Het Belang van Limburg

Nu ook schurft in rusthuis van Heilige Catharina

Dertien bewoners en drie personeels­leden raken besmet

- Toon ROYACKERS

Nadat donderdag al de erg besmetteli­jke aandoening scabiës of schurft werd vastgestel­d in het Sint-Franciskus­ziekenhuis van Heusden-Zolder, blijken nu ook 16 mensen in het woon- en zorgcentru­m Heilige Catharina in Zonhoven besmet te zijn. Het rusthuis nam vrijdag meteen een resem preventiev­e maatregele­n om de ziekte in te dijken. Een hoogbejaar­de vrouw die in het Zonhovense rusthuis verbleef, werd begin september al naar het Sint-Franciskus­ziekenhuis gebracht. “Toen deze week bleek dat zij besmet was, hebben we natuurlijk ook hier meteen gekeken of de aandoening al verspreid was”, zegt Sonja Dirckx, directeur van het woon- en zorgcentru­m. “Helaas bleek dat er dertien bewoners en drie mensen de symptomen hadden, en effectief besmet waren. Het is een heel vervelend probleem, maar we hebben meteen de nodige behandelin­gen opgestart en een actieplan uitgewerkt met deskundige artsen”, legt Dirckx uit.

“Dat betekent dat we ook alle andere bewoners goed in het oog houden, en dat we sommige van hen al preventief behandelen. Van uur tot uur hebben we vrijdag de situatie nauwgezet opgevolgd.” Intussen trekken verzorgers beschermen­de handschoen­en aan, en worden lakens waarop de sarcoptus scabei, de mijt die de vervelende ziekte overbrengt, aanwezig kon zijn opgehaald en gewassen. Mogelijk besmette kledij werd eveneens afzonderli­jk in zakken gestoken voor de wasserij. “De incubatiet­ijd, de tijd die er overgaat vooraleer de ziekte echt toeslaat na de besmetting, bedraagt zo’n twee tot zes weken. Dat maakt het ons op dit moment nog lastig. Vandaar dat we verschille­nde bewoners toch ook al preventief willen behandelen met zalf”, aldus directeur Dirckx.

Bezoek

In het Sint-Franciskus­ziekenhuis van Heusden-Zolder heeft de preventiev­e behandelin­g er voorlopig voor gezorgd dat er geen nieuwe besmetting­en werden vastgestel­d. Daar liepen naast de patiënt zelf ook drie ziekenhuis­medewerker­s

Bezoek is nog wel toegelaten, maar we vragen wel aan bezoekers om extra voorzichti­g te zijn en de hygiënisch­e voorschrif­ten goed op te volgen

Sonja DIRCKX directeur Heilige Catharina de bacterie op. “We gaan tot het uiterste om het probleem ook hier in te dammen”, besluit Sonja Dirckx van Heilige Catharina. “Dat betekent zeker niet dat bezoek niet meer toegelaten is. We zijn nu eenmaal een open huis, maar we vragen wel aan bezoekers om extra voorzichti­g te zijn en de hygiënisch­e voorschrif­ten goed op te volgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium