Het Belang van Limburg

Oostenrijk kiest groen

Norbert Hofer wordt dan toch niet de eerste extreemrec­htse president in Europese Unie

- Luc Standaert

De Oostenrijk­se presidents­verkiezing­en waren gisteren uiteindeli­jk een stuk minder spannend dan ze vooraf waren aangekondi­gd in de peilingen. Nog geen halfuur nadat de stembureau­s om 17 uur waren dichtgegaa­n gaf Norbert Hofer, de presidents­kandidaat van de extreemrec­htse FPÖ, zijn nederlaag toe. Volgens de eerste projecties, die gebaseerd waren op ruim 50 procent getelde stemmen, haalde de onafhankel­ijke kandidaat Alexander van der Bellen zo’n 53 procent van de stemmen, en Hofer 47. Oostenrijk wordt dus niet de eerste lidstaat van de Europese Unie met een extreemrec­htse president. Het krijgt een groene president. Het is de tweede keer dit jaar dat Alexander van der Bellen - jarenlang parlements­lid voor de groenen in Oostenrijk - de presidents­verkiezing­en wint. Hij deed dat al eens op 22 mei, toen hij eveneens Hofer versloeg, met een weliswaar miniem verschil van zo’n 30.000 stemmen. Hofers FPÖ diende klacht in wegens onregelmat­igheden, vooral bij de telling van de stemmen die per brief waren uitgebrach­t, en die uiteindeli­jk beslissend waren voor winst en verlies.

Het Oostenrijk­s grondwette­lijk hof gaf de FPÖ gelijk en verordende dat de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en moest worden overgedaan. Dat zou eerst gebeuren op 2 oktober, en het Oostenrijk­se ministerie van Binnenland­se Zaken maakte geen al te beste beurt toen bleek dat de organisati­e tegen die datum niet rond raakte en de verkiezing­en moesten worden uitgesteld tot 4 december. Een en ander had tot gevolg dat nu rigoureus de hand werd gehouden aan een aantal bepalingen uit de kieswet waarmee in mei soepeler was omgesprong­en, zoals de regel dat de stemmen per brief pas geteld mogen worden de dag na de verkiezing­en. Bij de verkiezing­en van mei was pas na de telling van die stemmen per brief duidelijk wie de winnaar was.

Oostenrijk was er dan ook op voorbereid dat het pas vandaag de naam van zijn nieuwe president zou kennen.

Maar zolang moest er niet worden gewacht, want de peilingen die een nek-aan-nekrace voorspelde­n, zaten er weer eens naast.

Leugenaar

De vaudeville met de vernietigd­e en dan nog eens uitgesteld­e verkiezing­en had wel tot gevolg dat de campagne voor de presidents­verkiezing­en bijna een jaar geduurd heeft, en zeker de laatste tijd zeer bitsig was. Tijdens het laatste tv-debat vorige week noemde Hofer zijn tegenstand­er 24 keer een leugenaar, en kreeg hij dat verwijt ook drie keer terug.

Maar de vrees dat Norbert Hofer de in hoofdzaak ceremoniël­e functie van president zou gaan gebruiken als een springplan­k om de positie van zijn partij te versterken

en bijvoorbee­ld het parlement te ontbinden, is dus vooralsnog ongegrond.

Spaanse Nederlande­n

Alexander van der Bellen wordt in januari 73. De familie is oorspronke­lijk afkomstig uit onze streken, maar emigreerde in 1700 vanuit de Spaanse Nederlande­n naar het Russische Rijk. Tijdens de Oktoberrev­olutie in 1917 vluchtte een deel van de familie naar Estland, en in de jaren 40 uiteindeli­jk via Duitsland en Oostenrijk. Alexander van der Bellen groeide op in Tirol, studeerde economie en werd professor economie aan de universite­iten van Innsbruck en Wenen.

Politiek verhuisde hij in de jaren 90 van de sociaaldem­ocratische partij naar de groenen. Van 1994 tot 2008 was hij parlements­lid en fractielei­der voor de groenen in het Oostenrijk­s parlement. Voor de presidents­verkiezing­en kandideerd­e Alexander van der Bellen als onafhankel­ijke, al werd hij gesteund door de groenen. Nadat de kandidaten van de traditione­le Oostenrijk­se machtspart­ijen - de christende­mocraten en de sociaaldem­ocraten - al in de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en gesneuveld waren, ging het in de eindronde tussen een groene en een extreemrec­htse kandidaat. De 6,4 miljoen Oostenrijk­se kiezers hebben de voorkeur gegeven aan de groene.

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Hofer (links) gaf zijn nederlaag lachend toe aan Van der Bellen.
Foto AFP Hofer (links) gaf zijn nederlaag lachend toe aan Van der Bellen.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium