Het Belang van Limburg

“Geen betere manier om mijn vader te gedenken”

Fietshappe­ning herdenkt wielerfana­at Marinus van Kuringen

- Geert VAN BALEN

Exact een jaar geleden verloor Marinus van Kuringen uit Hamont op 69-jarige leeftijd de strijd tegen darmkanker. Omdat fietsen zijn grote passie was, wordt hij vandaag herdacht met een fietshappe­ning die zijn naam draagt. Zijn 28-jarige zoon Bart, die mee organiseer­t, hoopt op zo veel mogelijk deelnemers voor de eerste Memorial Marinus van Kuringen. “De opbrengst willen we schenken aan de strijd tegen kanker”, vertelt hij. “We kunnen vader op geen betere manier gedenken dan met heel veel fietsplezi­er”, vertelt Bart van Kuringen. “Heel zijn leven is hij een fervent fietser geweest. Zo was hij voorzitter van de lokale wielerclub De Bevers, en daarbuiten peilde hij voor heel wat organisati­es fietstocht­en uit. ‘ Een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd’, dat was zijn motto.”

Enkele jaren geleden werd Marinus echter ernstig ziek. “Er werd darmkanker vastgestel­d. Hij is toen behandeld geweest, maar hij herviel. In januari 2014 kwam er het slechte nieuws dat er uitzaaiing­en waren. Hij heeft alle behandelin­gen geweigerd en ervoor gekozen de tijd die hem nog restte kwaliteits­vol door te brengen. Door zich steeds nieuwe doelen te stellen heeft hij uiteindeli­jk nog anderhalf jaar kunnen leven: uitstappen met vrienden, fietsvakan­ties, hij bleef bezig tot het echt niet meer ging. Vooral tijd doorbrenge­n met de kleinkinde­ren vond hij belangrijk. Zo heeft hij nog mogen meemaken dat ik voor de tweede keer papa werd.”

Gedreven

Zoon Bart Toen Marinus stervende was, ontstond het idee voor een fietshappe­ning. “Een fietsvrien­d, Carlo Hermans, kwam met het voorstel. Het leek me geweldig. Toen we het aan vader vertelden, was hij heel geëmotione­erd. Dat zijn gedrevenhe­id en wat hij had opgebouwd zou worden verdergeze­t, vond hij fantastisc­h. Na zijn overlijden zijn we met de club rond de tafel gaan zitten om de voorbereid­ingen aan te vatten.” Niet alleen zal Marinus herdacht worden, maar er wordt ook gereden voor het goede doel. “We hopen op zo veel mogelijk deelnemers. De opbrengst willen we schenken aan Kom op Tegen Kanker in de hoop dat mensen ooit niet meer moeten meemaken wat mijn vader heeft moeten doorstaan.” Ook moeder MarieJeann­e Custers (64) helpt mee. “Het is troostend voor mij. We ervaren nu wat hij altijd heeft moeten doen, hoeveel werk in zo’n fietstocht kruipt.” Bart knikt. “Het zal gek aanvoelen dat hij er zaterdag niet zal zijn om zich te moeien”, glimlacht hij. Vandaag kunnen recreatiev­e fietsers en wielertoer­isten afzakken naar de voetbalkan­tine van Excelsior Hamont in de Watermolen­straat voor een bewegwijze­rde fietstocht. Tussen 8 en 12 uur kan u vertrekken voor de tocht van 70 km, tot 14.30 uur voor het traject van 35 km. Leden van de VWB betalen 2 euro, anderen betalen 4 euro.

We ervaren nu wat hij altijd heeft moeten doen, hoeveel werk in zo’n fietstocht kruipt. Het zal gek aanvoelen dat hij er zaterdag niet zal zijn om zich te moeien

 ?? FOTO GVB ?? Bart van Kuringen en Marie-Jeanne Custers; “De opbrengst van dit evenement gaat naar Kom op tegen Kanker in de hoop dat anderen niet moeten meemaken wat mijn vader (inzet) heeft moeten doorstaan.”
FOTO GVB Bart van Kuringen en Marie-Jeanne Custers; “De opbrengst van dit evenement gaat naar Kom op tegen Kanker in de hoop dat anderen niet moeten meemaken wat mijn vader (inzet) heeft moeten doorstaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium