Het Belang van Limburg

Italianen verwerpen hervorming, premier Renzi dient ontslag in

- Luc STANDAERT

De Italianen hebben zondag tijdens een referendum de grondwetsw­ijziging verworpen die door premier Matteo Renzi werd voorgestel­d. Zo’n 59% stemde tegen. Iets na middernach­t kondigde Renzi zijn ontslag aan. Hij had op voorhand aangekondi­gd dat hij zou aftreden als het neen-kamp zou winnen. Nochtans is de grondwetsh­erziening van premier Renzi niet zo wereldscho­kkend. Ze is trouwens al goedgekeur­d in beide kamers van het Italiaanse parlement, maar niet met de vereiste twee derde meerderhei­d, waardoor er een referendum nodig is. De parlementa­ire behandelin­g van de grondwetsh­erziening duurde twee jaar. Het is precies dat wat premier Renzi wilde veranderen, omdat beide kamers in het Italiaans parlement wetteksten nu schier eindeloos heen en weer kunnen sturen voor ze definitief goedgekeur­d raken. Renzi wilde daar komaf mee maken door de Senaat te hervormen, een beetje zoals die de voorbije jaren in België hervormd werd. Niet langer rechtstree­ks verkozen, met veel minder senatoren en minder bevoegdhed­en.

Fikse bonus

De hervorming waar het eigenlijk om draait, is die van het kiesstelse­l. Renzi wilde de partij die als grootste uit de verkiezing­en komt een bonus geven, waardoor het zou kunnen dat in bepaalde gevallen een partij met 24 procent van de stemmen de meerderhei­d van de parlements­zetels krijgt, en dus alleen kan regeren. Dat gaat veel Italianen veel te ver. Renzi had al aangekondi­gd dat hij die hervorming zou aanpassen, maar zolang niet duidelijk was hoe, vertrouwde­n de Italianen het niet.

Maar uiteindeli­jk ging het referendum niet meer over voor of tegen de grondwet- of de kieswether­vorming, maar voor of tegen Matteo Renzi. En dat heeft de premier alleen aan zichzelf te danken. Renzi had van in het begin zijn politieke toekomst gekoppeld aan de uitslag van het referendum, en herhaalde ook de voorbije dagen dat hij zou opstappen als de Italianen hem niet volgden. Daarom hield heel Europa zijn hart vast voor de uitslag van het Italiaanse referendum. Italië is de derde economie van Europa en in deze spannende tijden zou een maandenlan­ge regeringsc­risis de hele Europese Unie onder druk zetten. Vervroegde verkiezing­en zijn zo mogelijk nog erger, want in de peilingen staat de Vijfsterre­nbeweging van komiek Beppe Grillo op kop. Grillo wil Italië uit de eurozone halen, iets wat de eenheidsmu­nt wellicht niet zou overleven. Komt daarbij nog dat een reeks Italiaanse banken in slechte papieren zit en op omvallen staat, een probleem dat premier Renzi tot nu toe voor zich uitgeschov­en heeft. Ook de financiële sector en de beurzen zitten met klamme handjes te kijken wat er in Italië gaat gebeuren.

 ?? Foto RTR ?? Premier Renzi kondigde na middernach­t zijn ontslag aan.
Foto RTR Premier Renzi kondigde na middernach­t zijn ontslag aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium