Het Belang van Limburg

Civiele Beschermin­g moet kazernes sluiten

Personeel en vakbonden vrezen ontslag 1 op 3 medewerker­s

- Timmie VAN DIEPEN

De hervorming van de Civiele Beschermin­g zorgt voor grote onrust bij het personeel. Vier van de zes kazernes worden bedreigd met sluiting, zo zegt het personeel in een open brief. Volgens minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) moet sowieso een aantal posten dicht. “Of we naar twee, drie of vier kazernes gaan, is nog niet beslist. Maar het zullen er hoe dan ook geen zes meer zijn.” In oktober vorig jaar besliste het kernkabine­t om de Civiele Beschermin­g ingrijpend te hervormen. Dat hangt samen met de schaalverg­roting bij de brandweer, die sinds kort in grote hulpverlen­ingszones is georganise­erd. “We willen de taakverdel­ing tussen brandweer en Civiele Beschermin­g heel duidelijk scheiden”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister Jambon. “Nu doet de Civiele Beschermin­g vaak nog taken die eigenlijk voor de brandweer zijn, zoals ziekenverv­oer. Dat zal in de toekomst niet meer kunnen.”

Verdomhoek­je

De nota die de regering in oktober 2015 goedkeurde, bepaalt de grote lijnen van de hervorming. “De Civiele Beschermin­g moet een echte tweedelijn­sdienst worden, die enkel wordt ingezet bij grote rampen en interventi­es waar gespeciali­seerde middelen voor vereist zijn”, zegt Van Raemdonck. “Ten tweede wordt het statuut van leden van de Civiele Beschermin­g gelijkgetr­okken met dat van de brandweer.” Dat zou een loonsverho­ging tot 20 procent betekenen. “Tot daar het goede nieuws”, zegt Van Raemdonck. “Door de hervorming zullen ook minder mensen en kazernes nodig zijn. Maar we willen de dienst zeker niet opdoeken. Integendee­l, de Civiele Beschermin­g - die de afgelopen jaren toch in een verdomhoek­je zat - POPULAIRST­E POLITICI IN VLAANDEREN

Kris Peeters

Maggie De Block

Bart De Wever

Charles Michel

Theo Francken VVandaagd zes kazernes Toekomst Twee tot vier kazernes krijgt een upgrade. Hoeveel posten en personeel daarvoor exact nodig zullen zijn, ligt nog niet vast. We zijn nu bezig met de finaliseri­ng van een studie die moet uitmaken hoeveel posten we best behouden en welke dat dan zijn. Aangezien de dringende taken voor de brandweer zijn, zal het niet uitmaken waar de posten worden ondergebra­cht. Tijd en snelheid zullen geen rol meer spelen bij interventi­es van de Civiele Beschermin­g.”

Onvrede bij personeel

Dat er over de concrete uitwerking van de plannen nu al meer dan een jaar wordt gepalaverd, zorgt voor grote onvrede en onzekerhei­d bij het personeel. Zij vrezen - zo zeggen ze in een open brief - dat vier van de zes kazernes gesloten zullen worden en 140 mensen moeten afvloeien, 29 procent van het personeels­bestand.

Het bezoek van Jérôme Glorie, de directeur-generaal van de Civiele Beschermin­g, op 23 september aan de kazerne van Brasschaat verbeterde de stemming niet. Glorie sprak daar openlijk over een aantal scenario’s, waaronder de sluiting van vier van de zes posten. Jambons woordvoerd­er bevestigt dat zo’n scenario bestaat. “Maar er circuleren ook scenario’s waarin drie of vier kazernes openblijve­n. Er is nog niet beslist over het aantal, maar het zullen er hoe dan ook geen zes meer zijn.” De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD vreest ontslagen, maar hekelt vooral het gebrek aan informatie. “Het is schandalig dat we zo lang in het ongewisse worden gelaten”, zegt vakbondsse­cretaris Gino Hoppe. Volgens Jambons woordvoerd­er wordt de knoop zo snel mogelijk doorgehakt. “Maar we willen ons niet vastpinnen op een datum.”

 ?? FOTO AFP ?? Minister van Binnenland­se Zaken Jambon werkt aan een hervorming van de Civiele Beschermin­g.
FOTO AFP Minister van Binnenland­se Zaken Jambon werkt aan een hervorming van de Civiele Beschermin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium