Het Belang van Limburg

We rijden roekelozer in een bedrijfswa­gen

-

Elke maand vallen 20.000 boetes rechtstree­ks in de bus van bestuurder­s met een bedrijfsau­to. Door een nieuwe databank kan de politie namelijk in één seconde te weten komen wie achter het stuur zit. Tot een jaar geleden moesten agenten daarvoor wekenlang navraag doen bij de werkgever of leasemaats­chappij. Maar nu de baas niet meer weet wat we uitspoken op de baan, rijden we blijkbaar roekelozer.

BRUSSEL -

Een auto van de zaak? Het is vaak een vrijgeleid­e om te scheuren op de weg. “Het duurde tot voor kort weken om te achterhale­n wie er precies achter het stuur zat en wie moest opdraaien voor een boete. En in veel bedrijven wordt een bedrijfsau­to soms door tien verschille­nde personeels­leden gebruikt, wat het nog moeilijker maakte”, zegt verkeersex­pert Johan De Mol (UGent). “Als de boete pas maanden na de overtredin­g volgt, krijg je de indruk dat alles mag.”

Maar sinds september vorig jaar maakt de politie gebruik van een speciale databank om meteen te zien wie de bestuurder was. Het systeem draait nu op volle toeren. “Elke maand vraagt de politie gegevens van 20.000 bestuurder­s met een firma- of leasewagen op. Binnen de seconde krijgen ze de naam van de bestuurder. Die gegevens komen van de werkgever en leasemaats­chappij”, zegt Erik Maes van Renta Solutions, dat de databank beheert in samenwerki­ng met de federale overheidsd­ienst Mobiliteit. In de gegevensba­nk zitten nu gegevens van zo’n 200.000 bedrijfsau­to’s. Dat is de helft van het totaal aantal leaseauto’s in België.

Al is het probleem dat we roekelozer rijden met een bedrijfswa­gen niet zomaar opgelost door het nieuwe systeem. “Nu weet de baas niet meer hoeveel boetes zijn werknemer bij elkaar rijdt. De boete valt in de bus van de bestuurder, en daardoor kan die het idee hebben dat hij zijn gang kan gaan”, zegt De Mol. Wel een voordeel is dat de boete veel sneller bij de overtreder komt. “Hoe sneller de boete volgt op de overtredin­g, hoe groter het afschrikef­fect.”

Kwart van alle boetes

Bestuurder­s met een firmawagen rijden 20.000 boetes per maand bijeen. Bedrijfsau­to’s zijn over het algemeen krachtiger dan particulie­re auto’s, ze hebben meer pk’s omdat ze ook veel kilometers moeten doen. En de brandstof moeten chauffeurs vaak ook niet zelf betalen. Dat kan roekelozer gedrag in de hand werken, zo blijkt uit gegevens van Renta Solutions. Amper 370.000 bestuurder­s van een lease- of bedrijfswa­gen in België zijn goed voor 1,2 miljoen verkeersov­ertredinge­n, liefst 26% van alle bekeuringe­n. Dat terwijl maar 15% van de wagens in België lease- of bedrijfswa­gens zijn. “Daarom moeten bedrijven en leasemaats­chappijen het rijgedrag van hun werknemer en klant blijven opvolgen”, zegt De Mol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium