Het Belang van Limburg

“Onze hulp is meer dan ooit nodig”

Zondag grootste Limburgse benefiet voor slachtoffe­rs aardbeving in Italië

- Toon ROYACKERS

Op 24 augustus liet een zware aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heel Midden-Italië daveren. Onder meer het dorpje Amatrice werd compleet van de kaart geveegd, en 300 mensen verloren het leven. Een maand lang hebben Limburgse Italianen en sympathisa­nten aan een grootse benefiet gewerkt. Nu zondag moet dat voor een golf van Limburgse solidarite­it zorgen. Het benefiet vindt plaats op het plein voor het Nieuw Administra­tief Centrum (NAC) aan de Pastorijst­raat in Houthalen-Helchteren. “Of we laat zijn? Helemaal niet”, zegt voorzitter Ludo Snoks van de verenigde handelaars. “Integendee­l: nu de mediastorm rond de ramp gaan liggen is, hebben die slachtoffe­rs juist meer dan ooit onze hulp nodig. Onze actie wordt zelfs al dankbaar vermeld in de Italiaanse kranten. Meteen na de ramp zijn we trouwens in actie geschoten, en we kregen steeds meer positieve reacties. Het resultaat is dat we nu juist een megabenefi­et hebben met verschille­nde artiesten, heel veel eten en veel animatie. Het loopt storm, en iedereen helpt gratis. Dat betekent dat alles wat binnenkomt,

De media zijn de ramp misschien al vergeten, maar die mensen zijn wel nog steeds dakloos

Ludo SNOKS Voorzitter verenigde handelaars volledig naar de slachtoffe­rs gaat.”

Kinderen

“Wegaandatg­eldnietzom­aaroversch­rijven naar één of andere organisati­e”, legt Carlo Trobbiani, zelf van Italiaanse origine en één van de initiatief­nemers uit.

“We gaan persoonlij­k naar ginder om te zorgen dat er iets positiefs met onze bijdrage gebeurt. We willen dat vooral de kinderen goed geholpen worden. Dat ze niet langer dakloos zijn, dat ze verzorging krijgen en nieuwe lesmateria­len hebben voor hun ingestorte schooltjes. Het is toch hartversch­eurend dat veel kinderen nog altijd lijden onder die aardbeving? Daar moeten we samen toch echt iets aan doen.”

De gemeente Houthalen-Helchteren stelt veel gratis materiaal en het plein voor het NAC ter beschikkin­g. “Erwonenhee­lwatItalia­neninonze gemeente”, aldus burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a). “Al is het evenement voor onze deur intussen uitgegroei­d tot een grote Limburgse benefiet. Daar kunnen we alleen maar achter staan.” Zondag vanaf 14 uur is iedereen welkom. Artiesten zoals Maarten Cox, The Grapes en Rocco Di Turi hebben al toegezegd. Het volledige programma vind je ook door op Facebook ‘Een hart voor Italië’ in te geven.

 ?? FOTO TORO ?? De gemeente stelt gratis materiaal en het plein voor het NAC ter beschikkin­g van de organisato­ren.
FOTO TORO De gemeente stelt gratis materiaal en het plein voor het NAC ter beschikkin­g van de organisato­ren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium