Het Belang van Limburg

Op zoek naar de waarheid, 55 jaar na de crash

VN willen uitsluitse­l over dood van secretaris-generaal Hammarskjö­ld

- Wim BRILLOUET

Morgen wordt bij de Verenigde Naties een resolutie ingediend die een einde moet maken aan 55 jaar van twijfels en complotthe­orieën. Die resolutie maakt een nieuwe onderzoeks­commissie mogelijk die ophelderin­g moet brengen over de vliegtuigc­rash in 1961, waarbij Dag Hammarskjö­ld, toen VN-secretaris-generaal, omkwam. De fout van de piloot of een geplande aanslag in opdracht van de CIA en MI5? Ook een Belgische piloot wordt verdacht. Hammarskjö­ld was op 17 september 1961 vanuit Leopoldvil­le - nu Kinshasa - op weg naar de Congolese provincie Katanga. Hij wilde er een staakt-het-vuren bereiken tussen Congo en Katanga, dat zich wilde afscheuren na de onafhankel­ijkheid. Terwijl Hammarskjö­ld voorstande­r was van een eengemaakt, onafhankel­ijk Congo, wilden de Engelsen, Amerikanen, Britten én Belgen het koper en vooral het uranium van Katanga’s mijnen veiligstel­len. Onder andere een grote mijn van Union Minière dreigde in de handen van de Russen te vallen. Daarom werden Belgische huurlingen ingeschake­ld om Katanga los te rukken van Congo. Hammarskjö­ld wilde bemiddelen. Maar zover zou het dus niet komen. Zijn vliegtuig stortte op 18 september neer op acht kilometer van de landingsba­an in Noord-Rhodesië, het huidige Zambia. Hammarskjö­ld kwam samen met 15 anderen om het leven.

Cover-up

Over de dood van de Zweed Dag Hammarskjö­ld (56) bestaan evenveel complotthe­orieën als over de dood van John F. Kennedy. Een kaping, een geplande aanslag van inlichting­endiensten of een stuurfout van de piloot? Een Zweedse

Ronderzoek­scommissie was er, één jaar na de crash, snel uit. “Een fout van de piloot”, klonk het toen. Maar dat stond haaks op de getuigenis van Harold Julie. De Amerikaans­e veiligheid­schef overleed pas dagen na de crash in het ziekenhuis. Hij zei dat vlak voor het ongeluk lichtflits­en en een explosie te zien waren. Dat is ook het verhaal dat de Zweedse onderzoeke­r Göran Björkdahl de voorbije jaren te horen kreeg van lokale getuigen.

Het is dankzij die getuigenis­sen dat er nu opnieuw een onderzoek bij de VN komt. “Uiteindeli­jk vond ik twaalf erg goede getuigen, die min of meer hetzelfde vertelden. Ze zagen die nacht een groot toestel naderen, dat gevolgd werd door een kleiner. Daarna zagen ze een lichtflits, of vuur”, zei Björkdahl afgelopen zomer. De getuigen spreken ook tegen dat het wrak van het vliegtuig pas de volgende dag om drie uur ’s middags voor het eerst is geïnspecte­erd. Inwoners zagen een paar uur na de crash al soldaten en agenten rond het toestel. Volgens Björkdahl is dan ook sprake van een grote cover-up.

Belgische piloot

Eén theorie spreekt van een Belgische piloot - een zekere Terbeuken of Beukels - die met een lichter

Vtoestel het vliegtuig met de VNtopman uit de lucht zou hebben gehaald. Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) liet eerder dit jaar weten dat ons land in 2015 heeft meegewerkt aan een onderzoek. Experts wilden toen de Belgische archieven gebruiken om na te gaan wat ze konden terugvinde­n over de piloot. “België zal blijven samenwerke­n met de secretaris-generaal van de VN als tot een nieuw onderzoek wordt besloten”, aldus de minister.

Een andere theorie heeft het over dynamietst­aven tussen de wielen van het vliegtuig. Bedoeling was dat ze zouden ontploffen vlak na het opstijgen. Maar dat is niet gebeurd. De informatie kwam aan het licht tijdens een onderzoek naar de misdaden tijdens de apartheid. Er zijn toen geheime documenten gevonden van de MI5, de CIA en een Zuid-Afrikaanse huurlingen­groep. Allen Dulles, toen baas van de CIA, zou hebben verklaard dat “Hammarskjö­ld voor steeds meer problemen zorgde en uit de weg moest worden geruimd.”

Voor de nieuwe onderzoeks­commissie zijn de uitdaginge­n in ieder geval enorm. Er is vooral technisch bewijsmate­riaal nodig. Dat moet aantonen of het vliegtuig is ontploft, neergescho­ten of neergestor­t. Een zware opdracht, 55 jaar na de feiten.

B

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Onderzoeke­rs op de plek van de vliegtuigc­rash die Dag Hammarskjö­ld het leven kostte.
FOTO AP Onderzoeke­rs op de plek van de vliegtuigc­rash die Dag Hammarskjö­ld het leven kostte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium