Het Belang van Limburg

100 dagen doorheen geschieden­is merknamen

Stadstriën­nale Hasselt-Genk vandaag van start

- Silvy VAN SON

Vanaf vandaag loodst het kunstenfes­tival Stadstriën­nale u gedurende 100 dagen doorheen de geschieden­is van trademarks. Op acht verschille­nde locaties in Hasselt en Genk wordt u met de neus op de feiten gedrukt: logo’s en merknamen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Artistiek directeur Pieter Jan Valgaeren licht alvast de blikvanger­s toe op het Hasseltse parcours.

Cultuurcen­trum - ‘Identity as a TM’

Vanwerkenu­itdenegent­iende eeuw tot de populairst­e Instagramf­oto’s van vandaag: met behulp van meer dan 700 kunstwerke­n probeert de tentoonste­lling ‘Identity as a TM’ de drang van de mens om zichzelf te ‘ver-beeld-merken’ kritisch te ontrafelen. Zowel bekendere beeldende kunstenaar­s als Emilio Lopez Menchero en Hendrik Kesters, als onbekender­e Limburgse zielen die model stonden op Pukkelpop, dragen hiertoe hun steentje bij.

Stadsmus en Jenevermus­uem - ‘Animalcoho­lics’

Als tegengewic­ht voor de tentoonste­lling ‘DistillArt’ over jeneveraff­iches, ontwierp fotografe Frieke Janssens de reeks ‘Animalcoho­lics’. Daarin stelt ze het probleem rond de sociaal aanvaarde drug alcohol aan de kaak. Janssens portrettee­rde twaalf dieren in ‘dronken’ staat. Eén dier is opgezet, de rest van de dieren - een paard, een schaap, ratten... - kreegFriek­etotonzeei­gengroteve­rbazing werkelijk zover. Een antibrandi­ng campagne waar humor nooit veraf is.

Stadscampu­s UHasselt – ‘Corporate Parodies’

Wiezijngal­wilspuieno­fzijnmenin­g kwijt wil kan zijn zegje doen op het TED-podium van Evan Roth in de stadscampu­s . Wie 25.000 extra volgers op Instagram wil, kan zijn gok wagen aan de automaat van Dries Depoorter en een kraslot kopen. ‘Scratch & be popular!’ Of hoe kunstenaar­s lachen met de dominantie van het internet en sociale media.

Z33 – ‘Manufactuu­r 3.0’

In ‘Manufactuu­r 3.0’ gluur je binnen in de ateliers van beeldende kunstenaar­s. Hun doel: nieuwe vormen van productie zoeken in een snel veranderen­de wereld. De Hasseltse fotograaf Kristof Vrancken ging bijvoorbee­ld bessen plukken in Limburg. Met de oplossing van die bessen ontwikkeld­e hij de foto’s van de locaties waar hij de bessen vond. Vrancken laat de bezoeker zelfs de keuze: zelf een printje maken of een jenevertje drinken op basis van de bessen.

Modemuseum -

‘Label It. Trademarks in Fashion’

Logo’s hacken is al enkele jaren populair in de modewereld. Denk maar aan Moschino, het modemerk dat zich inspireerd­e op het logo van McDonald’s (foto boven), of de miljoenen namaakhand­tassen van Louis Vuitton en Hermès. En kan de rode zool van Louboutin een trademark zijn? ‘Label it’ gaat dieper in op de sociale en juridische constructi­es van trademarks.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bij Kristof Vrancken in ‘Manufactuu­r 3.0’ kan je een printje maken of jenever drinken op basis van bessen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Bij Kristof Vrancken in ‘Manufactuu­r 3.0’ kan je een printje maken of jenever drinken op basis van bessen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium