Het Belang van Limburg

160.000 chrysanten kleuren Japanse Tuin

Acht dagen bloemenpra­cht op achttiende Chrysanten­festival

- Dirk JACOBS

Vanaf zaterdag vallen in de Hasseltse Japanse Tuin liefst 160.000 chrysanten te bewonderen in allerlei adembeneme­nde bloemschik­werken. Met het achttiende Chrysanten­festival sluit de Japanse Tuin het feestjaar af dat 150 jaar diplomatie­ke en vriendscha­ppelijke banden tussen Japan en België viert. De achtdaagse chrysanten­pracht wordt ingezet door de Japanse ambassadeu­r, die zaterdag de gloednieuw­e vredesbel komt inhuldigen.

Chrysanten worden in het Westen vooral geassociee­rd met begrafenis­sen of dodenherde­nkingen op het kerkhof, maar in het Verre Oosten zijn het geluksbloe­men. Naar goede gewoontewi­lhetChrysa­ntenfestiv­al in de Japanse Tuin dan ook de schoonheid van deze bloem in de verf zetten.

Na Daniël Ost en Hasselaar Philippe Bas is het nu de beurt aan bloemenkun­stenaar Tomas de Bruyne om als curator van het festival op te treden. “Nooit eerder werden chrysanten hier zo meesterlij­k getoond als dit jaar”, vindt coördinato­r Sara Davidson. “Hij haalt niet alleen het mooisteuit­elkebloem,maarcombin­eert ze in kunstzinni­ge creaties die elk hun verhaal vertellen.”

Een groep van zijn studenten helpt de ontwerpen te realiseren. “Zes verschille­nde nationalit­eiten, van Fransen en Polen tot Mexicanen en Chinezen, helpen zijn ontwerpen minutieus en met het nodige vakmanscha­p vorm te geven”, vertelt Davidson. “Die studenten zijn niet van de minsten: een van hen is Pools kampioen en een vierde laureaatop­hetEuropee­skampioens­chap bloemschik­ken. In totaal zijn er 20 mensen sinds maandag bezig, van 8 uur ’s morgens tot de zon ondergaat.”

Eén van hen is de Kuringse Regina Motmans, die zelf al een hele reputatie als bloemkunst­enaar heeft. Zo was zij tot vorige week nog druk bezig met ‘Fleur Amour’ in Alden Biesen. “Voor mij hoort het Chrysanten­festival tot de absolute Europese top inzake bloemsierk­unst”, vindt Motmans. “We hebben hier 160.000 chrysanten, 90 vierkante meter isolatiepl­aten en 110 dozen steekschui­m waarmee alles wordt vormgegeve­n.Misschiens­taandemens­en er niet echt bij stil, maar dit is echt een uniek gebeuren.”

Kimono met chrysanten

“In de tuin worden vijf enorme creaties geschikt. Zowel vorm, kleur, opstelling als hun impact op de omgeving worden nauwletten­d in de gaten gehouden”, zegt Marc Verachtert van de Japanse Tuin. “Daardoor gaan ze voor maximale interactie met de tuin in herfstkleu­r. Naar Japans gebruik laat Tomas de planten en compositie­s hun eigen verhaal vertellen. Zo drijven twee creaties op het water, waardoor de bloemschik­kers echt tussen de koivissen aan de slag moeten.”

Om te illustrere­n hoe Japanners zelf aandeslagg­aanmetdeze­bijzondere bloem, nodigde De Bruyne zijn Japanse vriend Naoki Sasaki uit om een zesde ontwerp uit te voeren. Deze Japanse grootmeest­er mag een meterslang en -breed floraal verlengstu­k schikken aan een prachtige kimono. De realisatie staat opgesteld in het ceremonieh­uis. “Om het te bewonderen, mogen bezoekers - voor het eerst in de geschieden­is van de net geen 25-jarige tuin - rondstappe­n over de veranda van dit gebouw. Je moet daarvoor wel je schoenen uitdoen en die meedragen tijdens de unieke wandeling.”

Het Chrysanten­festival is vanaf zaterdag tot en met zondag 9 oktober elke dag, behalve op maandag, te bezoeken van 10 tot 18 uur. Wie een rustig ogenblik wil, komt op de weekenddag­en best in de ochtend. De toegangspr­ijs bedraagt, zoals steeds, 5 euro. Hasselaren met Uitpas en kinderen jonger dan 12 mogen er gratis in.

www.japansetui­n.be en www.chrysanten­festival.be

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? In de Japanse Tuin vallen de komende dagen 160.000 chrysanten te bewonderen.
Foto KAREL HEMERIJCKX In de Japanse Tuin vallen de komende dagen 160.000 chrysanten te bewonderen.
 ??  ?? De Japanse grootmeest­er Naoki Sasaki maakt in het paviljoen van de Tuin een floraal verlengstu­k van een traditione­le kimono.
De Japanse grootmeest­er Naoki Sasaki maakt in het paviljoen van de Tuin een floraal verlengstu­k van een traditione­le kimono.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium