortsluiti­ng kan ontstaan, maar Jaime vangt dat schitteren­d op. Hij heeft ook een groot samenhorig­heidsgevoe­l in de kern geslepen. Gezien de belabberde omstandigh­eden van vorig jaar is de hele kern samengeble­ven. Uitgezonde­rd Fabio (Caraciollo, nvdr), maar hij zit nog steeds in ons Whats Appgroepje. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Bij ons draait het niet om geld, maar om emotionele dingen. Calcio is als familie voor mij, samen met Younes Belakram zijn we de peters van deze ploeg. En Jan, trouwens dik bedankt voor het schenken van de drie matchballe­n tegen Park.”

Ja, wat zijn de ambities tegen het vlot scorend Park

Jaime Guijo Fernandez

en de rest van het seizoen?

Guijo Fernandez: “Aan mijn systeem houd ik vast, maar ik zorg wel dat ik geen tien goals zal slikken. We moeten niet naïef spelen. Eerst behoud afdwingen, dan mikken op een plaats tussen vijf en acht en als het dan nog kan, meedingen voor een eindrondet­icket. Dat laatste zal moeilijk worden, want het is een zware reeks.”

 ?? FOTO HBVL ?? Coach Jaime Guijo Fernandez (l) en aanvoerder Aksoy Aydin (r) met Jan Wuytens.
FOTO HBVL Coach Jaime Guijo Fernandez (l) en aanvoerder Aksoy Aydin (r) met Jan Wuytens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium