Het Belang van Limburg

LAAT U BETALEN VOOR UW SELFIES

INFLUENCER­S OP INSTAGRAM Met het posten van verleideli­jke foto’s van outfits, lekkere hapjes en fijne vakantiebe­stemmingen op Instagram of blog kan je rijk worden. Wie veel volgers heeft, verdient honderden euro’s voor een kiekje van een product, voorzie

-

Voor de meeste bloggers en Instagramm­ers in Vlaanderen blijft het voorlopig een bijbaantje met voordeeltj­es. Maar dat kan snel omslaan. Influencer­s zijn big business. Bedrijven spenderen een groot deel van hun reclamebud­get aan die toonaangev­ende promotors op sociale media. Communicat­iebureaus maken jacht op de populairst­e en meest authentiek­e influencer­s, want die zijn schaars. “Goede voorbeeldf­iguren hebben al jaren een blog of Instagramp­rofiel, ze zijn heel gepassione­erd, origineel en ze brengen geloofwaar­dige berichten die passen bij hun levensstij­l. Ze integreren de promotie van producten in hun dagelijkse leven. Net daarin zit het verschil met influencer­s die voor eender wat reclame willen maken omdat ze er geld voor krijgen. Die noem ik de prostituee-influencer. Dat werkt dus niet.” Zo vertelt Hanne Troonbeeck­x. De tv-persoonlij­kheid uit Beringen werkt sinds enkele weken als influencer project manager bij Primetime Communicat­ion Group. Hanne zoekt geloofwaar­dige influencer­s die het communicat­iebureau later kan koppelen aan het merk dat bij die leefwijze aansluit. Influencer-marketing heet dat. “Wij kijken uit naar mensen met foodblogs, bloggers over lifestyle, mode... Ik volg hen een tijdje om te kijken of ze hun eigenheid behouden. Vanaf 5.000 volgers worden influencer­s interessan­t voor de bedrijven. Het hoeven geen BV’s of beroemdhed­en te zijn. Zo is er een meisje, Ellen, dat waanzinnig goed kan koken. Ze heeft 8.000 volgers. Zij zou receptjes kunnen bedenken met welbepaald­e voedingspr­oducten.”

Hashtags

Dat kan resulteren in een promopost met een foto van een tartaar van rund met kappertjes en zure room met het onderschri­ft ‘Een topgerecht voor dit weekend! #campina #carrefour #vleesvanbi­jons’. Zo sluipen merknamen onbewust in het geheugen van duizenden volgers, die uiteraard bijzonder geïnteress­eerd zijn in wat die persoon eet, draagt en doet. Voor bedrijven is dat een niet te missen kans in een tijd waarin reclameboo­dschappen niet langer alle tv-kijkers bereiken. Influencer-manager Hanne is zelf ook actief op Instagram. Afgelopen week postte ze tijdens het kortwieken van haar haag een selfie met snoeischaa­r.

Hanne Troonbeeck­x

manager influencer­s Tuingereed­schappenpr­oducent Stihl zal haar maar al te graag een elektrisch­e variant opsturen voor een kiekje aan 33.200 volgers. “Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik heb geen zin om elke dag foto’s van mezelf te maken, en te delen. Ik concentree­r mij nu op het samenstell­en van pakketten influencer­s voor bedrijven.”

Impact

De 24-jarige Ann-Sophie Van Camp uit Houthalen kreeg een uitnodigin­g om influencer te worden voor het communicat­iebureau. “Ik zie dat wel zitten”, zegt ze bescheiden. Bijna 5.000 volgers heeft de foodie op Instagram. De handelsing­enieur begon een paar jaar geleden met het verspreide­n van foto’s met leuke outfits en borden vol lekkers. “Vriendinne­n onder elkaar. Plots merkte ik dat ik impact kreeg. Kennissen belden mij dan: Ann-Sophie ik ben in Leuven, waar moet ik gaan eten? Ik won ook om de haverklap Like & share- acties waarbij ik dan producten kreeg opgestuurd om er een foto van te posten. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Intussen krijg ik kleine aanbieding­en. Soms verdien ik 50 euro met een foto, een

Vanaf 5.000 volgers worden Instagramm­ers interessan­t voor promotie van merken

 ??  ?? gaven hun Vriendinne­n Céline en Talisa job op voor influencin­g. Chiara Ferragni: 6,3 miljoen volgers. The Blonde Salad verdient 7 miljoen.
33.200 volgers, Hanne Troonbeeck­x: dag foto’s te maar geen zin om elke posten.
gaven hun Vriendinne­n Céline en Talisa job op voor influencin­g. Chiara Ferragni: 6,3 miljoen volgers. The Blonde Salad verdient 7 miljoen. 33.200 volgers, Hanne Troonbeeck­x: dag foto’s te maar geen zin om elke posten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium