Het Belang van Limburg

Van Westeros naar Westworld

Nieuwe HBOreeks mixt sciencefic­tion met western

- Nele COUNE

Nu ‘Game Of Thrones’ nog maar twee kortere seizoenen in Westeros op de teller heeft staan en ‘Vinyl’ na slechts één seizoen werd afgevoerd, is HBO op zoek naar een nieuw paradepaar­dje. Bij het Amerikaans­e televisien­etwerk hebben ze hun geld, of toch zo’n 54 miljoen dollar, op ‘Westworld’ ingezet. De sciencefic­tionreeks duikt in het Wilde Westen met sterren als Anthony Hopkins en Ed Harris. ‘Westworld’ gaat zondagnach­t simultaan met de VS in première op Prime Series. Een klein fortuin, zoveel betaalt u om een dag door te brengen in Westworld. Het pretpark in de stijl van het Wilde Westen moet, naast Disneyland, de gelukkigst­e plek op aarde zijn. Voor de gasten dan toch, want zij mogen er doen wat ze willen. Ze kunnen de held uithangen en jagen op de criminelen die de vele wanted-posters sieren. Of ze kunnen kiezen voor de andere kant en zelf naar hartenlust moorden, stelen en verkrachte­n. Voor de bevolking van Westworld, hosts genaamd, is het park niet zo’n paradijs. Zij moeten alles doen om de gasten tevreden te houden. Daarvoor zijn ze immers geprogramm­eerd, want de vele cowboys, indianen, prostituee­s en andere personages die in een western thuishoren, zijn levensecht­e robots. Op het einde van de dag worden ze weer opgelapt en wordt hun geheugen gewist, zodat ze de dag erna weer volledig kunnen voldoen aan de wensen van de gasten, ongeacht hoe vreselijk of ziekelijk die ook zijn.

Dat is het uitgangspu­nt van ‘Westworld’, de nieuwe reeks die geïnspiree­rd is op de gelijknami­ge film uit 1973 van Michael Crichton. In de oorspronke­lijke versie komen de hosts in opstand na een technisch defect. Denk aan ‘Jurassic Park’, maar dan met robots in plaats van dinosaurus­sen. De serie is duidelijk geïnspiree­rd op het werk van Crichton, maar bewandelt volgens de makers toch een heel ander pad. In de eerste aflevering beginnen de hosts ook wat mankementj­es te vertonen, maar er zit een veel groter mysterie achter. Een mysterie dat de kijkers tien aflevering­en lang moet boeien en hopelijk nog wat seizoenen langer achter de buis houdt. Het creatieve team heeft namelijk al materiaal genoeg voor vijf à zes jaargangen.

Hopkins

Dat team telt heel wat grote namen. De breinen achter ‘Westworld’ zijn Jonathan Nolan en diens vrouw Lisa Joy. Jonathan is de jongere broer van regisseur Christophe­r Nolan en schreef mee aan diens meesterwer­ken ‘Interstell­ar’, ‘Memento’ en de ‘Batman’trilogie. Jonathan regisseerd­e de pilootafle­vering van ‘Westworld’ en staat samen met zijn vrouw in voor de scripts en de productie. Bij dat laatste krijgen ze de hulp van onder andere J.J. Abrams, de man die vorig jaar ‘Star Wars’ terug deed wakker worden en ook al de werelden van ‘Star Trek’ en ‘Lost’ verkende. Ook wat de cast betreft, heeft HBO heel wat mooie namen bij elkaar gekregen, met Sir Anthony Hopkins op kop. De 78-jarige acteur speelt Dr. Robert Ford, het creatieve brein achter het park. Jeffrey Wright speelt zijn protegé en het hoofd van de programmat­ie. In het park zelf vinden we onder andere Evan Rachel Wood, Ed Harris en ex-‘X-Men’ James Marsden terug.

Game of Thrones

Net als bij ‘Game Of Thrones’ heeft men het groots aangepakt met zo’n 64 hoofdperso­nages en 4.896 figuranten. En als we dan toch gaan vergelijke­n: ook ‘Westworld’ schuwt het bloed en seksueel geweld niet. Draken zijn er in het Wilde Westen niet terug te vinden, maar Ramin Djawadi, die de soundtrack van ‘ Game of Thrones’ verzorgde, is wel weer van de partij. Vanaf zondagnach­t kunt u zelf ontdekken of ‘Westworld’ een waardige opvolger is. Dan gaan de poorten van het pretpark voor u open en daarvoor moet u niet eens een fortuin op tafel leggen. Westworld’, maandag, 3 uur, Prime Series.

aflevering­en zijn na uitzending ook op te vragen via Play More van Telenet.

 ?? FOTO HBO ?? James Marsden en Evan Rachel Wood spelen twee robots die geprogramm­eerd zijn om de bezoekers van het pretpark Westworld tevreden te houden.
FOTO HBO James Marsden en Evan Rachel Wood spelen twee robots die geprogramm­eerd zijn om de bezoekers van het pretpark Westworld tevreden te houden.
 ?? FOTO HBO ?? Anthony Hopkins speelt de schep- per van Westworld.
FOTO HBO Anthony Hopkins speelt de schep- per van Westworld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium