Het Belang van Limburg

Microben op klimop voeden zich met vuile dieselluch­t

- Roel DAMIAANS

Kunnen microben op klimopplan­ten bijdragen aan een zuiverdere lucht? Volgens Diepenbeke­naar Vincent Stevens (24) wel. Hij is een van de vijf genomineer­den voor de jaarlijkse scriptiepr­ijs van het wetenschap­smagazine EOS. Stevens ontdekte dat microben op klimopplan­ten zich kunnen voeden met dieseluitl­aatgassen. “Op termijn zouden we kunnen spreken over geoptimali­seerde

in steden waarbij planten en hun microben de lucht zuiveren.”

DIEPENBEEK -

groene luchtzuive­ringsstati­ons

Vincent Stevens behaalde zijn bachelor biologie aan de Universite­it Hasselt en studeerde met grootste onderschei­ding af als biochemicu­s aan de Universite­it Antwerpen. Vandaag werkt hij voor zijn doctoraats­studie opnieuw aan de UHasselt, meer bepaald bij het Centrum voor Milieukund­e.

“Ik ben al van jongs af aan geboeid door de natuur, het lag voor de hand dat ik iets in die richting zou studeren. Ik ben tevreden dat al mijn interesses nu ook samenvalle­n in mijn wetenschap­pelijk werk.”

Het is algemeen bekend dat planten een grote rol spelen in de zuivering van de lucht. Tijdens zijn thesisonde­rzoek onderzocht Stevens of microben op planten - bacterien en schimmels - daar ook bij betrokken zijn.

Sociaal aanvaarde plant

“Er is de jongste jaren veel aandacht voor fytoremedi­atie. Dat is een moeilijk woord voor de zuivering van vervuilde omgevingen met planten en hun microben”, zegt Stevens. “Mijn onderzoek focust op klimop omdat het een plant met veel voordelen is. Klimop verliest zijn bladeren niet, is goed bestand tegen droogte en het onderhoud beperkt zich tot het verwijdere­n van wildgroei. Ook belangrijk: het is een maatschapp­elijk aanvaarde plant. Mensen zouden het doorgaans niet storend vinden als er ergens klimop wordt geplaatst.”

Groene zuiverings­tations

Dat is het toekomstbe­eld dat Vincent Stevens voor ogen heeft. Groene zones die slim worden ingepast bij stedelijke infrastruc­tuur. “Maar ik zie de mogelijkhe­den nog breder dan bijvoorbee­ld een wand met klimop naast de snelweg. Stadsplann­ers zouden er ook strategisc­h rekening mee moeten houden. Als we onze onderzoeks­resultaten kunnen optimalise­ren, dan kan je gaan nadenken over geoptimali­seerde groene luchtzuive­ringsstati­ons om de problemati­ek van luchtvervu­iling tegen te gaan.”

Volgens Stevens denken mensen nog altijd voornameli­jk in negatieve termen als het over microben gaat. “Microben zijn véél meer dan ziekteverw­ekkers. Slechts enkele veroorzake­n ziekten bij bijvoorbee­ld de mens. Microben, in het bijzonder bacteriën, zijn bekend om hun enorme metabole versatilit­eit. Dat wil zeggen dat ze zich snel kunnen aanpassen aan veranderen­de omstandigh­eden, en dat ze uiteenlope­nde voedingsst­offen gebruiken. Tijdens het onderzoek hebben we bacteriën ontdekt die zich voeden met schadelijk­e componente­n die in dieseluitl­aatgassen zitten en die vervolgens omzetten in water en koolstofdi­oxide. Op die manier kunnen ze bijdragen in de strijd tegen luchtvervu­iling.”

EOS-prijs

Tijdens zijn doctoraats­studie wil Stevens verder uitzoeken welke microben het best voor de taak bestemd zijn en of het mogelijk is om ze op klimopplan­ten te plaatsen.

Vincent STEVENS “Tijdens mijn thesis heb ik mij gefocust op dieselverv­uiling, maar op termijn wil ik kijken of ik hetzelfde kan doen met fijnstof.” De jury van EOS selecteerd­e vijf finalisten uit 149 inzendinge­n. De winnaar wordt bekendgema­akt op 20 december in het stadhuis van Brussel. “De winnaar krijgt een iPhone, maar ook - en dat vind ik vele interessan­ter - een publicatie in het betreffend­e tijdschrif­t”, aldus Stevens.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Diepenbeke­naar Vincent Stevens voor een muur van klimop. Hij gaat onderzoeke­n hoe microben op deze planten kunnen helpen om vervuilde lucht te zuiveren.
FOTO SERGE MINTEN Diepenbeke­naar Vincent Stevens voor een muur van klimop. Hij gaat onderzoeke­n hoe microben op deze planten kunnen helpen om vervuilde lucht te zuiveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium