Het Belang van Limburg

“Gokken op jonge leeftijd is riskant”

- CAD Limburg RONNY WILLEMEN

Sportliefh­ebber of niet, je kon de afgelopen week moeilijk omheen de verhalen van gokkende voetballer­s. Indien ze - om matchfixin­g tegen te gaan - een voorbeeld willen stellen, hangt Olivier Deschacht een zware straf boven het hoofd. Laurent Henkinet werd al op staande voet ontslagen. Ocharme Olivier, Laurent en andere in de media vermelde voetballer­s! Het moet bijna zijn zoals bij de gewone cannabisge­bruiker die door justitie zwaar aangepakt wordt terwijl de grote dealer vrijuit gaat omdat zijn bankrekeni­ng daarvoor kan zorgen. Natuurlijk gaan we cannabisge­bruik of gokken niet promoten of goedkeuren, en zeker matchfixin­g niet. Wel kan je je vragen stellen bij wie medeverant­woordelijk is.

In de gokwetgevi­ng met ongetwijfe­ld een - door de kansspelin­dustrie afgedwonge­n- juridische logica geraakt de maatschapp­elijke logica steeds verder zoek. Het is niet de schuld van de voetballer­s dat stadia in goktempels veranderen of agressieve reclame gokken aanmoedigt. Als uit onderzoek blijkt dat 2% van de volwassen Belgen een gokproblee­m heeft, en momenteel 25% van de profvoetba­llers financiële problemen ervaart door oa gokken, dan is dat een signaal dat er ruimer iets aan de hand is! Normaal mogen kansspelen niet geëxploite­erd worden. Het kan wel met een vergunning. Winst garanderen voor het groeiend aantal inrichting­en van privé-operatoren zou nooit voorrang mogen krijgen op het publieke belang. Een goed legaliseri­ngsbeleid houdt maximale grip en controle op het aanbod en laat winstbejag bij risicovoll­e producten niet toe. De adrenaline, willen winnen, de onderlinge competitie, uitkijken naar applaus en bijhorende euforie bij een geslaagde actie: er zijn heel wat gelijkenis­sen tussen voetballen en gokken. Het is niet goed te keuren. Gokken wordt wel als ‘normaal’ beschouwd bij jeugdspele­rs tot en met de top van de meest profession­ele ploegen. Het is bewezen dat gokken op jonge leeftijd riskant is. Een hogere drempel met registrati­eplicht en de mogelijkhe­id toegangsve­rbod aan te vragen, zoals bij casino’s, is geen betuttelin­g.

Véél advocaten waren bij het enorme lobbywerk van de grote gokbedrijv­en in de voorbereid­ing van de wet op weddenscha­ppen (2010) erg ijverig. De meeste leden in de voorbereid­ende senaatscom­missie leken vooral geïnteress­eerd in hoeveel procent van de omzet naar de schatkist zou kunnen vloeien. Eén enkele stem vanuit de verslaving­szorg om de minimum leeftijd op 21 jaar te zetten en voldoende beschermin­gsmaatrege­len te treffen viel in dovenmanso­ren. Door oa het ontbreken van een KB voor reclame en de daarmee verdere maatschapp­elijke aanvaardin­g van gokken, stegen omzetten bij online weddenscha­ppen na invoering van deze wet op 3 jaar tijd van 17 miljoen naar 360 miljoen (2017%!). Vooral goed nieuws voor de gokbedrijv­en die mede op de kap van een kwetsbare doelgroep (ook jongeren) veel geld verdienen en voor de voetbalclu­bs die nieuwe sponsors vonden. Ook de schatkist vaart er, op korte termijn, goed bij. Maar lang niet iedereen is even goed af met deze evolutie. Een striktere wetgeving, een verbod op reclame voor risicovoll­e kansspelen en strengere controles zijn noodzakeli­jk zodat we niet moeten afgeven op zij die gokken. Wie van Deschacht het zwarte schaap wil maken gaat voorbij aan die bredere context.

 ??  ?? Voetballer­s die niet alleen op
andere maar ook op hun eigen wedstrijde­n gokken? Dat past in een veel
bredere context.
Voetballer­s die niet alleen op andere maar ook op hun eigen wedstrijde­n gokken? Dat past in een veel bredere context.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium