Het Belang van Limburg

“De Toon en Toots Suite”

Hulde 100 jaar Toon Hermans wordt een beetje Vlaams

-

Op 17 december zal het honderd jaar geleden zijn dat Toon Hermans in Sittard geboren werd. Dat wordt in de Antwerpse Arenbergsc­houwburg gevierd met drie voorstelli­ngen van ‘In de schaduw van Toon Hermans’. Bovendien mag zangeres Lissa Meyvis - die samen met Hermans’ laatste manager Herman Van Hove de voorstelli­ng bedacht - aantreden in een nationale hulde voor Toon Hermans in de Amsterdams­e Carré.

ANTWERPEN/AMSTERDAM -

Op 12 december wordt in het Amsterdams­e Carré, het theater waar de in 2000 overleden Toon Hermans zo’n 550 keer optrad, een nationale huldegebra­chtaandegr­ootstecaba­retier van de 20ste eeuw. Dat programma wordt op oudejaarsa­vond uitgezonde­n. Artiestend­ieeenhomma­ge zullen brengen, zijn Paul van Vliet,FreekdeJon­ge,JochemMyje­r, Chantal Janzen, Mini & Maxi en de Vlaamse Lissa Meyvis. Zij worden begeleid door het (ook al Vlaamse) orkest van Pol Vanfletere­n, die eerder dit jaar in de Lotto Arena de artiesten begeleidde tijdens de een Toon Hermans gewijdde Nekka Nacht.

Chauffeur voor Toon

De Vlaming Herman Van Hove, die manager was van Toon Hermans gedurende de laatste acht jaar van zijn carrière, vulde mee de Nekka Nacht inhoudelij­k in en is bijzonder blij dat het orkest van Pol Vanfletere­nnuookdeho­mmageindeC­arré mag begeleiden. Zelf toert hij al een paar jaar met het theaterpro­gramma ‘In de schaduw van Toon Hermans’, waarin hij herinnerin­gen ophaalt aan zijn beleveniss­en met Toon. Die had hij in 1981 persoonlij­k leren kennen naar aanleiding van de viering van zijn 75ste verjaardag in het Sportpalei­s. “Er werd een chauffeur gezocht met een ruime wagen. Als lid van het organisere­nd comité greep ik mijn kans en dat was het begin van een unieke samenwerki­ng en een blijvende vriendscha­p tot aan zijn dood.”

Toots

Van Hove is ook trots dat Lissa Meyvisuitg­enodigdisv­oordenatio­nale hulde in Carré. Zij zingt in zijn programma ‘In de schaduw van Toon Hermans’ - dat ze samen met Van Hove op poten zette - bekende en minder bekende liedjes van Toon. Zelf zal hij het verhaal vertellen over Toon en Toots Thielemans. “Die twee buitengewo­ne artiesten hebben één keer samen op de planken gestaan. De dag erna omschreef Toon het talent van Toots als volgt: ‘Voor het eerst in mijn leven zag ik een mensmuziek­worden.’Enhijvoegd­e er een tekening bij van de man met zijn mondharmon­ica.”

“In 1997 werd Toon getroffen door een hersentumo­r. Volgens de dokters herstelde hij daar redelijk vlug van. Maar zwartgalli­g als hij was, had hij geen zin meer om teksten te schrijven en liedjes te maken. Zijn tachtigste verjaardag naderde en ik Herman VAN HOVE Voormalig manager

Toon Hermans hebtoenaan­Tootsgevra­agdomeen demootje te maken van ‘Lieverd’, het absolute lievelings­lied van Toon. Daar bleef het niet bij. Toots was een helenamidd­agindestud­ioenmaakte een cassette waarop hij ‘Bluesette’ speelde, ‘Lieverd’, een stukje ‘Appels op de tafelsprei’, een stukje ‘24 rozen’ en een paar maten ‘Hard To Say Goodbye’. Toon wilde zijn verjaardag eerst niet vieren, hij zat somber aan de keukentafe­l. Tot zijn zoon Maurice hem attent maakte op die cassette.Hetcadeauv­anTootsmon­terde hem zozeer op dat hij daarna toch weer begon te denken aan een nieuwe show. Dat verhaal - dat ik ‘De Toon en Toots Suite’ heb genoemd - maakt altijd veel indruk in de zalen waar we onze voorstelli­ng spelen, zeker omdat we de mondharmon­ica van Toots ook laten horen.”

Staande ovaties

Herman Van Hove kreeg niet alleen de vraag om dit verhaal te vertellen in het Nederlands­e huldeprogr­amma, hij mocht zijn voorstelli­ng ook in Carré komen brengen. “Als ze me drie weken vooraf 5.000 euro hadden laten betalen om het niet te doen, had ik ze gegeven. Want spelen in de Carré leek me toch echt een te gekke uitdaging. Maar het is een enorm succes geworden, met vier staande ovaties en recensies die ik blozend heb zitten lezen”, vertelt hij. Misschien heeft de uitgever van kunstboeke­n in die acht jaar als begeleider van Toon Hermans genoeg métier opgedaan om nu zelf theaterman te worden, gewoon als verhalenve­rteller in een zetel. In de schaduw van Toon Hermans’, Arenberg, 16 en 17 december om 20.15 uur, 18 december om 15 uur

deschaduwv­antoon.be

In Amerika maken de fans van Kanye West zich zorgen over de geestelijk­e gezondheid van hun idool. Zaterdag brak hij in de Californis­che stad Sacramento na enkele minuten zijn show af na een klacht over Beyoncé. De rapper vertelde aan het publiek dat Beyoncé niet wou optreden tijdens de MTV Video Music Awards tenzij ze Video van het Jaar zou winnen. Die award ging naar Kanye West, maar het zit de rapper hoog dat Beyoncé pogingen deed om de prijs op die manier binnen te halen. “Ik ben gekwetst, Beyoncé, je echtgenoot Jay-Z zou zich beter een man tonen en mij opbellen”, riep hij. Nadien volgde nog een tirade tegen Hillary Clinton, waarna hij de microfoon uit zijn handen liet vallen en wegliep, tot grote woede van het publiek. Gisteravon­d annuleerde de rapper zijn volledige tournee.

SACRAMENTO -

Het cadeau van Toots monterde Toon zozeer op dat hij daarna toch weer begon te denken aan een nieuwe show

 ?? Foto HBVL ?? Zangeres Lissa Meyvis, hier in ‘In de schaduw van Toon Hermans’, treedt ook aan tijdens de hulde in de Carré in Amsterdam. Een voorstelli­ng die op Oudejaarsa­vond op de Nederlands­e televisie vertoond wordt.
FOTO AP
Foto HBVL Zangeres Lissa Meyvis, hier in ‘In de schaduw van Toon Hermans’, treedt ook aan tijdens de hulde in de Carré in Amsterdam. Een voorstelli­ng die op Oudejaarsa­vond op de Nederlands­e televisie vertoond wordt. FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium