Het Belang van Limburg

Werkgevers zijn groen protest tegen zonnepark in Lommel spuugzat

Natuurvere­nigingen Lommel: “Unieke biodiversi­teit moet wijken terwijl er alternatie­ven zijn”

- Roel DAMIAANS

Het protest van de Lommelse natuurvere­nigingen op de plannen voor het grootste zonnepark van Europa in Lommel stuit op onbegrip van werkgevers­organisati­es VKW Limburg en Voka. In een gezamenlij­k persberich­t hekelen ze het ”milieufana­tisme in onze provincie”. “Het is schrijnend dat een keuze voor groene energie, jobs en welvaart onderuit wordt gehaald door een pleidooi voor een virtueel insectenbo­s”, klinkt het fors. Davy Paulus van de Verenigde Natuurvere­nigingen reageert koel: “We hadden deze reactie verwacht, maar ze houdt geen steek.”

LOMMEL -

Als de plannen van LRM en het Autonoom Gemeentebe­drijf Lommel verwezenli­jkt worden, is de stad binnen enkele jaren eigenaar van het grootste zonnepark van Europa. In totaal zouden 377.000 zonnepanel­en op Kristalpar­k genoeg energie opwekken om 25.000 gezinnen van groene stroom te kunnen voorzien. Alleen is ze niet bestemd voor de Lommelaar, maar voor de bedrijven die zich willen vestigen op Kristalpar­k. “Het zonnepark wordt opgedeeld in 15 loten. Bedrijven die een lot kopen, krijgen inderdaad een groen stopcontac­t”, zegt Ruben Lemmens van VKW Limburg. “Maar het zonnepark zal er wellicht sneller zijn dan de bedrijven, dus in tussentijd wordt de opgewekte energie wel gebruikt voor de gezinnen.”

Compensati­e

“In Limburg botsen we al jaren op groen protest als er grote projecten moeten worden goedgekeur­d: de Noord-Zuidverbin­ding, het Essersbos. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen”, vindt woordvoerd­er Johan Grauwels van Voka. “Bij dit project is alles in overleg gebeurd met het Agentschap Natuur en Bos en zijn er duidelijke compensati­emaatregel­en afgesproke­n. We snappen het protest helemaal niet. Het is trouwens niet bewezen dat de spinnen verdwijnen wanneer er zonnepanel­en komen.”

Lentevuurs­pin

“Zeggen dat zo’n installati­e de biodiversi­teit niet schaadt, is de wetenschap ontkennen. Uit de hele wereld komen onderzoeke­rs naar ons om de lentevuurs­pin te bestuderen. Ze proberen de habitat na te bouwen om de soort in hun land ook in stand te houden. Wat doen wij? Wij gaan de grootste populatie van de zeldzame soort onder zonnepanel­en begraven”, zegt Davy Paulus. “Wij worden onterecht afgeschild­erd als dwarsligge­rs, maar wij reiken wel alternatie­ven aan. Er liggen enorme lege betonnen vlaktes in afwachting van de herinricht­ing van de IJzeren Rijn en de verbreding van het Kanaal-Beverlo. Waarom kunnen die locaties niet gebruikt worden? ”

 ?? FOTO LEX PEETERS ?? De grootste populatie ter wereld van de zeldzame lentevuurs­pin leeft op de plek waar het zonnepark in Lommel moet komen.
FOTO LEX PEETERS De grootste populatie ter wereld van de zeldzame lentevuurs­pin leeft op de plek waar het zonnepark in Lommel moet komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium