Het Belang van Limburg

Maggie De Block dondert naar beneden in poll

-

Volgens een nieuwe peiling in opdracht van de Franstalig­e openbare omroep RTBF en de krant La Libre Belgique is de popularite­it van Maggie De Block (Open Vld) tanende. Ze lijkt daarmee de prijs te betalen voor de besparinge­n in de gezondheid­szorg. Op de vraag ‘Wie zou u de komende maanden een belangrijk­e rol willen zien spelen?’, gaf een jaar geleden nog 35 procent van de Vlamingen Maggie De Block als antwoord. Ook in september was de federale minister van Volksgezon­dheid en Sociale Zaken nog steeds de populairst­e in Vlaanderen. Haar naam werd door 34 procent naar voor geschoven.

In de jongste peiling van de RTBF en La Libre, uitgevoerd tussen 24 en 28 november, moet De Block 5 procentpun­ten inleveren. Met 29 procent is ze net niet meer de populairst­e en moet ze CD&V-vicepremie­r Kris Peeters laten voorgaan. Hij haalt eveneens 29 procent (+2). N-VA-voorzitter Bart De Wever (26 pct), premier Charles Michel (24 pct), N-VA-staatssecr­etaris Theo Francken (23 pct), N-VA-vicepremie­r Jan Jambon (23 pct) en Open Vld-vicepremie­r Alexander De Croo (16 pct) volgen.

Di Rupo leidt in Wallonië

In Brussel en Wallonië moet De Block veel meer aan popularite­it inboeten. In het hoofdstede­lijk gewest levert ze 13 procentpun­ten in en komt ze uit op 23 procent. Daarmee zakt ze van de eerste naar de vijfde plaats. Charles Michel is daar de popularist­e. In Wallonië verliest De Block zelfs 15 procent. Daar wordt ze vierde met 21 procent. Ten zuiden van de taalgrens is PS-voorzitter Elio Di Rupo (34 pct) opnieuw de populairst­e, voor Michel (22 pct) en Kamerlid en nationaal woordvoerd­er van PVDA Raoul Hedebouw (21 pct).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium