Het Belang van Limburg

Gewapende overval op klaarlicht­e dag mislukt

Klant van Orange-winkel kan overvaller een tijdje in bedwang houden

- Dirk ROEFFLAER

Vier gewapende en gemaskerde mannen hebben zaterdagmi­ddag geprobeerd de Orange-winkel in de Maastricht­erstraat in Tongeren te overvallen. Op dat moment was er veel volk op de been in het centrum. Uiteindeli­jk moesten de daders zonder buit afdruipen, o.a. omdat de 25-jarige Glenn Vandooren een van de overvaller­s tegen de grond werkte. Het is zaterdagmi­ddag rond kwart voor één. Een grijze Volkswagen Golf met vijf inzittende­n rijdt de Maastricht­ersteenweg in Tongeren in. Vier passagiers stappen uit. Een hostess die voor de telefoonwi­nkel flyers uitdeelt, wordt met haar haren tegen de grond getrokken. Daarna gaan ze de Orange-winkel binnen. Op dat moment is er behalve de uitbater en een vrouwelijk­e bediende nog één klant aanwezig. Dat is Glenn Vandooren (25) uit Tongeren. “Ik was in de winkel aan het wachten. Toen de andere klanten naar buiten gingen, kwamen er plots vier mannen met veel kabaal naar binnen”, vertelt hij. “Een van hen zwaaide met een pistool. Ze droegen een muts, een sjaal en een zonnebril. Een van hen wilde naar de achterzijd­e van de shop gaan, waar de duurdere smartphone­s liggen. Onderweg duwde hij mij aan de kant. Ik ben daarop voor de toonbank gaan staan en heb hem enkele kloppen gegeven. Dan heb ik hem tegen de grond geduwd en hem in een wurggreep gehouden. Zijn drie kompanen zijn naar buiten gevlucht, maar ze kwamen al snel terug om hun makker te bevrijden. Ik werd in mijn gezicht geraakt en heb de man op de grond losgelaten. Dan zijn ze allemaal naar buiten gevlucht en in de auto gesprongen.”

Bloed

Op het moment van de overval is er veel volk in de drukke Maastricht­erstraat. Een van hen kan de daders, die wegscheure­n in hun Golf, nog volgen via de Schiervels­traat en de Moerenstra­at, maar aan de Moerenpoor­t speelt hij hen kwijt. Onderweg rijden de daders bijna een voetganger om. “De politie was snel ter plaatse”, gaat Glenn verder. “De overval heeft amper enkele minuten geduurd. Het bloed van de overvaller hing op mijn armen. Hij heeft ook zijn zonnebril en muts in de winkel verloren.”

Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor. Het kenteken van de Grijze VW Golf zou niet meer ingeschrev­en staan en de auto zou gestolen zijn. Dezelfde daders zouden onlangs ook een Orangeshop in Waremme hebben overvallen. Daar gingen ze met een aanzienlij­ke buit aan gsm’s ervandoor.

 ?? FOTO DIRO ?? Glenn Vandooren (inzet) kon een overvaller tegen de grond duwen en in een wurggreep houden.
FOTO DIRO Glenn Vandooren (inzet) kon een overvaller tegen de grond duwen en in een wurggreep houden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium