Het Belang van Limburg

Schotten mogen niet meer roken in auto met kinderen

In ons land zijn ook Open Vld en CD&V voor verbod

- Koen SNOEKX

In Schotland is het vanaf vandaag verboden om in de auto een sigaret op te steken als er kinderen meerijden. Wie betrapt wordt, riskeert een boete tot duizend pond (zo’n 1.200 euro). Ook in ons land ligt zo’n rookverbod in de auto op tafel. Open Vld, die het wetsvoorst­el lanceerde, en CD&V zijn voor. N-VA stelt zich vragen bij de afdwingbaa­rheid van zo’n maatregel.

HASSELT -

Wie in Schotland nog een sigaretje opsteekt met zijn kinderen op de achterbank van de wagen, riskeert een boete tot duizend pond (zo’n 1.200 euro). De nieuwe wet moet de effecten van passief roken op kinderen vermindere­n. Kinderen ademen immers sneller dan volwassene­n, waardoor ze meer rook binnenkrij­gen en een groter risico lopen op astma, bronchitis en longontste­king. Volgens de Schotse minister van Gezondheid Aileen Campbell is de tijd dan ook meer dan rijp voor zo’n rookverbod in de auto. “Zelfs tijdens korte ritjes stapelen gevaarlijk­e chemicalië­n zich op”, aldus de minister.

120 euro

Ook in ons land ligt zo’n rookverbod in de auto al een tijdje op tafel. Begin dit jaar diende Open Vld’er Dirk Janssens een wetsvoorst­el in dat roken in de wagen verbiedt als er een kind onder de zestien jaar meerijdt. Wie dat toch doet, riskeert een boete van 120 euro, een bedrag dat in de lijn ligt van een boete voor bellen achter het stuur. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block steunt het voorstel alvast. “Volwassene­n hebben de keuze, maar kinderen niet. We moeten ze dan ook beschermen”, zo klonk het gisteren bij de woordvoers­ter van de minister. Maar of dat rookverbod er ook effectief komt, is nog maar de vraag. “Het wetsvoorst­el zal binnenkort besproken worden in het kader van het antirookpl­an van De Block”, zegt Thomas Vanwing, woordvoerd­er van de Open Vld-Kamerfract­ie. “CD&V gaat alvast akkoord, maar de N-VA ziet het voorstel minder zitten.” Die laatste partij stelt zich vragen bij de afdwingbaa­rheid van de maatregel.

Betuttelin­g

Het voorstel van Open Vld lijkt wel moeilijk te rijmen met de uitspraken van Open-Vld-voorzitste­r Gwendolyne Rutten “dat ze de betuttelin­g beu is”. “Wat is dat toch met de drang van sommigen om te regelen, betuttelen en verbieden? Ik gruwel daarvan. Wij als Open Vld geloven dat vrije mensen ook goede beslissing­en kunnen nemen”, zei Rutten. De voorzitste­r doelt daarmee ook op de hele discussie rond de gevaren van alcohol. In De Zondag zei ze gisteren nog “dat wijn of bier geen vergif is”. “Ik wil het probleem van verslaving absoluut niet minimalise­ren. Maar geef niet alle burgers die ’s avonds een glas wijn drinken, een schuldgevo­el”, aldus Rutten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium