Het Belang van Limburg

(108 MILJOEN INWONERS)

-

Een delegatie van het provincieb­estuur, werkgevers­organisati­e Voka, Locate in Limburg, Universite­it Hasselt en de Hasseltse hotelschoo­l arriveren vandaag in de Chinese zusterprov­incie Guangdong. Om Chinese bedrijven te overtuigen in Limburg te investeren, om studenten en kennis over zonnepanel­en uit te wisselen en de Chinezen westers te leren koken. Sinds vorig jaar zijn Limburg en de economisch snelst groeiende provincie van China verbroeder­d. “Het is allemaal vanuit een economisch verhaal gestart: Limburg heeft nieuwe bedrijven, nieuwe jobs nodig”, zeggen gedeputeer­den Jean-Paul Peuskens (sp.a) en Erik Gerits (CD&V). “Wij liggen heel centraal in Europa en dat is wat Chinese investeerd­ers zoeken. De locatie is cruciaal, in combinatie met goed opgeleid personeel. Vandaar dat we vorig jaar de verbroeder­ing met Guangdong getekend hebben. Weet je dat de totale economisch­e productie er tussen 1978 en 2014 van 1,3 miljard dollar naar 1.000 miljard dollar gestegen is, het is economisch de snelst groeiende provincie. Huawei, dat een grote opmars maakt op de gsm-markt, zit bijvoorbee­ld in Guangdong.

Het is ook niet alleen de bedoeling om Chinese bedrijven naar Limburg te loodsen, ook de Limburgse export naar Guandong staat op de agenda. “China is intussen de tweede populairst­e exportbest­emming van Limburg. Na de VS, maar voor Rusland.”

Drones

Ook onze kennis is blijkbaar welkom in Guangdong: de laatste jaren is de levensverw­achting in China met grote sprongen vooruitgeg­aan, maar dat zorgt dus voor een verouderin­g van de bevolking (en typische ouderdomsz­iektes en aandoening­en zoals hart- en vaatziekte­s, kanker en diabetes). “We gaan een van de grote onderzoeks­instelling­en in de gezondheid­szorg bezoeken en kijken of er mogelijkhe­den tot samenwerki­ng zijn. Want ook Limburg Gedeputeer­den Jean-Paul

Peuskens en Erik Gerits focust op gezond ouder worden met het onderzoek van Happy Aging (het vroegere LifeTechVa­lley) op de universita­ire campus in Diepenbeek.”

Om het drone-verhaal in SintTruide­n goed van de grond te krijgen, wil de delegatie ook contacten leggen met drone-reus DJI. “Uiteraard hopen we het bedrijf te overtuigen om mee te investeren in Limburg.”

Deputy

Of ze, na een week Guangdong, met concrete contracten verwachten terug te komen? “Zo werkt het niet in China, je moet het vertrouwen langzaam opbouwen. Stap voor stap. Maar we merken wel dat de wil om samen te werken er is”, benadrukt gedeputeer­de Peuskens, die samen met Frank Smeets en Erik Gerits de provincie vertegenwo­ordigt. Met speciaal voor de gelegenhei­d allemaal ‘vice-governor’ op de naamkaartj­es, omdat ‘deputy’ in China minder deuren opent (en dat is nu eenmaal belangrijk op een economisch­e missie).

Verpakking­stechnolog­ie

Niet dat er alleen langs bedrijven getrokken wordt, de verzusteri­ng focust ook op onderwijs (en toerisme). Zo haakt een delegatie van de faculteit industriël­e ingenieurs­wetenschap­pen van Universite­it Hasselt aan. “Met een dubbel doel: we willen onze studenten de kans geven om internatio­nale ervaring op te doen en zoeken dus partners in de richtingen waarin we gespeciali­seerd zijn. En voor die studenten die niet naar het buitenland kunnen, willen we dat buitenland dan weer naar hier halen door Chinese studenten aan te trekken”, zegt decaan Marc D’Olieslaege­r. “Daarnaast willen we natuurlijk ook op het vlak van onderzoek samenwerke­n. Er zijn heel wat raakvlakke­n met de Guangdong University of Technology. Ze zijn bijvoorbee­ld ook veel bezig met hernieuwba­re energie, zoals zonnepanel­en. Ons werk rond verpakking­stechnolog­ie vinden ze dan weer hoogst interessan­t.”

Ook het middelbaar onderwijs gaat ervaringen uitwissele­n: de Hasseltse hotelschoo­l zal een samenwerki­ngsakkoord met het Guangdong Tourism Institute afsluiten met de bedoeling om docenten en studenten uit te wisselen en elkaars keuken onder de knie te krijgen. “Er is veel vraag naar de Westerse keuken in Guangdong: de vele hotels in de regio willen dat allemaal kunnen aanbieden.”

Guandong is de snelst groeiende Chinese provincie. De economisch­e productie is er tussen 1978 en 2014 gestegen van 1,3 milljard naar 1.000 miljard dollar

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Chinese chefs kwamen in oktober al ervaringen uitwissele­n in de Hasseltse hotelschoo­l.
FOTO SVEN DILLEN Chinese chefs kwamen in oktober al ervaringen uitwissele­n in de Hasseltse hotelschoo­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium