Het Belang van Limburg

Lastig jaar

- Door Luc Standaert

Uiteindeli­jk waren het gisteren de Oostenrijk­ers die voor een verrassing zorgden. Het Alpenland was in 2000 het eerste in Europa waar een extreemrec­htse partij in de regering kwam. Ook nu nog is die FPÖ er een van de grootste partijen. Het zou dan ook niemand verwonderd hebben als de Oostenrijk­ers gisteren Norbert Hofer van de FPÖ tot president hadden verkozen. Ze moesten immers al voor de tweede keer naar de stembus wegens allerlei geklungel bij de eerste presidents­verkiezing­en in mei, die met een miniem verschil gewonnen waren door Alexander van der Bellen, een bejaarde professor en gewezen groen parlements­lid die nu opkomt als onafhankel­ijke.

Zoiets geeft aanleiding tot protestste­mmen. Maar die gingen dan gisteren toch niet naar extreemrec­hts in Oostenrijk. Met een onverwacht duidelijke meerderhei­d kozen de Oostenrijk­ers Alexander van der Bellen tot eerste groene president in de Europese Unie.

Het was een verfrissen­de blijk van normalitei­t in een jaar dat al voor enkele electorale schokken heeft gezorgd, met de keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.

En ook in Italië mochten de burgers gisteren naar het stemhokje voor een keuze die veel ingrijpend­er gevolgen kan hebben dan de verkiezing van een al bij al ceremoniël­e president. Gisterenav­ond bleek laat dat de Italianen niet willen meegaan in het hervorming­sverhaal van premier Matteo Renzi. Zo’n 59 procent stemde nee. Renzi maakte iets na middernach­t zijn ‘kiesbeloft­e’ waar door zijn ontslag aan te kondigen. Er zal nu veel koelbloedi­gheid nodig zijn om Italië en bij uitbreidin­g de Europese Unie op de rails te houden. Italië is nog altijd de derde economie van de Europese Unie, en heeft een bankenprob­leem. Een langdurige regeringsc­risis zou nefast zijn, vervroegde verkiezing­en nog erger, want in de peilingen ligt de Vijfsterre­nbeweging van de anti-Europese komiek Beppe Grillo op kop.

Met een onverwacht duidelijke meerderhei­d kozen de Oostenrijk­ers gisteren Alexander van der Bellen tot eerste groene president in de Europese Unie

Na Italië komt Nederland. Op 15 maart kiezen ze daar een nieuw parlement, en in de peilingen vergroot de PVV van Geert Wilders alleen maar zijn voorsprong op de andere partijen. De maand daarop, in april, wint Marine Le Pen vrijwel zeker de eerste ronde van de Franse presidents­verkiezing­en, al zal ze het even zeker niet halen in de tweede ronde. Helemaal gerust zullen we pas zijn als in het najaar ook in Duitsland de verkiezing­en achter de rug zijn, en het lastige Europese verkiezing­sjaar 2017 voorbij is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium