Het Belang van Limburg

Noodbrug 8 uur vroeger klaar: brugspotte­rs teleurgest­eld

- Toon ROYACKERS

Acht uur eerder dan gepland stond de tijdelijk kanaalbrug langs de E314 in Viversel (Heusden-Zolder) al op zijn plaats. Door de bijzonder goede weersomsta­ndigheden, en de strikte voorbereid­ing verliep zondag alles letterlijk gesmeerd. Ingenieurs waren in de wolken over de hele operatie, de meeste toeschouwe­rs teleurgest­eld. "Net naast de bestaande brug van de E314 bouwen we momenteel een tijdelijke noodbrug over het Albertkana­al”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeer­d bestuurder bij De Scheepvaar­t. “De brug is afgelopen zomer in stukken aangevoerd over het water. We hebben hem de voorbije maanden in elkaar gezet. Zondag begon de grote operatie om de kolos over het kanaal te schuiven via pontons. Het is een technisch huzarenstu­kje om die 1.000 ton veilig op zijn plaats te zetten. Uiteraard hebben we daarvoor ook het scheepvaar­tverkeer stilgelegd.”

Tentje

Het hoogtepunt van de hele operatie was zondag voorzien, tussen 10 uur ’s morgens en 15 uur ’s middags. Toeschouwe­rs konden aan de Westlaan of aan de Veldstraat op speciaal ingerichte kijkpunten de uitzonderl­ijke werken volgen. “Om half negen ben ik hier aangekomen om zeker niets te moeten missen”, zegt Jos Olaerts uit Lummen. “Maar toen lag de brug al op zijn plaats. Achteraf heb ik gehoord dat ze er om twee uur ’s nachts al volop mee bezig waren. Jammer, want zoiets spectacula­ir zie je toch ook niet elke dag.” Ook voor Jean Vanderheyd­en en Marcel Kemps uit Balen, echte 'constructi­e toeristen', was het een beetje ontgoochel­end. “Om zes uur waren we al op post, maar tot onze grote verbazing was toen alles al achter de rug. Alles ging gewoon veel sneller dan gepland. Jammer voor ons, maar toch wel knap werk van deze arbeiders. Dat moeten we natuurlijk toegeven. De volgende keer pak ik wel een tentje mee, en blijf ik overnachte­n. Dit lappen ze mij geen twee keer.”

Enthousias­te aannemer

Bij De Scheepvaar­t zijn ze bijzonder tevreden. “Alles zat gewoon mee: het weer was goed, en de voorbereid­ingen waren perfect. Tja, dan kun je een enthousias­te aannemer niet tegenhoude­n. Doordat het allemaal zo snel ging, hebben we het kanaal ook eerder kunnen vrijgeven voor het scheepvaar­tverkeer. En de toeschouwe­rs hebben toch gezien hoe de brug voorzichti­g werd vastgezet. Terwijl we de bestaande kanaalbrug­gen van de E314 gaan verhogen, kan het verkeer straks afwisselen­d over deze noodbrug. In het voorjaar van 2018 is alles klaar en kan de tijdelijke brug weer worden verwijderd, om elders dienst te doen.” Eenmaal de nieuwe snelwegbru­g klaar is, kunnen er schepen met vier lagen containers onderdoor. “Tegen 2020 moeten alle bruggen over het Albertkana­al zijn verhoogd. Van de 62 bruggen zijn er al 29 verhoogd”, zegt Danckaerts. “We hebben de volgende jaren dus nog heel wat werk. En genoeg kansen om het te volgen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De noodbrug ligt naast de huidige snelwegbru­g tussen Lummen en Zolder. De twee huidige bruggen zullen na elkaar worden verhoogd, het verkeer kan tijdens de werken over de noodbrug blijven rijden.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De noodbrug ligt naast de huidige snelwegbru­g tussen Lummen en Zolder. De twee huidige bruggen zullen na elkaar worden verhoogd, het verkeer kan tijdens de werken over de noodbrug blijven rijden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium